Masterchef Junior

Ocena: 5 (1 głosów)
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!

Informacje dodatkowe o Masterchef Junior:

Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2016-05-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-805-3092-8
Liczba stron: 200
Język oryginału: polski

więcej

Kup książkę Masterchef Junior

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Masterchef Junior - opinie o książce

Avatar użytkownika - Noelka
Noelka
Przeczytane:2016-06-11, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam, Przeczytane,
"MasterChef Junior" - książka kucharska nie tylko dla dzieci

 

"MasterChef Junior" to niezwykła książka kucharska Natalii, zwyciężczyni, pierwszej polskiej edycji programu kulinarnego dla dzieci.

Podziwiam ludzi, którzy mają talent do gotowania i pasję. Dlatego bardzo lubię programy kulinarne, w których w szranki stają amatorzy - takie jak: MasterChef czy MasterChef Junior. Bardzo podobały mi się poczynania młodych kucharzy z Australii, w wieku 10-13 lat. Muszę przyznać, że gotujące dzieci zrobiły na mnie duże wrażenie (w ich wieku nie miałam zapału do nauki gotowania i teraz są mizerne efekty). Myślałam, że w Polsce nie ma takich talentów. Kiedy powstała pierwsza polska edycja MasterChefa Juniora, przekonałam się, jak bardzo się myliłam. W dodatku, niedawno ukazała się książka zwyciężczyni tej edycji programu - "MasterChef Junior" i po prostu musiałam ją mieć.

"MasterChef Junior" to wyjątkowa książka kucharska, w której znajdują się przepisy Natalii Paździor, zwyciężczyni pierwszej edycji programu kulinarnego dla dzieci oraz 13 finalistów. Razem jest 46 autorskich przepisów. Publikacja została podzielona na 5 części: Poradnik, Małe co nieco, Konkretnie i zdrowo, Na słodko oraz 13 finalistów.

Jak przyznaje Natalia we wstępie: MasterChef Junior to była najpiękniejsza przygoda w moim życiu, podczas której spotkałam wiele fantastycznych osób. Na początku z całego serca dziękuję Jury - za to, że mnie docenili i dali możliwość pokazania umiejętności. Szefie Michelu, nigdy nie zapomnę naszej dyskusji poza kamerami i wspólnego grania w piłkarzyki. Pani Aniu, swoim uśmiechem rozpromieniła Pani cały plan. Szefie Mateuszu, jest Pan moim wielkim autorytetem. Gdy ktoś pyta mnie, czy zajmę się gotowaniem w przyszłości, to zawsze mówię, że będę taka jak Mateusz Gessler!

Przepisy Natalii oraz pozostałej trzynastki nie są jakieś wyszukane, może poza tandżin z kurczakiem, karmelizowaną cebulką i migdałami. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a niezbędne składniki są dostępne w supermarketach.

Nie tylko mali miłośnicy gotowania znajdą coś dla siebie. Może zainspirować ich np. indycza kontrowersja, czyli pierś z indyka z sosem maślano-winnym, łosoś według przepisu Natalii czy rolada kowala z kurczakiem, pieczarkami i sosem szpinakowym.

Jeśli chodzi o mnie, to na pewno wypróbuję kilka przepisów, m.in. na tartę z kremem z białej czekolady, malinami, miętą i cukrem, fondant z sosem malinowym, i owocami leśnymi, tartę z borówkami i serkiem mascarpone. Tak, zdecydowanie wolę piec ciasta niż gotować.

W książce zamieszczono także wskazówki, m.in. ile cukru mieści się w szklance, jak podzielić kostkę masła czy jak poukładać sztućce na stole. Pokazane zostały także egzotyczne owoce oraz zioła i przyprawy. Dzięki czemu dzieci mają garść niezbędnych informacji w jednym miejscu. Co więcej, książka wzbogacona została pięknymi fotografiami potraw, które wyglądają bardzo apetycznie. Aż chce się ich spróbować.

Polecam tę książkę miłośnikom książek kucharskich dla dzieci oraz miłośnikom MasterChefa Juniora.

Link do opinii
Inne książki autora
Czekoladowe słodkości
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Czekoladowe słodkości

Torty, ciastka i czekoladki. Przepięknie wydany poradnik z praktycznymi wskazówkami i podstawowymi technikami cukierniczymi każdemu pozwoli cieszyć...

Japońskie inspiracje
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Japońskie inspiracje

Kolejne propozycje z serii Kolorowy trening antystresowy!   Doskonały sposób na odstresowanie! Piękne, wyszukane ilustracje do kolorowania...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy