Martwy sezon

Ocena: 4.81 (16 g³osów)

Martwy sezon trwa w najlepsze. Gdy Ustka pustoszeje, na jaw wychodz± kolejne tajemnice.

Spokój to stan przej¶ciowy, o czym Magda Garstka wie a¿ nadto dobrze. Wielka Nied¼wiedzica zmaga siê z problemami finansowymi, a walka o utrzymanie pensjonatu okazuje siê bardzo wyczerpuj±ca. Sytuacji nie poprawiaj± wypadek ciotki Tamary, która do Ustki przybywa w asy¶cie Cezarego, swojej dawnej mi³o¶ci, a tak¿e go¶cie: £owcy Duchów oraz pewne nietypowe ma³¿eñstwo. To za ich spraw± trzy pokolenia Garstek bêd± musia³y zmierzyæ siê z kolejnymi trupami i zagadkami... a nic nie przyci±ga Garstek tak, jak tajemnica.

Wspomnienia, skomplikowane relacje, przesz³o¶æ i przysz³o¶æ. Martwy sezon to prawdziwa uczta dla mi³o¶ników zagadek, a tak¿e poruszaj±ca opowie¶æ o poszukiwaniu w³asnej ¶cie¿ki, o zaczynaniu od nowa na przekór ¶wiatu.

Informacje dodatkowe o Martwy sezon:

Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2019-10-30

Tagi: bóg Literatura obyczajowo-rodzinna

wiêcej

Kup ksi±¿kê Martwy sezon

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Martwy sezon - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - zaczytania
zaczytania
Przeczytane:2024-02-25,

Je¶li lubicie komedie kryminale lub historie stylizowane na ¶wiat ksi±¿ek Agathy Christie, to koniecznie przeczytajcie tê trylogiê. Ka¿da z nich jest inna i ka¿da opiera siê na innym gatunku, a jednocze¶nie tworz± spójn± ca³o¶æ. Ciekawostka: ksi±¿ki mo¿na czytaæ w dowolnej kolejno¶ci.

Tom 1

“Trup na pla¿y i inne sekrety rodzinne”

Magda Garstka przyje¿d¿a do Ustki w odwiedziny do swojej babci, która od lat prowadzi tam pensjonat o nazwie Wielka Nied¼wiedzica. Dziewczyna zatrudnia siê w kawiarni, a w wolnych chwilach pomaga seniorce w prowadzeniu biznesu. Podczas spaceru po pla¿y, Magda znajduje zw³oki. Trochê we wspó³pracy z wujkiem policjantem, a trochê na w³asn± rêkê — postanawia odkryæ prawdê i poznaæ to¿samo¶æ denata. Zw³aszcza ¿e ¶lady prowadz± do pensjonatu babci Marii…

⭐Tej czê¶ci najbli¿ej jest do komedii kryminalnej.

Tom 2

“Martwy sezon”

Wielka Nied¼wiedzica ma niema³e problemy finansowe. Co wiêcej, ciotka Magdy, Tamara Garstka, mia³a wypadek, a przy tym na jaw wychodzi romans z Cezarym, jej dawn± mi³o¶ci±. To wszystko zebrane w jednym miejscu i o jednym czasie, nie wró¿y niczego dobrego. W pensjonacie zjawiaj± siê te¿ nietypowi go¶cie. Nied³ugo po tym pojawiaj± siê te¿ pierwsze

zw³oki i sekrety, które trzeba rozwi±zaæ.

⭐To historia obyczajowa, z w±tkiem kryminalnym i romansem.

Tom 3

“Denat wieczorow± por±”

Bohaterk± tego tomu jest seniorka rodziny Garstków, Maria. Co mamy w tej czê¶ci? Anonimowe zaproszenie na Bal Tajemnic, ¶nie¿ycê, stary dom, szalon± przyjació³kê — Anielê, niejednego trupa i tajemnice, które w koñcu musz± ujrzeæ ¶wiat³o dzienne.

⭐Ta czê¶æ najbardziej przypomina ksi±¿ki Agathy Christie. A dziêki w±tkowi z zamkniêtym pokojem jest najbardziej hermetyczna.

Bohaterkami tych ksi±¿ek s± trzy kobiety, a ka¿da z nich jest na innym etapie ¿ycia. Magda — dziewczyna, która niedawno skoñczy³a studia. Tamara — dojrza³a kobieta, która wdaje siê w relacjê z dawn± mi³o¶ci± i Maria — seniorka i w³a¶cicielka pensjonatu, która skrywa niejedn± tajemnicê.

Ta seria to z³oto. Ka¿da z ksi±¿ek opowiada zupe³nie inn± historiê, opieraj±c siê na ró¿nych gatunkach literackich. Ok³adki mog± nieco myliæ i ¶wiadczyæ o tym, ¿e wszystkie czê¶ci to przezabawne komedie kryminalne. Owszem, humor autorki obecny jest w ka¿dym z tomów, jednak nie on jest tu czynnikiem, który determinuje ca³± seriê.

“Garstki z Ustki” czyta siê bardzo dobrze. Mamy tu do czynienia z wyrazistymi postaciami, b³yskotliwymi dialogami i dobrze skonstruowanymi fabu³ami. A do tego klimat nadmorskiej miejscowo¶ci, jest tak± kropk± nad i ca³ej serii. Je¶li nie przepadasz za drastycznymi krymina³ami, wolisz, kiedy akcja jest “bezpieczna”, uwielbiasz hermetyno¶æ i ma³omiasteczkowo¶æ w literaturze, to te ksi±¿ki bêd± dobrym wyborem.

Avatar u¿ytkownika - bombonierka1
bombonierka1
Przeczytane:2019-12-31, Ocena: 5, Przeczyta³am, Mam,

Garstki z Ustki wróci³y! Wielka Nied¼wiedzica dalej dzia³a, a martwy sezon jest wyj±tkowo ¿ywy w tym roku. Po udanej pierwszej czê¶ci serii „Garstka z Ustki”, o której pisa³am tutaj, z niecierpliwo¶ci± czeka³am na dalsze losy za³ogi pensjonatu.

Nawet najbardziej przyjazne miejsce musi przynosiæ zyski, nie ma innej rady. Niestety od jakiego¶ czasu Maria boryka siê z brakiem p³ynno¶ci finansowej. Nie mówi±c o tym Magdzie, sama próbuje siê z tym uporaæ. Na dodatek okres powakacyjny to czas ma³ego ruchu turystycznego. Go¶cie, którzy zawitali w progi Wielkiej Nied¼wiedzicy to ich ostatnia deska ratunku. £owcy Duchów i bardzo dziwne ma³¿eñstwo to jedyni go¶cie pensjonatu.

W tym samym czasie ciotka Tamara ulega wypadkowi podczas wyprawy na dalekiej pó³nocy. Okres rekonwalescencji bêdzie d³ugi, dlatego jest zmuszona ten czas spêdziæ w Ustce. Na szczê¶cie w tej wyprawie towarzyszy jej stara mi³o¶æ, Czarek. Gdzie ona, tam i on, dlatego po powrocie do Polski Czarek równie¿ zatrzymuje siê nad morzem.

Wraz z ich przyjazdem w pensjonacie zaczynaj± siê dziaæ dziwne rzeczy. Duchy to tylko czubek góry lodowej. Bardziej niepokoj±ce wydaje siê znikniêcie jednego z ma³¿onków. W tym samym czasie Maria ma pod opiek± kolejn± Ptaszynê, która wymaga szczególnej opieki. Czy i jej uda siê pomóc?…

„Martwy sezon” przeplata w sobie humor i powagê, przygodê i traumê. I jak ma³o które „wakacyjne” lektury ¶mia³o mo¿na j± poleciæ dalej. Aneta Jadowska stworzy³a piêkn± seriê. Seriê, o której tr±biê w¶ród znajomych i rodziny.

Polskie morze, zagadki kryminalne (Magda przyci±ga g³ównie trupy), przemoc domowa i nadzieja na lepsze jutro. Przepis na udan± powie¶æ. Do tego gar¶æ (!) rodzinnej mi³o¶ci i mamy ksi±¿kê idealn±.

Ksi±¿kê przeczyta³am dziêki zamówieniu na portalu Czytampierwszy.pl

Avatar u¿ytkownika - Dagus93
Dagus93
Przeczytane:2019-12-29,

Po raz kolejny wróci³am do twórczo¶ci Pani Anety Jadowskiej i po raz kolejny podczas czytania jej ksi±¿ki bardzo dobrze siê bawi³am! Dodam, ¿e jest to ju¿ druga czê¶æ historii Magdy Garski. Ja zaczê³am od tej, nie czyta³am pierwszej czê¶ci i spokojnie odnalaz³am siê w tej historii!

Tutaj wybierzemy siê do piêknej Ustki. Ta nadmorska mie¶cinka mo¿e wydawaæ siê nam nudna, nic bardziej mylnego! To w³asnie tutaj przenosi siê Magda Garstka, która bêdzie pomaga³a swojej babci w prowadzeniu pensjonatu. G³ówna bohaterka to zdecydowanie jest postaæ, której nie da siê nie polubiæ. Pe³na empatii i zaanga¿owania kobieta, która na pierwszym miejscu stawia zawsze bliskie sobie osoby. Poza ni± sporo tutaj równie¿ o Marii Garstce, czyli jej babci oraz o Tamarze Garstce, czyli jej ukochanej ciotce!

Ksi±¿kê ciê¿ko jest kategoryzowaæ. Ma w sobie i odrobinê krymina³u i romansu i powie¶ci obyczajowej. Porusza równie¿ kilka wa¿nych i istotnych tematów, a do tego sporo momentów jest zabawnych i napisanych z humorem. Nie jest to ciê¿ka i wymagaj±ca lektura, ale taka przy której siê odprê¿ycie i bêdziecie dobrze bawili!
Ksi±zkê odebra³am z serwisu czytam Pierwszy :)

Avatar u¿ytkownika - inthefuturelondo
inthefuturelondo
Przeczytane:2019-12-22,

O twórczo¶ci Anety Jadowskiej s³ysza³am ju¿ od naprawdê d³u¿szego czasu. Wielu czytelników zachwala³o seriê o Dorze, Nikicie a od niedawna równie¿ o Garstce z Ustki. Kiedy pojawi³a siê mo¿liwo¶æ poznania kolejnych przygód prosto znad morza, nie waha³am siê. Faktem jest, ¿e Martwy sezon to tom drugi, jednak absolutnie nie wp³ynê³o to na mój odbiór tej powie¶ci. Mogê ¶mia³o napisaæ, ¿e zachêci³o mnie to do siêgniêcia po czê¶æ poprzedni±.

Jesieñ niestety nie okaza³a siê zbyt przyjazna dla Magdy Garstki i pensjonatu Wielka Nied¼wiedzica. Zapanowa³ w nim martwy sezon. Dos³ownie i w przeno¶ni. Na domiar z³ego jej ciotka uleg³a powa¿nemu wypadkowi, przez co musi poruszaæ siê na wózku. Jeszcze, ¿eby by³o zabawniej, ciocia ma prawdziwe dylematy mi³osne... Jak wiêc poradziæ sobie z tym wszystkim, kiedy na horyzoncie nie widaæ szczê¶liwego zakoñczenia?

G³ówna bohaterka, czyli Magda Garstka, to bardzo sympatyczna, zabawna, kochaj±ca m³oda kobieta. Urocze jest to, ¿e tak bardzo stara siê pomagaæ babci w prowadzeniu pensjonatu. Podobnie jak jej mi³o¶æ do ciotki. Chyba jeszcze nie spotka³am siê z bohaterk±, której a¿ tak zale¿a³oby na bliskich osobach.

Ciocia Magdy, Tamara tak¿e zdoby³a moj± sympatiê. Jest pracowit± kobiet±, która ca³e ¿ycie po¶wiêca karierze. Nie boi siê wyzwañ, a wrêcz przyjmuje je z otwartymi ramionami. Niektórym mo¿e wydawaæ siê to g³upie, ale gdzie¶ tam poczu³am siê zainspirowana przez tê bohaterkê. Jawnie pokazuje ona, ¿e mo¿na byæ naprawdê szczê¶liwym, pracuj±c i spe³niaj±c siê zawodowo.

My¶lê, ¿e nale¿y równie¿ zwróciæ uwagê na postaæ Marii Garstki, która sprawnie zarz±dza pensjonatem. No, mo¿e przechodzi on pewne problemy, ale bohaterka ta jest gotowa zrobiæ wszystko, by go zatrzymaæ i przekazaæ wnuczce. Mój podziw wzbudzi³a jej druga dzia³alno¶æ. Otó¿ Maria ratuje kobiety maltretowane przez mê¿ów i daje im schronienie. Jest to zachowanie godne uwagi i braw.

Martwy sezon to moje pierwsze spotkanie z twórczo¶ci± Anety Jadowskie. Szczerze? ¯a³ujê, ¿e nie pozna³am ksi±¿ek tej autorki wcze¶niej. Zdecydowanie zbyt d³ugo z tym zwleka³am.

Podoba mi siê styl pisania autorki, to, w jaki sposób kreuje bohaterów oraz jak prowadzi akcjê. Z pocz±tku mia³am o to ostatnie sporo wyrzutów, a z perspektywy czasu wiem jednak, ¿e takie do¶æ powolne rozwijanie akcji by³o czym¶ jak najbardziej trafionym i potrzebnym. Dziêki temu czytelnik nie dostaje wszystkiego „naraz”, a dodatkowo ci, którzy nie czytali poprzedniej czê¶ci (w tym tak¿e ja), maj± czas na zapoznanie siê z bohaterami oraz samym miejscem akcji.

Do gustu przypad³ mi równie¿ humor, jaki serwuje autorka. Ba³am siê trochê, ¿e bêdzie to wymuszony ¶miech, a te zabawne sceny w rzeczywisto¶ci takie nie bêd±. Na szczê¶cie, ubawi³am siê podczas lektury tej ksi±¿ki i wci±¿ z u¶miechem na ustach wspominam tê historiê.

Zdecydowanie muszê siêgn±æ po poprzedni tom oraz inne powie¶ci pani Jadowskiej. Pierwsze spotkanie z jej twórczo¶ci± uwa¿am za jak najbardziej udane.

Je¶li lubicie powie¶ci z humorem, który nie jest nachalny ani wymuszony, to polecam Martwy sezon. Oczywi¶cie bêdzie to równie¿ gratka dla tych, którzy lubuj± siê w zagadkach kryminalnych, a tych znajdziecie tutaj ca³kiem sporo.

Kiedy w zesz³ym roku siêga³am po "Trupa na pla¿y" nie by³am przekonana do kryminalnej serii autorki, jednak wystarczy³o kilkana¶cie stron, ¿ebym zmieni³a zdanie. Po dalsze losy Garstek wziê³am siê ju¿ bez ¿adnych oporów, choæ muszê przyznaæ, ¿e ta ksi±¿ka okaza³a siê trochê inna, ni¿ siê spodziewa³am. Czy fani Anety Jadowskiej odnajd± siê w tym tytule i czy warto po niego siêgn±æ?

Po udanych wakacjach w Ustce nastaje martwy sezon, co nie jest dobre dla pensjonatu. Wielka Nied¼wiedzica zmaga siê z coraz wiêkszymi problemami finansowymi, Tamara, po skandynawskich woja¿ach zostaje uziemiona w pensjonacie. Do drzwi dociera kolejna Ptaszyna, a nietypowi go¶cie przysparzaj± wiêkszych i mniejszych problemów. Nic dziwnego ¿e Magda podejrzewa kolejnego nieboszczyka, który mo¿e zagroziæ wszystkim.

Mi³o znów wej¶æ w znany ¶wiat, wróciæ do bohaterów, których siê lubi. Tym razem autorka nie wskazuje g³ównego bohatera, raczej stawia na ró¿norodno¶æ, a dzieje siê tak za spraw± Tamary, która przyje¿d¿a do Ustki. Wraz z ni± pojawia siê jej dawna mi³o¶æ - Cezary. Pensjonat, mimo jesieni i ma³ej ilo¶ci go¶ci, staje siê aren± wielu wydarzeñ. Niektóre z nich s± ciekawe, inne ¶mieszne, ale autorka nie ba³a siê poruszyæ równie¿ trudnych tematów.

Mam wra¿enie, ¿e ten tytu³ bardziej ni¿ krymina³em sta³ siê powie¶ci± obyczajow±. Historia wydaje siê spokojna, jednolita, choæ tak naprawdê dzieje siê tam sporo. Nie ka¿demu fanowi fantastycznych ksi±¿ek autorki mo¿e siê spodobaæ, choæ ja osobi¶cie jestem bardzo zadowolona.

To, ¿e autorka nie boi siê poruszaæ trudnych tematów, jest naprawdê istotne. Kwestia przemocy domowej, która pojawi³a siê w poprzednim tomie, tutaj równie¿ wystêpuje, wywieraj±c bardzo du¿e piêtno na tej ksi±¿ce. Jedna z bohaterek zostanie ze mn± na d³u¿ej. Z drugiej strony Aneta pokazuje tu przemoc bardzo ró¿norodn±, a jednocze¶nie czêsto spychan± na dalszy plan w spo³eczeñstwie.

Wa¿n± kwesti± s± równie¿ relacje Tamary z Cezarym. Losy, które bardzo ró¿nie siê im potoczy³y, znów pozwoli³y im siê spotkaæ, po latach. Ale czy nadal s± tymi samymi lud¼mi i czy mog± spróbowaæ drugi raz wej¶æ do tej samej rzeki? A mo¿e ospa nigdy nie odpuszcza, tylko przyczajona czeka na dalsze mo¿liwo¶ci? Dojrzale pokazana kwestia relacji  i przemy¶leñ, która du¿o wnios³a do tej ksi±¿ki.

Oczywi¶cie nadal piszê o ksi±¿ce Anety Jadowskiej, wiêc nie zabraknie trupa, choæ tym razem jest on niecodzienny i do koñca nie wiadomo czy istnieje, a tak¿e gdzie siê znajduje i kim tak naprawdê jest. A z tej racji ca³a rodzina Garstek bêdzie mia³a pe³ne rêce roboty.

Chcia³abym równie¿ zwróciæ uwagê na postaæ Marii, najstarszej z rodu, z wieloma sekretami, którymi nie chce z nikim siê dzieliæ. Tajemnica, która j± przygniata, nadal istnieje i jestem niezwykle ciekawa, czego tak naprawdê dotyczy.

Przy wszystkich problemach, trudnych sprawach i szalonych wydarzeniach bohaterowie sprawiaj±, ¿e przez wiêkszo¶æ czasu czyta siê tê ksi±¿kê z u¶miechem na twarzy. Po kilku stronach znów kroczy³am w ¶wiat sympatycznych osób, które wyda³y mi siê dobrze znane i niezwykle sympatyczne. Wszystko to okraszone jest lekkim, plastycznych jêzykiem, który potrafi stworzyæ jedynie Aneta Jadowska.

"Martwy sezon" to ¶wietna kontynuacja przygód Garstek, choæ tym razem autorka posz³a bardziej w stronê powie¶ci obyczajowej ni¿ krymina³u. Wiele wydarzeñ, o ró¿nym ciê¿arze, ró¿norodni i w wiêkszo¶ci sympatyczni bohaterowie, lekkie szaleñstwo i ¶wietny styl autorki sprawiaj±, ¿e ten tytu³ czyta siê szybko i z przyjemno¶ci±. Jak zwykle!

Avatar u¿ytkownika - AlopexLagopus
AlopexLagopus
Przeczytane:2021-12-29, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2021,

Nuda w Ustce... Tury¶ci wyjechali... Cicho, ale za to biednie. Madzia i babcia Maria staraj± siê utrzymaæ przynajmniej tych nielicznych go¶ci których maj±, ¿eby zostali jak najd³u¿ej.Tymczasem jeden klient znika bez ¶ladu. Ciocia Tamara wpada na rekonwalescencjê po wypadku i wspólnie z Madzi± obmy¶laja scenariusz krwawej zbrodni... Nie wiedz± jak blisko s± od prawdy :-)

Tymczasem do pensjonatu przybywa kobieta, której babcia Maria udzieli³a schronienia przed agresywnym mê¿em. Niestety dziewczyna jest powa¿nie chora, a boi sie skorzystaæ z oficjalnego leczenia.

Hm... pierwsza czê¶æ mnie zachwyci³a. By³o morze, krymina³, ksiêgarnia, kawiarnia... Wszystko piêknie. Druga czê¶æ te¿ jest dobra. Tylko dla mnie za bardzo obyczajowa, ¿eby nie powiedzieæ, ¿e romansowa, a to ju¿ nie mój typ. Gdyby w±tek Tamary poszed³ inn± drog±, moja ocena zapewne by³aby wy¿sza. By³o morze, kawiarnia, klimat. Tylko ta mi³o¶æ nieco mdl±ca... Poza tym to jest ¶wietnie napisana ksi±¿ka. Lekka, maj±ca swój nastrój. Có¿... trzeci± czê¶æ te¿ przeczytam, chocia¿ mam nadziejê, ¿e bêdzie bardziej podobna do pierwszej ni¿ do drugiej.

Wielka Nied¼wiedzica ma problemy finansowe, które Maria stara siê ukryæ. Tamara ulega wypadkowi, przyje¿d¿a wiêc do Ustki, razem ze swoj± dawn± mi³o¶ci± Cezarym. Maria stara siê pomóc nastêpnej "Ptaszynie", Joannie. Magda ³apie trop i stara siê odnale¼æ pewnego trupa...

Avatar u¿ytkownika - Ja_Karola
Ja_Karola
Przeczytane:2020-05-26, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam ju¿ ,

Lekka fajna fabu³a. Podobne odczucia jak przy " trupie na pla¿y" czekam na kolejne czê¶ci

Du¿o ciekawsza od pierwszej ods³ony cyklu. Tym razem w±tek kryminalny jest nieco lepiej rozwiniêty, choæ w dalszym ci±gu wydaje siê byæ nieco pretekstowy. Bardzo wyra¼nie zaznaczaj± siê za to pogl±dy autorki na problemy spo³eczne, takie jak przemoc ma³¿eñska, gwa³ty oraz wykluczenie spo³eczne niepe³nosprawnych. Dobrze, ¿e porusza te tematy, zw³aszcza ¿e udanie wplata je w fabu³ê.

Inne ksi±¿ki autora
Wilk w owczej skórze
Aneta Jadowska0
Ok³adka ksi±zki - Wilk w owczej skórze

W ¿yciu Dory Wilk wiele siê zmieni³o po sprawie z magiem (opisanej w „Z³odzieju dusz”). Mieszka w Thornie, próbuje znale¼æ swoje miejsce...

Franek i Finka. Cyrk martwych makabresek
Aneta Jadowska0
Ok³adka ksi±zki - Franek i Finka. Cyrk martwych makabresek

Zbli¿aj± siê wakacje, a Franek i Finka maj± je spêdziæ w cyrku ekscentrycznego dziadka, który potrafi czarowaæ i wygl±da jak skrzy¿owanie ¦wiêtego...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek