Lubię żyć

Czternaście lat temu Ola, córka Ewy Błaszczyk zapadła w śpiączkę. Ewa nie oszalała z rozpaczy, nie wyniosło jej na margines, nigdzie nie uciekła. Przeciwnie – starała się nadać sens nieszczęściu, które spotkało ją i Olę. „Ola to nami zrobiła” mówi o powstaniu Fundacji Akogo i kliniki Budzik. Myśl, że córka ma tu misję do spełnienia, trzyma Ewę przy życiu. A jakie to życie? Morderczo trudne, polegające na poświęceniu? Też. Ale jest coś więcej. Ewa nie straciła apetytu na własne życie. Na bycie aktorką, kupowanie sukienek, picie wina. O tym jest ta książka. O chęci życia, a nie tylko przetrwania. Seria prywatnych rozmów to opowieść o rzeczach bardzo poważnych i zupełnie błahych. O świadomości uwięzionej w umyśle człowieka w comie i o perfumach, które lubi mama dziewczynki pogrążonej w śpiączce. O urządzaniu domu i kryzysach. O pieniądzach i mężczyznach. O miłości i samotności. O Budziku, o przyjaźniach i podróżach. O Oli i drugiej córce Mani. O relacji z Bogiem, o sile i o nadziei.

Informacje dodatkowe o Lubię żyć:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2015-01-14
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Lubię żyć

Lubię żyć - opinie o książce

Książka ,,Lubię żyć" jest nietuzinkową rozmową przeprowadzoną przez Agnieszkę Siegert-Litorowicz z Ewą Błaszczyk. Czytając niniejszą publikację niejednokrotnie mamy poczucie, iż siedzimy wraz z obiema paniami przy filiżance kawy/herbaty i przysłuchujemy się prowadzonej przez nie rozmowie. W swoim dialogu poruszają one bardzo wiele różnych tematów, od błahych jak chociażby moda, aż po te najtrudniejsze jak szukanie sensu w traumatycznych przeżyciach, których jak wszyscy wiemy w życiu pani Ewy nie brakowało. Czternaście lat temu jedna z córek pani Ewy, Ola, po tym jak zakrztusiła się tabletką zapadła w śpiączkę (11 maja 2000), w której pozostaje do dnia dzisiejszego. Zdarzenie to miało miejsce zaledwie trzy miesiące po nagłej śmierci Jacka Janczarskiego - męża aktorki (2 lutego 2000). Pomimo wielkiego życiowego dramatu aktorka nie załamała się i w roku 2002 wraz z ks. Wojciechem Drozdowiczem założyła fundację "Akogo?" niosącą pomoc dzieciom po ciężkich urazach neurologicznych oraz ich rodzinom. W grudniu 2012 zaczęła działać również klinika ,,Budzik", która jako jedyna w naszym kraju zajmuje się dziećmi po ciężkich urazach mózgu. Ma ona na swoim koncie sporo sukcesów. ,,Lubię żyć" nie jest jednak książką o smutku i cierpieniu. Wręcz przeciwnie z jej kart bije ogromna siła, optymizm i pasja życia. Zapoznajemy się w niej również z wieloma szczegółami dotyczącymi młodości pani Ewy oraz jej artystycznej drogi, którą przemierza od roku 1977 aż do dzisiaj mimo, iż miewała w tym aspekcie przerwy. Wywiad rzeka, który czytelnik otrzymał w swoje ręce jest niezwykłą opowieścią o pięknie życia pomimo tego, iż bywa ono bardzo trudne, o niegasnącej przez wiele lat pasji do wykonywanego zawodu; o ogromnej sile, która tkwić może w niepojętej wręcz słabości oraz o tym, że oprócz dramatycznych momentów wciąż toczy się także zwyczajne, normalne życie, które pomimo wszystkich przeciwności koegzystuje z tym nie należącym do łatwych. Gorąco polecam! Za udostępnienie egzemplarza do recenzji dziękuję Wydawnictwu FILIA. * https://www.facebook.com/KsiazkowoLC *
Avatar użytkownika - Justa1
Justa1
Przeczytane:2024-03-26, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2024,

Ta  ksiązka  to  opowiesc  o nielatwym  zyciu  pani  Ewy  Błaszczyk,  o jej wielkiej  sile charakteru determinacjii. Los jej  nie oszczedzal, a pomimo  choroby swojej  corki, smierci meza, udowodnila sobie i innym ludziom,  ze  z kazdego  nieszczescia, ktore nas dotyka, mozemy a nawet musimy sie podniesc i isc  dalej przez zycie i byc silniejszym pozostając takim samym czlowiekiem

Avatar użytkownika - gertruda25
gertruda25