Pysznie, zdrowo i sezonowo!
W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok. Gotowanie niech ci umilą artystyczne plamy barwne, stworzone specjalnie przez autorkę dla podkreślenia wachlarza odcieni i kolorów każdej z pór roku. I ty stwórz swoje małe smakowite arcydzieła!
Książka zawiera ponad 120 przepisów na potrawy roślinne bez glutenu i rafinowanego cukru oraz podstawowe wiadomości dotyczące gotowania, tak aby mogli z niej korzystać także ci czytelnicy, którzy dopiero rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2018-11-13
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 304
Język oryginału: polski
Przeczytane:2018-12-17, Ocena: 4, Przeczytałam,
Łowcy smaków" autorstwa Iny Rybarczyk to oryginalna, nowoczesna i niezwykle interesującą propozycja. W książce znajdziemy przepisy pogrupowane w rozdziały zatytułowane nazwami pór roku. W każdym z rozdziałów znajdziemy natomiast przepisy podzielone na śniadaniowe (na początek dnia), obiadowe (konkretniej) oraz desery (coś na osłodę). Wszystkie propozycje dań są przepisami roślinnymi, bez glutenu i rafinowanego cukru. Z pewnością nie jest to typowa, tradycyjna kuchnia, która każdy z nas stosuje od wielu pokoleń. Jeśli chodzi o modę na antyglutenowe manifestacje - zdaję sobie sprawę, że część z nas o wiele lepiej toleruje kuchnię bez tego dodatku ale nie popadałabym w paranoję. Jeśli chodzi zaś o ograniczanie cukru - myślę, że każdemu z nas przyda się mały detoks cukrowy. Autorka zwraca uwagę na bardzo ważne pojęcie sezonowości. Często zimą kupujemy drogie, zagraniczne odpowiedniki warzyw i owoców, które wiosną czy latem rosną u nas ale wtedy nikogo nie interesują. Przepisy przedstawione w książce " Łowcy smaków" były dla mnie w większości nowymi, zupełnie nieznanymi ale z pewnością niejednokrotnie zagoszczą w mojej kuchni. Zdrowe, warzywne propozycje będę świetnym dodatkiem do uwielbianych przeze mnie mięs a być może nawet wegetariańska alternatywą na wybrane dni. Książka wydana została w twardej oprawie co jest dużą zaletą w przypadku używania jej w kuchni a w środku znajdziemy mnóstwo kolorowych zdjęć, które wywołują uczucie głodu. Przy każdym przepisie znajdziemy listę potrzebnych produktów, właściwy instruktaż oraz kilka słów od autorki na temat danej potrawy. Całość wygląda bardzo estetycznie i praktycznie - duży plus za taki układ. Podsumowując serdecznie polecam Wam lekturę książki, szczególnie tym, którzy nie są wielbicielami mięsa czy przetworów pochodzenia zwierzecego. A dla pozostałej części społeczeństwa będzie to świetny, warzywny dodatek do standardowych posiłków.