Trzecia część świetnie przyjętej serii ,,Lightfall". Pełna przygód i wzruszeń powieść graficzna osadzona w fantastycznej krainie zwanej Irpa. Główni bohaterowie, Bae i Cad, muszą stawić czoła licznym niebezpieczeństwom, aby uratować świat przed nachodzącą ciemnością. Historia zapiera dech w piersiach, a dynamiczne i pełne detali ilustracje zachwycą każdego czytelnika.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2024-06-19
Po bitwie, z której ledwo uszli z życiem, Bea i Cad budzą się w ukrytej przed światem osadzie Arsajów, tajemniczych istot, które potrafią przepowiadać...
W sercu Irpy stoi dom mądrego świniomaga i jego przybranej wnuczki Bei. Tych dwoje wiedzie spokojne życie, które upływa im na przyrządzaniu lekarstw i...
Przeczytane:2024-07-08, Ocena: 6, Przeczytałem,
,,Czas Mroku" to trzeci tom serii Lightfall. Jest to opowieść o niebezpiecznych przygodach Bea i Cada przedstawiona w postaci komiksu. Ostatnio bardzo lubimy ten rodzaj książek i bardzo chętnie po niego sięgamy.
W tej części Bea i Cad łączą siły z nowymi sprzymierzeńcami i ruszają do Cytadeli Wiedzy. Wyprawa ta jest niebezpieczna, pełna magii i tajemnic. W trakcie swojej podróży okazuje się, że pytań jest coraz więcej, a odpowiedzi nie chcą przyjść. Czy bohaterowie w końcu odnajdą sposób by ocalić siebie i bliskich? Czy jest w ogóle na to szansa?
Kolejna część przygód Bea i Cada przyniosła nam wiele emocji. Od samego początku czuć napięcie i ciekawość tego co stanie się za chwile. Są tutaj również wzruszające momenty.
Akcja książki jest dość dynamiczna, ale nie gna na łeb i szyję. Młody czytelnik na pewno nie pogubi się w opisanych przygodach. Dialogi pomiędzy bohaterami są napisane w sposób łatwy.
Książka została przepięknie wydana. Posiada bogato barwioną szatę graficzną. Postacie w niej występujące mają w cudowny sposób ,,wymalowane" emocje na twarzach. Dodatkowo ilustracje przedstawią najmniejsze detale dzięki czemu przykuwają uwagę i rozwijają wyobraźnię.
Książka przeznaczona jest dla dzieci od 9 roku życia. Ale myślę, że nieco młodszy czytelnik wysłucha tej niesamowitej przygody o Bea i Cadzie. Obu bohaterów nie da się nie lubić.