Unikalny poradnik medyczny dla całej rodziny, podający niezwłocznie niezawodne rady w zakresie zwalczania najczęściej spotykanych objawów chorobowych.
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 1994 (data przybliżona)
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: The British Medical Association Famuly Doctor, Home Adviser
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Jacek Sikora, Barbara Kocowska
Przeczytane:2002-11-01, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, Gatunek: Poradniki,
Pierwsze strony tego poradnika to krótka część zatytułowana "Ciało człowieka" i jest to (według mnie) jedna z lepszych części w tej książce. W dziale tym, oprócz informacji na temat rozwoju człowieka (od pierwszych jego chwil w łonie matki do czasu pokwitania), znajdziemy również sporo ciekawych informacji dotyczących poszczególnych części ciała. Zamieszczone w tej części szczegółowe i barwne ryciny, schematy oraz fotografie są dodatkowym atutem.
Najbardziej obszerną część poradnika stanowią diagramy. Są one głównym celem tej książki - mają za zadanie ułatwić nam postawienie właściwej diagnozy dzięki odpowiadaniu na pytania i podążaniu za odpowiednimi strzałkami. Wszystkie diagramy podzielone są na cztery działy:
- dział pierwszy dziecięcy (kolejno: niemowlęta, dzieci starsze i nastolatki),
- dział drugi dotyczący ogólnych problemów medycznych występujących zarówno u mężczyzn jak i u kobiet,
- dział trzeci: dotyczący specyficznych dolegliwości mężczyzn,
- dział czwarty dotyczący specyficznych dolegliwości kobiet.
Na końcu książki znajduje się część zatytułowana "Potrzebne informacje". Znajdziemy tu między innymi zasady udzielania pierwszej pomocy i przydatne tabele.
Plusem tej książki (oprócz części informacyjnych na temat rozwoju dziecka i zasad pierwszej pomocy) są domowe sposoby radzenia sobie z danym problemem zdrowotnym oraz przydatne porady dotyczące danej jednostki chorobowej.
Kolejny plus to barwne strony części z diagramami dopasowane do danego działu oraz ponumerowanie każdej jednostki chorobowej. Zarówno kolorowe strony jak i numer danego problemu zdrowotnego ułatwiają szukanie (szczególnie gdy wynikiem diagnozy jest odsyłacz z samym numerem zamiast powtórzonego opisu czegoś, co było omówione wcześniej lub będzie omówione kilkanaście kartek dalej).
Minusem jest z pewnością fakt, iż niekiedy nie można ustalić rzetelnej diagnozy na podstawie tych diagramów. Drugim minusem są niektóre rozwiązania problemów opierające się na elementarnych działaniach.