Jeśli na hasło SZKOŁA twojemu dziecku jeży się włos na głowie - albo udaje, że nic nie słyszy - nic straconego! W końcu każdy rodzic przynamniej raz (lub setki razy) usłyszał: ,,Nie chcę dziś iść do szkoły". Jak skutecznie pracować nad motywacją dziecka i rozbudzić w nim ciekawość? Pomoże ci w tym Caroline von St. Ange, która na konkretnych przykładach wyjaśnia, co działa, a co nie.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak wspierać swoje dziecko, aby było mu w szkole po prostu łatwiej się uczyć i żyć. Koniec z blokadami i często powtarzanym ,,nie umiem". Praktyczne porady sprawią, że relacje dziecko-nauczyciel-rodzic pójdą jak z płatka, kiedy dowiesz się:
o jakim typem ucznia jest twoje dziecko,
o jakie narzędzia pomagają w budowaniu motywacji,
o co zrobić, kiedy dziecko ma trudności w nauce,
o czy należy chwalić dziecko czy to kontrproduktywne,
o jak budować wspierające relacje z dzieckiem i nauczycielami.
Ten poradnik powstał po to, aby wszystkim było łatwiej, a szkoła i nauka szły dzieciom jak z płatka. W końcu wszystko wydaje się trudne, zanim stanie się łatwe.
Caroline von St. Ange jest edukatorką oraz trenerką uczenia się. Opracowane przez nią skuteczne metody uczenia się sprawiły, że stała się autorytetem w swojej dziedzinie, a jej książki są bestsellerami. Laureatka nagrody Die Goldenen Blogger 2022 w kategorii Instagramerka Roku oraz Emotion Award 2022 w kategorii Społeczne Wartości.
Czy twoje dziecko ma trudności w nauce, a ty zastanawiasz się, jak mu pomóc? Sięgnij po książkę ,,Łatwiej" Caroline von St. Ange. Autorka, doświadczona doradczyni edukacyjna, pokazuje skuteczne strategie, które nie tylko wspierają rozwój dzieci, lecz także pomagają zwalczać prokrastynację i stres. To lektura, która zrewolucjonizuje podejście do nauczania zarówno w szkole, jak i w domu.
ANETA KORYCIŃSKA, Baba od Polskiego
Jakie są szanse na to, że w najbliższym czasie system edukacji zmieni się na tyle, aby w końcu w uczniach i uczennicach dostrzegł jednostki o różnych potrzebach, postawach i predyspozycjach? Obstawiam, że niewielkie. Dlatego właśnie my, rodzice, potrzebujemy tej książki. Po to, by mądrze wspierać nasze dzieci w codziennej edukacji - żeby z uczenia się czerpały przyjemność i widziały swoje postępy.
Kto wie, może natchnieni przemyśleniami po lekturze zechcemy się nimi podzielić z innymi rodzicami i nauczycielami? Może wtedy szanse na systemowe zmiany będą większe?
MAGDA BRUDNICKA
rodzic, autorka profilu mamabasiczyta
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2024-09-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Czy warto wspierać dziecko w procesie edukacji? Doceniać poczynione postępy, czy zachęcać do podejmowania prób stawienia czoła trudnościom?
Myślę, że odpowiedź jest oczywista. By młody człowiek w szkolnych murach czuł się dobrze, musi znać swoją wartość. Cieszyć się małymi sukcesami i z pokorą przyjmować porażki. Nikt nie okaże wsparcia, nie doceni postępów bardziej, niż świadomy rodzic.
Jeżeli zatem zastanawiasz się, drogi rodzicu, jak wspierać dziecko, gdy pojawiają się szkolne trudności, w jaki sposób je motywować i rozbudzać w nim ciekawość, czym prędzej sięgnij po genialny poradnik autorstwa Caroline Von St. Ange "Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka".
Autorka podpowiada, jak zmienić często słyszane "ja tego nie umiem" w "jeszcze nie umiem", otworzyć dziecku oczy, by zrozumiało, że za sukcesem dziarsko, ramię w ramię idzie ciężka praca, porażka i wytrwałość, a odpowiednie nastawienie i poniesiony trud są niezbędne na drodze do zamierzonych celów.
Ponadto autorka podaje przykłady co robić, gdy dziecko jest niezmotywowane, jak radzić sobie w trudnych około szkolnych sytuacjach, jak wzmacniać w dziecku jego mocne strony, czy uwolnić pociechę od strachu przed popełnianymi błędami.
W książce nie zabrakło miejsca dla teorii prac domowych, egzaminów oraz ocen. Nie pominięto także ważnej kwestii dobrej współpracy na linii dziecko - nauczyciel - rodzic.
"Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka" to książka, która wskazuje nam, uczniom szkół lat 80, jak wiele w kwestii edukacji zmieniło się na przełomie lat. Uświadamia, że system edukacji wymaga zmian, bo zmienił się sposób wychowywania dzieci. Pokazuje, że nawet minimalne zmiany mogą przynieść wymierne korzyści.
Ciekawa to lektura. Może pełnić rolę żagla, który uratuje łódź w odmętach sztormu. Z pewnością zmieni myślenie niejednego rodzica i pomoże pokonać wiele trudności związanych z edukacją kolejnego pokolenia.
Było by wspaniale, gdyby trafiła do szerokiego grona pedagogów, którzy spędzają z naszymi dziećmi tak wiele czasu.
,,Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka" to książka, która już od samego początku zachęciła mnie by ją przeczytać ,,od deski do deski". Dlaczego? Autorka na wstępie już pokazuje problem z jakim borykają się dzisiaj rodzice i nauczyciele. I uwierzcie mi. Czytałam wiele poradników tego typu, które miałam nadzieję, ze wyjaśnią mi gdzie tkwi problem, dlaczego w ogóle dzisiaj istnieje i jak sobie z nim poradzić. Do tej pory jak na razie trafiałam na psychologiczne rozważania, które ni jak się miały do rzeczywistości. I w końcu trafiłam na książkę, która w prosty i zrozumiały sposób dała mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
,,Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka" to poradnik, który powinien przeczytać każdy rodzic i nauczyciel, który codziennie słyszy ,,ale ja tego nie umiem". Dowiemy się z niej:
? Jaką rolę odkrywa nastawienie i jak je zmienić?
? Czy metoda kar i nagród ma sens,
? Jak właściwie motywować dziecko,
? Co zrobić, kiedy dziecko ma trudności w nauce,
? Jak stworzyć dobre warunki do nauki w domu.
Książka posiada bardzo ciekawy układ, który sprawia, że łatwo się po niej ,,porusza". Można ją czytać od początku do końca, albo wybiórczo. Ja zachęcam jednak od początku, ponieważ od razu widzimy w czym tkwi problem.
Poradnik nie jest żadnym naukowym referatem. Napisany jest w taki sposób, że każdy rozumie o czym jest mowa. Posiada parę ciekawych ćwiczeń i wskazówek dla rodziców w jaki sposób dzieci zachęcić do nauki. Nie są one skomplikowane i nie wymagają wielkiego nakładu pracy.
Osobiście jestem bardzo zadowolona z tego poradnika. Od samego jego czytania robiło mi się przyjemnie i sama zostałam zmotywowana do tego by pomóc własnym dzieciom. Bardzo polecam!
Przeczytane:2024-09-15,
Jak minął Waszym dzieciom pierwszy tydzień szkoły? U nas pierwsza klasa, więc wszystko nowe i powoli wszystkiego się uczymy. I właśnie w tym temacie mam dzisiaj fajną książkę Caroline Von St. Ange pod tytułem "Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka. Autorka książki jest doradczynią edukacyjną i przedstawia nam tutaj swoje przemyślenia na temat współczesnego systemu szkolnictwa oraz efektywnych metod nauczania. System edukacji jest przestarzały, od małego uczymy dzieci indywidualności a gdy ruszają do szkoły nagle muszą dostosować się do sztywnych reguł, co ich mocno ogranicza i powoduje bunt w chęci chodzenia do szkoły czy nauki. My rodzice z tej książki dowiemy się jakim typem ucznia jest nasze dziecko. Jeśli to poznamy to będziemy wiedzieć jak zmotywować nasze dzieci do nauki i jak wzmocnić ich mocne strony by rozbudować ciekawość a naukę przemienić w przyjemność a nie przykry obowiązek. Fajne jest to, że mamy tu na konkretnych przykładach wyjaśnione jak pracować nad motywacją dziecka. Bardzo wartościowy, ciekawy poradnik dla rodziców ale i dla nauczycieli. Bo przecież wszystkim nam zależy na dobru naszych dzieci. Polecam