Laryngologia onkologiczna. Diagnostyka. Leczenie . Rehabilitacja

,,Laryngologia onkologiczna" to książka, w której  podjęto tematy dotyczące nowoczesnego podejścia do profilaktyki, diagnozowania i terapii chorób nowotworowych w obrębie głowy i szyi.

Omówione zostały zagadnienia terapii choroby nowotworowej narządów laryngologicznych poza terapią chirurgiczną z naciskiem na metody oszczędzające usuwania guzów nowotworowych przy pomocy nowoczesnej aparatury (laser, koblator, neuromonitoring) oraz zabiegi rekonstrukcyjne.

W szerokim zakresie omówiona została też dynamicznie rozwijająca się ostatnio rehabilitacja onkologiczna i możliwości fizjoterapii przed i po leczeniu onkologicznym takie jak rehabilitacja głosu po całkowitym usunięciu krtani, rehabilitacja węchu i smaku, metody uelastyczniania blizn pooperacyjnych i wczesnego uruchamiania pacjenta oraz leczenie powikłań po leczeniu.

Nowatorstwo książki polega na podjęciu praktycznych zagadnień z zakresu otorynolaryngologii w aspekcie zagadnień onkologicznych, koncentrujących się na profilaktyce, nowoczesnej i aktualnej diagnostyce, terapii onkologicznej z podkreśleniem kontynuacji leczenia rehabilitacją onkologiczną.

Książka w sposób zwarty i konkretny dostarczy wielu specjalistom (otolaryngologom, radiologom, onkologom klinicznym, radioterapeutom oraz fizjoterapeutom i rehabilitantom) najnowsze wskazówki do postępowania z chorymi na nowotwory głowy i szyi.

Informacje dodatkowe o Laryngologia onkologiczna. Diagnostyka. Leczenie . Rehabilitacja:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2017-09-15
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788320053418

Kup książkę Laryngologia onkologiczna. Diagnostyka. Leczenie . Rehabilitacja

Laryngologia onkologiczna. Diagnostyka. Leczenie . Rehabilitacja - opinie o książce