Nazywa się Green. Kyna Green. Powszechnie znana w Londynie i okolicach, jako wiedźma.
Kyna jednak jest kimś więcej - należy do elitarnego kręgu Władających. Niektórzy mówią z przymrużeniem oka, że wzorem legendarnego agenta MI5 - ma mityczną i mistyczną "licencję na MOCowanie".
Fryzjerka o nadnaturalnych zdolnościach. Uzdrowicielka. Równie sprawnie jak nożyczkami posługuje się magią. Zafascynowana technologią miłośniczka sztuki, z której czerpie ukryte osady Mocy.
Wierna w przyjaźni. Pomocna w potrzebie.
Śmiertelnie niebezpieczna w walce.
Przygotuj się na spotkanie z Kyną - Władającą!
Wydawnictwo: Odesfa
Data wydania: 2023-12-15
Tytuł oryginału: Kyna
RECENZJA
„KYNA”
AUTOR: MICHAŁ KUBACKI
WYDAWNICTWO: Wydawnictwa Odmienne Stany Fanta-styki OdeSFa
„Są takie myśli, którym nie wolno się poddawać. A jednocześnie nie można od nich uciec. Potrafią osaczyć człowieka, przesłonić całą rzeczywistość, odebrać zdolność logicznego rozumowania”.
„Kyna” to intrygująca, wciągająca, nieszablonowa, bardzo świeża i mistyczna historia, która zachwyciła mnie swoim środkiem. Książka otulona szczelnie
klimatem mistycznej mocy, źródła i magii energetycznej, fabuła książki została osadzona w Londynie i jego okolicach, w czasach współczesnych, co było fajnym zabiegiem ze strony autora. Przepełniona
napięciem i sporą ilością wątków, tajemnicami, niebezpieczeństwem, intrygami, co daje dużą dawką nieoczekiwanych zwrotów akcji. Co ciekawe nie ma typowego wątku romantycznego, a przez to książka wydaje się jeszcze bardziej interesująca. Bardzo podobało mi się przedstawienie czarownic, a raczej władających w całkiem inny, oryginalny sposób. Doskonale i efektownie autor skonstruował świat magiczny, moc źródła,
strumienie mocy, pobieranie mocy, posługiwanie się nią i czerpanie mocy z różnych miejsc, rzeczy, muzyki, otaczającego świata i retencjonowanie mocy.
Książka dosłownie mnie przyciągnęła, zaciekawiła i pochłonęła bezpowrotnie.
Fabuła książki bardzo dobrze nakreślona, bogata w szczegóły, wciągająca, dynamicznie poprowadzona, tutaj cały czas coś się dzieje, przemyślana, dopracowana i bardzo dobrze poprowadzona. Autor balansuje napięciem, umiejętnie przeplata wydarzeniami, odkrywa stopniowo przed nami tajemnice mocy i korzystanie z niej.
Ja przy tej pozycji fantastycznie się bawiłam i spędziłam z nią bardzo przyjemnie czas. To prawdziwa uczta dla miłośników fantasy, wiedźm, magii i akcji, autor wciąga czytelnika już od pierwszych stron i trzyma w garści do samego końca.
Stylistyka i język autora lekki i przyjemny w odbiorze, opisy są plastyczne, dialogi autentyczne, dzięki czemu nie możemy oderwać się od książki.
„– Czasem sytuacja zmusza nas do tego, by ukrywać swoje prawdziwe kolory”.
Bohaterzy świetnie wykreowani, barwni, wyraziści, interesujący i różnorodni. Każda postać sporo wnosi do fabuły książki.
Kyna należy do elitarnego kręgu Władających, śmiertelnie niebezpieczna. Zafascynowana technologią czerpie, z której czerpie ukryte osady Mocy. Niezależna, inteligentna, silna, sprytna postać, którą ciężko było mi do końca rozpracować.
Ciekawą postacią również był Robert Ptasznik, który okazał się być zdecydowanie inny, niż myślałam.
Co dostaniesz w tej historii:
–Współczesnych łowów czarownic
–walkę o źródła mocy
– kryzys energetyczny,
—tajemnicze organizacje
–kręgi i stowarzyszenia
–nieprzewidywalne zwroty akcji
„Źródło było od tego czasu zupełnie zdestabilizowane i nieprzewidywalne, nie nadawało się już do tego, by z niego zaczerpnąć, za to od czasu do czasu samoczynnie wyrzucało moc. Większość jej rozpływała się i przepadała bezpowrotnie, ale jakaś część osadzała się w pobliżu. To była ich ostatnia szansa”.
Kyna Green prowadzi salon fryzjerski na szczycie wzgórza Muswell Hill w Londynie, udzielając usług magicznych.
Pewnego dnia w jej salonie pojawił się motyl, przynosząc wiadomość. Na skrzydłach motyla był znak harfy, a tym znakiem posługiwała się Vevila i okazało się, że ma kłopoty i potrzebuje pomocy. Nie tracąc, chwili Kyna bierze swoje ukochane zielone Kawasaki Z650 z 1977 i pędzi na pomoc przyjaciółce.
Władające tracą źródło za źródłem, w miastach zajmują je ludzie, poza miastami prawie wszędzie rządzi, Gałąź. Władające przez to mają wiele ograniczeń, muszą dzielić się źródłami, wykłócać się o każdą odrobinę mocy, pełną zakazów i regulacji, ale dzięki temu przetrwali, nadal trwają i mogą się bronić. Kyna ma do wykonania zadanie, w które włożyła kilka lat pracy, a Krąg oczekuje od niej efektów.
-Czy uda się Kynie pomóc Vevili?
-Czy Kyna pomoże Vevili odzyskać jej źródło?
-Kto zastawia na Kyne pułapki jak myśliwy, licząc na to, że w którąś da się złapać.
-Co się stanie, kiedy Kyna popełni błąd?
-Czy Kynie uda się zrealizować swoje plany?
-Jak zakończy się starcie pomiędzy bohaterami?
‐Czy odkryjemy tajemnice Niebieskiego Maga?
Polecam.
Magiczny salon fryzjerski na ulicach Londynu. Intrygi, tajne stowarzyszenia, łowcy czarownic oraz podzieleni Władający, a w samym epicentrum Ona - Kyna, wiedźma i fryzjerka w jednym.
Urban fantasy ma to do siebie, że wciąga. Nowy Świat, miesza się z historią. Coś niesamowitego. Zderzenie magii i współczesnej techniki zawsze wprowadza unikalny nastrój i przemawia do wyobraźni. Zwłaszcza, jeśli nowoczesne technologie w jakiś sposób wspomagają korzystanie z mocy lub są natchnieniem.
W książce przedstawione są niezwykle techniki magiczne. Autor wykonał bardzo dobrą robotę. W końcu mamy coś więcej niż klepanie formułek i rzucanie zaklęć. Istota magii w świecie "Kyny" jest przedstawiona starannie, z dbałością o szczegóły. Źródła mocy retencja, różnorodne techniki czarowania (niektóre naprawdę zaskakujące, zwłaszcza te, służące szpiegowaniu), czerpanie z muzyki i nie tylko. Istny majstersztyk. Pod kątem zaawansowania magii przywodzi mi na myśl trochę Kroniki Żelaznego druida. Teź dokładnie opisany mechanizm.
Urzekł mnie Londyn przedstawiony przez autora. Przyjemne, opisy, budujące atmosferę i klimat. Aż by sie chciało zwiedzić retro salon głównej bohaterki.Dobrze wykreowani bohaterowie i świat.
W książce bardzo dużo się dzieje, śledzimy jeden wątek, a następnie pojawia się drugi. Jest to dobre, bo nie momentu stagnacji, jednak czasami, przy małym rozproszeniu, trzeba wrócić do danego fragmentu. Fakt, że wiele z nich nie zostało pociągniętych do końca, daje nadzieję, że powstanie kolejna część przygód wiedźmy- fryzjerki.
Nie znajdziemy tu za bardzo wątków miłosnych. Niektórych może to zniechęcić, jednak według mnie, nie jest to minus. Można skupić się w pełni na fabule i przygodach, bez rozpraszaczy typu magiczny seks, czy romantasy. Zwłaszcza, że przy niektórych seriach można odnieśc wrażenie, że są to po prostu erotyki z wątkiem fantastycznym. Jak na żeńską bohaterkę wykreowaną przez mężczyznę, nie ma tu wulgarności, czy przedmiotowego traktowania kobiet, jest za to silna postać, biorąca życie (nawet cudze) w swoje ręce.
Ocena: 5, Przeczytałem,
🦋🦋🦋🦋🦋 Recenzja 🦋🦋🦋🦋🦋
Michał Kubacki " Kyna "
@mbkubacki
Seria: Szamani fantastyki
Wydawnictwo " Wydawnictwo Odmienne Stany Fantastyki "OdeSFa"
@wydawnictwo_odesfa
🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋🦋
" Są takie myśli, którym nie wolno się poddawać. A jedno-cześnie nie można od nich uciec. Potrafią osaczyć człowieka, przesłonić całą rzeczywistość, odebrać zdolność logicznego rozumowania..."
" Kyna " Kyna Green, czyli Władająca z Londynu.. To postać pełna tajemnic i mocy, której historia zapowiada niesamowitą podróż..
Autor w ciekawy sposób przedstawia postać Kyny Green jako wiedźmę z Londynu, która posiada niezwykłe zdolności i należy do elitarnej grupy Władających..
Opisuje ją jako osobę, która potrafi równie sprawnie posługiwać się nożyczkami jak magią, co nadaje postaci wyjątkowego charakteru.. Opisuje ją również jako uzdrowicielkę, zafascynowaną technologią i sztuką, co dodaje jej wielowymiarowości.. Całość sprawia, że postać Kyny Green jest niezwykle interesująca i tajemnicza, co na pewno przyciąga uwagę czytelnika..
Autor cechuje się bogatym stylem pisania, który doskonale oddaje atmosferę tajemnicy i mocy w opisie postaci Kyny Green.. Jego słowa malują barwny obraz wiedźmy z Londynu, ukazując jej jako postać pełną kontrastów - od nadnaturalnych zdolności po przywiązanie do technologii..
Autor wplata w opis postaci elementy magii i mistycyzmu, co dodaje tekstu głębi i intrygi..
Jego narracja jest pełna detali i opisów, co sprawia, że czytelnik może wyobrazić sobie świat przedstawiony w książce w sposób bardzo realistyczny.. Ponadto, autor potrafi zaskakiwać czytelnika nieprzewidywalnymi zwrotami akcji i budować napięcie, co sprawia, że książka jest trudna do odłożenia..
Autor w świetny sposób połączył mistycyzm z magią energetyczną, tworząc niezwykłą atmosferę.. Jego sposób opisywania magicznego świata i mocy źródła jest bardzo interesujący i wciągający.. Dodatkowo, umiejscowienie fabuły w Londynie w czasach współczesnych dodaje ciekawego kontekstu, co sprawia, że historia staje się jeszcze bardziej intrygująca..
Brak typowego wątku romantycznego dodaje powagi fabule i sprawia, że czytelnik zanurza się w historii bez reszty..
To zdecydowanie autor, który potrafi zaskoczyć czytelnika nieoczekiwanymi zwrotami akcji i wciągnąć go w świat magicznych przygód..
" Motyl przynosił jej wiadomość. Symbole na skrzydłach tylko z pozoru przypominały oczy. Były zbyt nieregu-larne. W rzeczywistości ten na lewym skrzydle wyobrażał harfę – tym znakiem posługiwała się Vevila. Symbol na drugim skrzydle mieścił się w takim samym obrysie, ale był pęknięty i odbarwiony; Kyna zmrużyła oczy i zobaczyła dwie splecione dłonie. Symbol pomocy..."
Historia opowiada o Kynie Green, właścicielce salonu fryzjerskiego na wzgórzu Muswell Hill w Londynie, która udziela magicznych usług.. Pewnego dnia do jej salonu przybył motyl z znakiem harfy na skrzydłach, którym posługiwała się Vevila, przyjaciółka Kyny.. Okazało się, że Vevila ma kłopoty i prosi o pomoc.. Kyna bez wahania rusza na ratunek przyjaciółce..
W świecie, gdzie źródła mocy są ważne, miasta są zajęte przez ludzi, a poza nimi rządzi Gałąź.. Władający muszą dzielić się źródłami, co prowadzi do konfliktów i ograniczeń, ale dzięki temu przetrwali.. Kyna ma ważne zadanie do wykonania, na które poświęciła wiele lat pracy, a Krąg, w którym działa, oczekuje efektów jej wysiłku..