Kuchnia to miejsce, które tworzą ludzie. Potrzeba gry zmysłów, zapachów, kolorów, ale też odpowiednich proporcji i wyczucia estetyki. Kuchnia bałkańska potrafi zaskoczyć kompozycją dobranych składników, ale i tradycjami, które rządzą się w niej na trochę innych zasadach niż u nas, bo np. tradycyjnego bałkańskiego, faszerowanego karpia przygotowuje się już na dzień Św. Mikołaja. W tym dniu ludzie ubierają choinki, przygotowując się mentalnie i duchowo do Świąt. W tej książce znajdziecie na wstępie przepisy na tradycyjne potrawy świąteczne, zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Każdy rozdział poprzedzony jest odpowiednią dawką ciekawostek. Mnie najbardziej urzekły opowieści z kawą, jako głównym napojem mieszkańców Bałkanów oraz niesamowicie aromatyczna, słodka i wyróżniająca się wyjątkowo ciekawą konsystencją szarlotka w stylu retro, którą miałam okazję upiec i spróbować. Zatem, nie mam wątpliwości, by polecić Wam książkę, która potrafi urzec od pierwszych stron. Taka jest i taka powinna być kuchnia. Nie tylko miejscem, ale daniami przygotowywanymi prosto z serca, a jednocześnie zdrowymi i wzbudzającymi ciekawość. Polecam całym sercem!
Agnieszka Krizel
Informacje dodatkowe o Kuchnia bałkańska:
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2016-12-02
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
978-83-946421-2-9
Liczba stron: 154
Język oryginału: polski
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2016-11-30, Ocena: 6, Chcę przeczytać, 52 książki w 2016 roku, Egzemplarz recenzencki, Mam,