W pierwszym tomie nowego – trzyczê¶ciowego – wydania cyklu „Królowie przeklêci” znajdziesz powie¶ci „Król z ¿elaza”, „Zamordowana królowa” i „Trucizna królewska”. To pierwotna "Gra o tron".
„W Królach przeklêtych jest wszystko. Królowie z ¿elaza, zamordowane królowe, bitwy i zdrady, k³amstwa i ¿±dze, oszustwo, rodowe rywalizacje, kl±twa templariuszy, podmieniane niemowlêta, wilczyce, grzech i miecze, wielka dynastia skazana na upadek… A to wszystko (no, prawie wszystko) zaczerpniête ¿ywcem z kart historii. I wierzcie mi: rody Starków i Lannisterów nie mog± siê nawet równaæ z Kapetyngami i Plantagenetami. Bez wzglêdu na to, czy jeste¶ historycznym geekiem, czy mi³o¶nikiem fantastyki, od ksi±¿ek Druona nie bêdziesz siê móg³ oderwaæ. To by³a pierwotna gra o tron. Je¶li lubisz Pie¶ñ lodu i ognia, pokochasz Królów przeklêtych”. - George R.R. Martin
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2015-06-03
Kategoria: Historyczne
Tytu³ orygina³u: Les Rois maudits
Jêzyk orygina³u: Francuski
T³umaczenie: Adriana Celiñska
„Konsekwencje, jako wynik nieuchronnej gry przeznaczenia, poka¿e przysz³o¶æ. Los nieustannie ustawia ludzi i rzeczy w nieprzewidywalnych konfiguracjach”. Str. 307
Pocz±tek czternastego wieku, rz±dy we Francji sprawuje Filip IV. W³adca absolutny – Król z ¯elaza, i taki w³a¶nie by³ – twardy, zimny, okrutny, wynios³y, uparty, skryty i nie cofa³ siê przed niczym. Mia³ córkê Izabelê, któr± wyda³ za m±¿ za króla Anglii oraz trzech synów. Ludwik X K³ótliwy poj±³ za ¿onê Ma³gorzatê Burgundzk±, Filip V Wysoki o¿eni³ siê z Joann± Burgundzk± oraz Karol IV Piêkny, który po¶lubi³ Blankê Burgundzk±. Ma³gorzata i Blanka Burgundzkie nawi±za³y romans z m³odymi giermkami, przez co po³o¿y³y na szali swój honor i ¿ycie w³asne oraz swoich kochanków.
„Król nie mo¿e siê myliæ”. Str. 615
Z powodu w³asnych pobudek 13 pa¼dziernika 1307 roku Król Filip IV nakazuje uwiêziæ cz³onków Zakonu Templariuszy. Skazuje ich na 7 lat pozbawienia wolno¶ci i wiêzi ich w twierdzy Temple. Po up³ywie 7 latach zarzucaj±c skazanym miêdzy innymi herezjê, czary i ¶wiêtokradztwo zarz±dza, by trzej Templariusze sp³onêli na stosie na Wyspie ¯ydowskiej.
„Papie¿u Klemensie!… Rycerzu Wilhelmie!… Królu Filipie!… Powo³ujê was przed s±d Bo¿y, przed którym zjawicie siê w ci±gu roku, aby otrzymaæ s³uszn± karê! Przeklinam was! Przeklinam was! Niech wasze rody bêd± przeklête a¿ do trzynastego pokolenia!… „ str. 92
Król Filip Piêkny skazuj±c mistrza Jakuba de Molay na stos, nie zdawa³ sobie sprawy z tego, ¿e przypieczêtuje tym swój los oraz swoich podw³adnych. Templariusz podczas wykonywania wyroku przekl±³ Papie¿a Klemensa, Rycerza Wilhelma i Króla Filipa, ¿e nim minie rok oni wszyscy umr±. I tak te¿ siê sta³o. Nastêpca tronu Król Ludwik X zwany K³ótliwym po ¶mierci ojca przej±³ panowanie nad Francj±. Jednak¿e by³ m³ody, swarliwy, nieodpowiedzialny, roztargniony, okrutny, niekompetentny, dlatego obowi±zki monarchy przeros³y jego umiejêtno¶ci, i szybko przekaza³ trud rz±dów swojemu wujowi Karolowi Walezjuszowi, który z kolei by³ nieudolnym zarz±dc±.
„Po dwudziestu dziewiêciu latach twardych rz±dów Król z ¯elaza odszed³ w wieku czterdziestu sze¶ciu lat, (…) a si³a jego woli tak mocno wywar³a wp³yw na ówczesne czasy, ¿e tego wieczoru jakby usta³o bicie serca Francji. Jednak narody nigdy nie gasn± wraz z lud¼mi, nawet je¶li umieraj± najwiêksze osobisto¶ci epoki. Narodzinami i upadkiem pañstw rz±dz± inne prawa”. Str. 258
Jako ¿e lubiê ksi±¿ki bazuj±ce na historii oraz fantastykê tote¿ lektura Królów przeklêtych idealnie trafi³a w mój gust. Czego tutaj nie ma? Pocz±wszy od zdrad przez potajemne schadzki kochanków, szpiegostwo, polityczne zagrywki, knute intrygi, k³amstwa, oszustwa, szanta¿e, walkê o tron, tortury, kl±twy templariuszy, a¿ po wyrok ¶mierci. Jest dos³ownie wszystko, a rozwój akcji jest na tyle dynamiczny, ¿e czytelnik nie ma czasu na nudê.
„(…) jak mawiaj± stratedzy wojenni, szpieg wewn±trz murów jest wiêcej wart ni¼li ca³a armia u bram miasta”. Str. 21
Bohaterowie oraz ich portery psychologiczne s± doskonale wykreowane. Autor w bardzo wiarygodny sposób przedstawia jakimi prawami rz±dzili siê mo¿ni i ¶wieccy we Francji w XIV wieku, podobnie jak opisuje stronê ludzi mniej majêtnych. Narracja jest wieloosobowa, przez co pisarz pozwoli³ ka¿dej postaci doj¶æ do g³osu i zaprezentowaæ rozwój wydarzeñ ze swojej perspektywy. Fabu³a jest niezwykle interesuj±ca i przyci±ga uwagê czytelnika praktycznie od pierwszych stron. Je¿eli chodzi o jêzyk, to przyznajê, ¿e z pocz±tku mia³am trudno¶ci z zastosowanym w tej lekturze s³ownictwem – charakterystycznym dla IV wieku, ale z ka¿d± stron± by³o ³atwiej, a¿ problemy ca³kowicie minê³y.
Na koñcu ksi±¿ki autor umie¶ci³ przypisy historyczne, które pomagaj± w odbiorze lektury, jak równie¿ wiele wyja¶niaj±. Tak¿e na koñcu zosta³y umieszczone noty biograficzne ka¿dej postaci, która pojawia siê w powie¶ci, s± one przedstawione w skrócie, tak by w ka¿dej chwili czytelnik móg³ wyszukaæ dan± osobê i przypomnieæ sobie kim by³a, i jaki mia³a udzia³ w wydarzeniach. Na dodatek zosta³y opracowane i rozrysowane drzewa genealogiczne.
Reasumuj±c. Lektura Królowie przeklêci otwiera cykl o tej samej nazwie Królowie przeklêci. W pierwszym tomie przedstawione zosta³y trzy powie¶ci Król z ¯elaza, Zamordowana królowa i Trucizna królewska. Zosta³y opisane rz±dy pod koniec panowania króla Filipa IV oraz jego syna Ludwika X zwanego K³ótliwym. Autor w doskona³y sposób przedstawi³ ten okres historyczny, albowiem nie wszystko jest fikcj± literack±, du¿± czê¶æ stanowi historia, której wydarzenia mia³y miejsce naprawdê. Wszystko uk³ada siê w spójn± ca³o¶æ, tote¿ ksi±¿kê czyta siê bardzo dobrze, tym samym pisarz udowodni³, ¿e historia wcale nie musi byæ nudna. Po ponad 700 stronach lektury jestem bardzo zadowolona i w pe³ni usatysfakcjonowana, ma³o tego, cieszê siê, ¿e ju¿ wkrótce bêdê mia³a okazjê zaznajomiæ siê z drugim tomem Królów przeklêtych, który notabene jest nieco szczuplejszy od pierwszego tomu. Polecam tê publikacjê osobom, które równie jak ja lubi± ksi±¿ki z t³em historycznym oraz wartk± akcj±. Jest to kawa³ dobrej literatury! Polecam.
Nieszczê¶liwa, wzgardzona przez niewiernego mê¿a królowa Anglii Izabela przybywa na francuski dwór szukaæ pomocy u swego brata, Karola IV...
Filip Walezjusz mia³ syna, którego zaraza – niestety! – oszczêdzi³a. Francja jeszcze nie siêgnê³a dna nêdzy i rozpaczy, lecz ¶ci±gn±...
Przeczytane:2017-04-01, Ocena: 5, Przeczyta³am, 2017, Mam,