Książka dwujęzyczna – z jednej strony czytasz po polsku, z drugiej po ukraińsku.
„Kocie opowieści o tym, co w głowie się nie mieści” to zbiór bajek terapeutycznych o dzieciach podróżujących pociągiem z kraju ogarniętego wojną do bezpiecznego miejsca. Julek, Krzyś, Lilka i Kazio doświadczają różnych emocji i rozterek, takich jak: złość, przykre wspomnienia związane z hałasem, tęsknota za rodziną, zabawkami czy trudności związane z odnalezieniem się w nowej rzeczywistości.
Z przeciwnościami losu pomaga im się zmierzyć kotka Benia – osobliwa współpasażerka pochodząca z krainy Miu-Mru. Jej wspomnienia i komentarze stanowią zestaw znanych w praktyce terapeutycznej technik radzenia sobie z trudnymi doświadczeniami i emocjami.
Bajki uczą Czytelnika wsłuchiwania się we własne wnętrze oraz zachęcają do okazywania uczuć w bezpieczny sposób.
AUTORZY
Maria Kocurowska – kobieta, której serce skradła miłość do dzieci i zwierząt, co z kolei popchnęło ją do uzyskania tytułów psychologa klinicznego dziecka i rodziny oraz psychometry, a także do ukończenia kursu psychoterapii dzieci i młodzieży w nurcie poznawczo-behawioralnym. W chwilach wolnych od pracy gabinetowej dba o czekoladowego owczarka australijskiego i współtworzy unikalne, przyjazne dzieciom i ich rodzicom projekty.
Michał Maczuga – umysł ścisły o ukrytych, niezwykle twórczych zapędach i wciąż żywej wyobraźni. Kreatywność to jego drugie imię. Aktywny społecznie i skory do pomocy człowiek z sercem na dłoni.
ILUSTRATORKA
Beata Ebert – autorka komiksów i blogerka. Lubi rysować świat, składać słowa i stykać znaczenia. Nie potrafi jednak liczyć, co zmusza ją do płacenia kartą.
Кицині оповідки дітворі — про те, що не вкладається в голові — це збірка терапевтичних казок про дітей, які подорожують потягом з охопленої війною країни до безпечного місця. Юлько, Кшись, Лілька та Казіо переживають різні емоції і внутрішні вболівання, як-от гнів, неприємні спогади, пов’язані з гучними звуками, туга за сім’єю й іграшками, а також труднощі з віднайденням себе в новій реальності.
Долати виклики долі їм допомагає киця Буня — особлива попутниця, яка походить з країни Міу-Мру. Її спогади й коментарі становлять набір відомих у терапевтичній практиці технік роботи з важкими переживаннями та емоціями.
Казки вчать читача прислухатися до самого себе й заохочують безпечно виражати свої почуття.
АВТОРИ
Марія Коцуровська — жінка, серце якої полонила любов до дітей і тварин, що своєю чергою спонукало її отримати фах клінічного дитячого й сімейного психолога та психометрика, а також до закінчення курсу когнітивно-поведінкової психотерапії для дітей і підлітків. У вільний від кабінетної роботи час вона піклується про свою шоколадну австралійську вівчарку та створює у співавторстві унікальні, дружні до дітей і батьків проєкти.
Міхал Мачуґа — точний, логічний розум з прихованими надзвичайно творчими нахилами та жвавою, образною уявою. Креативність — його друге ім’я. Соціально активний і завжди готовий допомогти, людина з відкритим серцем.
ІЛЮСТРАТОРКА
Беата Еберт — авторка коміксів і блогерка. Любить малювати світ, складати слова і поєднувати значення. Однак не вміє рахувати, тому змушена п
латити карткою.
Wydawnictwo: Sorus
Data wydania: 2024-07-10
Ilustracje:Beata Ebert
Przeczytane:2024-09-28, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024, 52 książki 2024,
Dziś mam dla Was opinię o kolejnej książeczce dla dzieci. Co ciekawe, jest ona dwujęzyczna, bo znajdziemy zarówno wersję polską jak i w języku ukraińskim. Jeśli jesteście ciekawi "Kocich opowieści", to serdecznie zapraszam do przeczytania moich wrażeń z lektury :)
Akcja tej historii dzieje się w pociągu. W przedziale wraz ze swoimi mamami podróżują : Kazio, Lilka Krzyś i Julek oraz, co interesujące, gadający, szary kot o imieniu Benia. Dzieci są już lekko znużone, gdyż podróż jest bardzo długa. Poza tym tęsknią za najbliższymi i swoim domem, który musieli w pośpiechu opuścić. Poza tęsknotą, dzieciom dokuczają takie emocje jak : smutek, strach oraz problemy z zaklimatyzowaniem się w nowym otoczeniu. Dzięki kojącemu głosowi Beni i jej opowieściom, dzieciom jest dużo łatwiej pokonać stres, jaki im towarzyszy, a ich emocje stopniowo się wyciszają. Jakie przygody miała kotka Benia? Co takiego powiedziała, że dzieci poczuły się lepiej? Czy w zamian one, będą mogły w jakiś sposób odwdzięczyć się kotce za to, co dla nich zrobiła? Odpowiedzi na te pytanie znajdziecie, gdy po tę książeczkę sięgniecie :)
Na początku zacznę może od tego, że jest to bajka terapeutyczna. Jest ona podzielona na rozdziały, w których w przyjemny i prosty sposób jest omawiana konkretna emocja i to, jak sobie z nią w danym momencie poradzić. Sądzę, że opowiastka ta świetnie nada się podczas zajęć z biblioterapii w przedszkolu. Kojący kłos kotki Beni sprawia, że z przyjemnością słuchamy tego, co nam opowiada. Mamy wrażenie, że za jej sprawą przenieśliśmy się w czasie i nie mamy absolutnie żadnych zmartwień czy trosk. Dzięki tym opowieściom, dzieciom z wagonu jest dużo łatwiej się odprężyć. Również dzięki temu, ich podróż odbywa się w przyjaznej, ciepłej atmosferze, która momentami jest wręcz magiczna. Bardzo ważne jest, by zapewnić dzieciom komfort i poczucie bezpieczeństwa. One z racji swojego wieku, nie rozumieją jeszcze, dlaczego nagle muszą opuścić swój dom i dotychczasowe życie. Często z tego powodu czują się zdezorientowane lub po prostu zagubione. Dlatego tak ważne jest okazanie im wsparcia oraz dotarcie do nich za pomocą odpowiednich narzędzi. I takim właśnie narzędziem są bajki terapeutyczne. Za ich sprawą jesteśmy w stanie zbliżyć się do osób, które miały problemy z emocjami lub z zaklimatyzowaniem się. Myślę, że tzw. bajki-pomagajki wciąż są potrzebne i doskonale, że powstają. Aby bajka zaś była idealna, potrzeba zarówno mądrych treści jak i kolorowych ilustracji. A ta historia posiada wszystko to, co dobra opowieść mieć powinna. Ponadto cieszę się, że główną bohaterką została kotka. Mam wrażenie, że ten zwierzak jest taki przyjazny i jednoznacznie kojarzy się z domem. Może to również miało wpływ na to, że dzieci się przed właśnie tym zwierzakiem otworzyły. I opowiedziały jej, co je trapi.
Polecam tę lekturę Waszym pociechom z całego serduszka. Naprawdę warto. Myślę, że będą zadowoleni. A kotka Benia umili im czas równie przyjemnie jak mnie i mojej córce. Bardzo dziękuję za egzemplarz do recenzji Klub Recenzenta Wydawnictwa Sorus. Zachęcam Was do czytania i przyznaję 10 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów 😀📖