Kocham Toskanię

Ocena: 5.25 (4 głosów)
Twój kulinarny przewodnik po Toskanii!

Przepisy najlepszej włoskiej blogerki!

Najlepsza toskańska kuchnia to proste dania, zachowujące smak składników, z których je przygotowano. Autorka proponuje prawie sto przepisów i jednocześnie z pasją opisuje piękno rodzinnych stron oraz przybliża sylwetki ludzi, którzy potrafią stworzyć ze zwykłych darów ziemi niezwykłe przysmaki. Proponuje nam typowo toskańskie potrawy: przekąski, pierwsze i drugie dania oraz domowe wypieki, wszystkie zrobione w domu i sfotografowane przez nią samą. Cenne informacje dotyczące tego, czym powinny się charakteryzować najlepsze produkty i jak przygotować z nich wyborne dania, będą niezwykle przydatne dla tych, którzy chcą choć na chwilę przemienić w Toskanię własną kuchnię, a konkretne wskazówki, gdzie warto się wybrać, pomogą tym, którzy planują kulinarną podróż po prowincjach takich jak Piza, Florencja czy Siena i potrzebują dobrego przewodnika.

Informacje dodatkowe o Kocham Toskanię:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2014-07-28
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7660-876-1
Liczba stron: 192

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Kocham Toskanię

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kocham Toskanię - opinie o książce

Avatar użytkownika - katiewa92
katiewa92
Przeczytane:2014-10-21, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2014, Chciałabym dostać,
Nie mogłam nie przeczytać ksiązki, ponieważ kucharz powinien znać wszystkie pozycje gastronomiczne i czerpać z nich wiedzę. Co prawda duzo rzeczy i przepisów znałam, ale przeczytanie je pozwoliło bardziej zagłebić się w tajniki smaku toskańskiej kuchni. Bardzo polecam pozycje nie tylko domowym gastronomom ale i kucharzom z zawodu, ponieważ naprawdę pozwala zrozumieć istotę gotowania i odsłania nowe oblicza dań, które byc może nie są obce, ale nowe smakiem.
Link do opinii
Avatar użytkownika - szpachela
szpachela
Przeczytane:2014-09-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2014, Moja biblioteczka,
Kolory, smaki i zapachy - taki jest podtytuł tej książki. Wyraża on to, co znajduje się w środku; choć dodałabym jeszcze: historia. Czytając, przeglądając i zaznaczając przepisy do natychmiastowego wypróbowania, za każdym razem byłam głodna. Apetyt rośnie przy każdej następnej stronie. Moja wyobraźnia działała genialnie i łącząc się ze zmysłami, sprawiała, że czułam aromaty rozchodzące się po kuchni! Książka łączy w sobie przepisy, co oczywiste :), genialne zdjęcia, pasję, historię potraw, rejonów Toskanii, rodzin i gospodarstw. Polecam!
Link do opinii
Avatar użytkownika - kasiulek17
kasiulek17
Przeczytane:2014-09-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Czytam regularnie w 2014 roku, Mam,
Bardzo chętnie sięgam po książki kulinarne, gdyż nie powiem, lubię gotować. Uwielbiam książki, które oprócz receptur posiadają również piękne zdjęcia przedstawianych potraw, bo przecież na początku jemy oczami. Cenię książki stricte regionalne, wtedy mogę lepiej zagłębić się w przepisy danej kuchni. Cenię pozycje, które oprócz zdjęć i tychże przepisów przedstawiają również pewną historię danego regionu, pozwala mi to lepiej zrozumieć daną kuchnię i jej przesłanie. W ostatnim czasie w moje ręce trafiła książka Giulii Scarpaleggii Kocham Toskanię, kolory, smaki i zapachy. Do tej pory nie znałam tej kuchni i bardzo chętnie rozpoczęłam przeglądanie tejże książki. Giulia Scarpaleggia to blogerka kulinarna na pełny etat. Jej blog Juls' Kitchen w 2013 roku został uznany za najlepszy we Włoszech. Również poza granicami słonecznej Italii cieszy się wielkim uznaniem wśród miłośników dobrej i zdrowej kuchni, pełnej emocji i niezwykłych smaków. W tworzeniu tej książki pomogła blogerce Ellen Silverman - fotograf o międzynarodowej sławie, mieszka i pracuje w Nowym Jorku. Specjalizuje się w fotografii kulinarnej. Obie panie stworzyły niesamowitą historię, niesamowitą podróż poprzez smaki Toskanii. Przepisy Giulii uzupełnione przepięknymi zdjęciami Ellen realistycznie oddają rzeczywistość przedstawianych potraw. Toskania to kraina historyczna i region administracyjny w środkowych Włoszech. Sama kuchnia to połączenie dwóch smaków włoskiego i toskańskiego. Podróż poprzez kuchnię toskańską rozpoczynamy od przekąsek, poprzez pierwsze dania, zupy, drugie dania, jaja i warzywa, pieczywo i kanapki, by następnie przejść do słodkości, przetworów. Książka dla ułatwienia posiada również spis wszystkich zamieszczonych potraw. Wiele rzeczy w tej kuchni mnie zaskoczyło, mianowicie kuchnia toskańska znana jest z wielu potraw, przypraw, które w innych kuchniach są nieużywane. Czy wiecie, że chleb toskański jest bez dodatku soli, oliwa jest wytłaczana z nie do końca dojrzałych owoców, dzięki czemu ma inny posmak i jest uznawana za najlepszą ze wszystkich na świecie. Toskania to element Włoch jednak makaron nie jest tam popularny jak w innych regionach tego kraju. Przeważają tam zupy, chleb, kasza i ryż. Mięsa są mocno doprawiane przyprawami, szczególnym uwielbieniem cieszą się w tym wypadku rozmaryn, bazylia i tymianek. Kolejnym elementem kuchni toskańskiej jest różnorodność warzyw. W kuchni wykorzystuje się m.in. szpinak, szparagi, bób czy cavolo nero, czyli czarna kapusta o bardzo aromatycznych liściach. Na stole kuchni toskańskiej spotkamy warzywa, owoce, ryby morskie, owoce morza i dziczyznę, w której Toskańczycy są zakochani. Po lekturze receptur, ta kuchnia wydaje się prosta w wykonaniu, to taka wiejska kuchnia z lekka domieszką nowoczesności, jednak swój specyficzny klimat trzyma. Książka jest bardzo ładnie i z rozmysłem wydana. Twarda obwoluta, kredowy lekko grubszy papier, zdjęcia rozbudzające wyobraźnię i pobudzające ślinianki powodują, ze ma się ochotę na jedzenie takich pyszności. Każdego roku toskańska ziemia obdarza wszystkich wspaniałymi darami. Gdy wzgórza zmieniają swe barwy, niestrudzeni rolnicy zbierają swe plony. To przyroda kształtuje nasz jadłospis. Poszczególne składniki pojawiają się we właściwym dla siebie czasie. Toskańczycy, których łączy z ziemią niezwykle silna więź, doskonale wiedzą, jakie produkty każda pora roku im przynosi, i z wrodzoną wrażliwością potrafią te dary wykorzystać. Może się to wydawać dziwne, ale bardzo często sekret toskańskich potraw polega na tym, że do składników podchodzi się z jak największą prostotą. Kromka opieczonego chleba z roztartym czosnkiem i odrobiną wspaniałej oliwy.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Bas1992
Bas1992
Przeczytane:2014-11-21, Przeczytałam,
Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy