Klucz do pamięci

Tomik poetycki.

Informacje dodatkowe o Klucz do pamięci:

Data wydania: 2016-04-05
Kategoria: Poezja
Tytuł oryginału: Klucz do pamięci
Ilustracje:brak

Kup książkę Klucz do pamięci

Klucz do pamięci - opinie o książce

Autorka tomiku poezji pt."Klucz do pamięci" Pani Joanna Słodyczka nawiązuje do poznawania głębi człowieczeństwa.

Wiersze zadedykowała mężowi Kazimierzowi oraz jeden z wierszy napisała z myślą o przyjacielu śp. Jerzemu Tarłowiczowi pt." Nad grobem przyjaciela"

Pani Joanna Słodyczka w umiejętny sposób potrafi zastosować odpowiednie metafory co podkreśla wyrazistość obrazową wiersza.

Moją szczególną uwagę skupiłam na następujących wierszach:

"Teraz, Zmierzch, Odgłosy nocy, Kruchość, Ryzyko marzeń, Potrzebuję ciszy, Klucz do pamięci, Nad grobem przyjaciela".

Nie zabraknie w wierszach okazywanych uczuć przez autorkę wrażliwości, tęsknoty, przemijania, które doskonale zostały ujęte w wersach.

Wiersze czyta się dobrze na właściwy dobór czcionki zamieszczony w tekście.

Dodatkowym elementem, który przybliży poezję twórczość poetki są słowa autorstwa w posłowiu Pani Magdaleny Węgrzynowicz -Plichty - Afirmacja życia w miniaturkach Joanny Słodyczki oraz jej biografia.

Poezja autorki ujmuje w nas to czego nie dostrzegamy na co dzień, ale za to daje nam nadzieje na lepsze jutro w oparciu o wiersz pt. "Teraz".

Oprawa miękka, a w jej tle znajduje zamieszczony jest widok gór i lasów, s. 76, Wydawnictwo Signo, Wydanie 1, Kraków, 2016.

Pani Magdalenie Węgrzynowicz - Plichcie dziękuje za egzemplarz tomiku.

Polecam każdemu Czytelnikowi przeczytać poezję tomiku pt. "Klucz do pamięci" autorstwa Pani Joanny Słodyczki.