Kiki de Montparnasse, która naprawdę nazywała się Alice Ernestine Prin, to jedna z bardziej barwnych postaci Paryża lat dwudziestych XX wieku. Była aktorką, piosenkarką kabaretową, i malarką, ale przede wszystkim znamy ją jako modelkę, muzę, przyjaciółkę i kochankę słynnych artystów, przedstawicieli ówczesnej awangardy. Uwieczniona w dziełach takich tworców jak Amedeo Modigliani, Mojżesz Kisling, Francis Picabia, Jean Cocteau, Alexander Calder i Man Ray.

Historyk Mark Braude w swojej fascynującej opowieści przedstawia sylwetkę Kiki de Montparnasse, ukazując jej przełomowy wpływ na ówczesną kulturę. Podążając za artystyczną parą, jaką tworzyli Kiki i amerykański surrealista Man Ray, wprowadza nas do świata, w którym splatają się miłość, sztuka i walka o dominację.

Prowokacyjna i magnetyzująca jak sama Kiki książka Kiki Man Ray to historia wyjątkowego życia, rzucająca wyzwanie naszym wyobrażeniom o artystach i ich muzach. Niezwykły portret zapomnianej paryskiej artystki i gwiazdy kabaretu, której niesamowite życie każe nam patrzeć na historię sztuki nowoczesnej w zupełnie nowy sposób.

Informacje dodatkowe o Kiki Man Ray. Sztuka, miłość i rywalizacja w Paryżu w latach dwudziestych XX wieku.:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2024-03-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Kiki Man Ray. Art, Love, and Rivalry in 1920s Paris

Kup książkę Kiki Man Ray. Sztuka, miłość i rywalizacja w Paryżu w latach dwudziestych XX wieku.

Kiki Man Ray. Sztuka, miłość i rywalizacja w Paryżu w latach dwudziestych XX wieku. - opinie o książce

Kiki de Montparnasse była prawdziwą ikoną swojej epoki. Była nie tylko modelką, ale również aktorką, piosenkarką kabaretową i malarką. Jej nieprzeciętna osobowość, magnetyzm i charyzma przyciągały uwagę zarówno artystów, jak i intelektualistów. Była muzą dla gigantów sztuki.

Mark Braude z niezwykłą precyzją i wrażliwością, kreśli portret artystki, ukazując ją nie tylko jako obiekt artystycznej fascynacji, ale także jako pełnowartościową i silną kobietę, która potrafiła wywalczyć swoje miejsce w zdominowanym przez mężczyzn świecie sztuki. Ukazuje ją jako osobę z krwi i kości, z jej pasjami, słabościami i niezwykłą determinacją.

Jednym z największych osiągnięć autora w tej pozycji jest sposób, w jaki rzuca on wyzwanie naszym utartym wyobrażeniom o artystach i ich muzach. Książka jest pełna kontrastów i napięć, które sprawiają, że jest ona niezwykle wciągająca. Z jednej strony mamy bowiem do czynienia z historią pełną romantyzmu i namiętności, z drugiej zaś z brutalną rzeczywistością życia artystów, którzy często borykali się z biedą, uzależnieniami i problemami psychicznymi.

Autor pokazuje, że Kiki nie była jedynie biernym obiektem męskiej fascynacji, ale aktywnie uczestniczyła w życiu artystycznym Paryża. Jej obrazy, rysunki i teksty stanowią ważny element dziedzictwa artystycznego tamtej epoki.

Autor podkreśla również jej rolę jako feministki, która walczyła o prawa kobiet i ich miejsce w świecie sztuki.

Historia ta jest także cennym źródłem wiedzy o paryskiej awangardzie i życiu artystycznej bohemy. Dzięki szczegółowym opisom i licznym anegdotom czytelnik może poczuć atmosferę tamtych lat i zrozumieć, jak wielki wpływ miała Kiki de Montparnasse na swoich współczesnych. Jest to hołd dla niezwykłej kobiety, której niesamowite życie i magnetyzująca osobowość wciąż inspirują i zachwycają.

Mark Braude stworzył wyjątkową opowieść, która pozwala nam spojrzeć na historię sztuki nowoczesnej z zupełnie nowej perspektywy. Kiki de Montparnasse dzięki tej książce, przestaje być jedynie tłem dla wielkich artystów, stając się pełnoprawną bohaterką, której życie i twórczość zasługują na uwagę i uznanie. Przypomina nam też, że za każdą wielką sztuką stoi człowiek - z jego marzeniami, pasjami i trudnościami.

Kyle
T.M. Piro