Kiki i bliźniaki. Zima

Kiki Wesołek wyrusza wraz z rodziną na piękną zimową przygodę! Najpierw pakowanie, potem podróż pociągiem, aby wreszcie znaleźć się wśród ośnieżonych szczytów. Dzieci będą bawić się w śniegu, lepić bałwana, jeździć na sankach i robić wszystko, co lubią robić dzieci podczas ferii zimowych.

Ta z pozoru prosta historia kryje w sobie wiele warstw i ukrytych funkcji - chwytliwe rymowanki mówią o przygodach dzieci i zachęcają do szukania szczegółów na ilustracjach, dowcipne obrazki dodają własną narrację, a wyrazy dźwiękonaśladowcze w ,,dymkach" zachęcają do pierwszych prób mówienia, a nawet czytania. Ponadto na niektórych stronach kryją się zadania niespodzianki pomagające w rozwoju mowy, a także garść porad dla rodziców. Książki o Kikim to wspaniałe narzędzie do ćwiczeń logopedycznych i świetna zabawa dla całej rodziny.

Informacje dodatkowe o Kiki i bliźniaki. Zima:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2024-10-23

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Kiki i bliźniaki. Zima

Kiki i bliźniaki. Zima - opinie o książce

,,Kiki i bliźniaki. Zima" to przepiękna, solidnie wykonana publikacja, która nie tylko zachwyca szatą graficzną, ale także mistrzowsko prezentuje małemu czytelnikowi zimową, pasjonującą rzeczywistość, a przede wszystkim, genialnie wspiera rozwój mowy dziecka. Książeczka przesycona jest prostymi sylabami i wyrazami dźwiękonaśladowczymi, co funduje młodszym pociechom wspaniałą rozrywkę. Taka zabawa dźwiękami silnie stymuluje, jest wstępem do nauki mowy i poznawania świata. Dodatkowo, znajdziemy tu angażujące wyszukiwanki, a sam tekst jest w formie wpadających w ucho rymowanek, dlatego lektura stanowi czystą przyjemność. Bezsprzecznie, przygody bohaterów zafundują mnóstwo wrażeń i uśmiechu, bez względu na wiek czy płeć czytelnika.

Ogromną zaletą będą przemycone tu ćwiczenia logopedyczne. Są one różnorodne i ciekawe, nie pozwolą maluchowi nawet na chwilę nudy. Maluch zostaje zachęcany do naśladowania różnych wesołych dźwięków, zabawy językiem czy ustami, chuchania, gwizdania czy dmuchania. Kolejnym plusem jest czcionka, dzięki której starsze dziecko może podjąć samodzielne próby czytania, co daje mu dodatkową frajdę i satysfakcję. Na końcu znajdziemy też angażujące zabawy paluszkowe, jakie zapewnią moc silnych wrażeń ?

,,Kiki i bliźniaki. Zima" to pięknie wydana, pomysłowa książeczka, która powinna się znaleźć w każdej biblioteczce. Pozycja poprzez fascynującą zabawę, wspiera rozwój wymowy i zachęca do niebanalnych ćwiczeń. To nieoceniona pomoc dla dzieci z problemami artykulacyjnymi, jaka zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych czytelników. Przepiękne, przyciągające uwagę ilustrację, przezabawni, sympatyczni bohaterowie, zimowa atmosfera nadciągająca już wielkimi krokami, a w tle seria ćwiczeń, które zamieniają się w niezapomnianą zabawę, przynoszącą długotrwałe efekty. Polecamy gorąco!

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;