Kiełki wbrew wszelkim pozorom nie są wynalazkiem naszych czasów - czytaj czasów Nowej Kuchni, stojących pod znakiem Zdrowej Żywności. Jako żywność i lek znali je już w Starożytności Chińczycy.Znane jest podanie o dawnych chińskich żeglarzach, którzy w poszukiwaniu lądu wpłynęli w górę rzeki Jang-tsy-kiang. Podczas długiej żeglugi gnębiły ich sztormy i powoli zaczął kończyć się prowiant. Jedynym, co zostało na koniec, była suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować. W potrzebie się nie wybiera, toteż spożyli ją, stwierdzając, że kiełki są nie tylko smaczne, ale dają nowe siły.W ten sposób odkryto nowy rodzaj żywności. Nie dotyczy to tylko fasoli, choć hodowana specjalnie w celu produkcji kiełków fasola mungo do dziś uchodzi za królową kiełków. Od tego czasu spożywa się również kiełki innych roślin strączkowych, zbóż i nasion roślin oleistych.Jeśli chodzi o nasz sposób odżywiania się, to można powiedzieć, że kiełki zostały na powrót odkryte: jako żywność, która w naturalny sposób zaopatruje ludzkie ciało w substancje odżywcze i witalne w skoncentrowanej formie. W dodatku jest to żywność, którą można wytwarzać samodzielnie, nawet nie potrzebując do tego celu specjalnych nakładów, aparatury czy miejsca.
Informacje dodatkowe o Kiełki Żywność i lek w naszej kuchni:
Wydawnictwo: Interspar
Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
9788389384829
Liczba stron: 86
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Chcę przeczytać,