Khul-khaal Bransolety Egipcjanek

Pięć współczesnych Egipcjanek w wieku od nico ponad dwudziestu do sześćdziesięciu kilku lat-wszystkie mieszkające w Kairze i reprezentujące zubożałą klasę średnią lub niższe warstwy społeczne-przez wiele miesięcy opowiadało Nayrze Aityi historie swojego życia.

Ich opowieści są świeże i barwne.Wyłania się z nich sugestywny obraz złożonej sytuacji drugiej żony w małżeństwie poligamicznym, komplikacji związanych z rozwodem, rytuałów obrzezania dziewcząt i zawarcia małżeństwa, cierpienia spowodowanego utratą dzieci, dozgonnej nienawiści i jej źródeł, istotnej roli czarów i przesądów w życiu codziennym, tradycyjnych praktyk uzdrowicielskich oraz gospodarowania skromnymi zasobami rodziny, których część stanowią złote lub srebrne bransolety na kostki, khul-khaal, noszone przez kobiety zamężne.Te autoportrety to fascynująca lektura i kopalnia wiedzy dla każdego,kto chciałby poznać życie we współczesnym Egipcie.

Khul-khaal to ciężkie,złote lub srebrne bransolety nakładane na kostki przez zamężne kobiety w Egipcie.Bransolety te wydają dźwięk,który informuje innych o statusie noszącej je kobiety.Khul-khaal ograniczają swobodę ruchów,ale mogą tez przynosić kobiecie korzyści.Jako ozdoba połyskująca na kształtnej kostce i przy każdym kroku wydająca charakterystyczny, brzęczący odgłos,bywają uwodzicielskie.

Małżeństwo jest dla Egipcjanek najważniejszą rzeczą na świecie-po to się rodzą i do tej roli są przygotowywane,to małżeństwo bowiem powinno zapewnić im godne i dostatnie życie.Czy jednak nie staje się ono kolejnym więzieniem,a srebrne lub złote bransolety nie są w istocie kajdanami?.Życie Egipskich kobiet jest niełatwe,ale radzą sobie z nim na swój sposób i starają się być szczęśliwe.

Informacje dodatkowe o Khul-khaal Bransolety Egipcjanek:

Wydawnictwo: Smak Słowa