Kenji

Siła mangi - jako środka komunikacji - jest ogromna. Widać wyraźnie, że jest czymś więcej niż tylko zbiorem słów. Mam nadzieję, że dzięki tej książce Czytelnicy odkryją nową perspektywę Wszechświata i zostaną zainspirowani do zgłębiania jego tajemnic.

Kiyoshi Kawabata

Dołącz do Kanna, Kanta, Yamane i Glorii w fascynującej przygodzie, gdzie będziemy odkrywać nasz Układ Słoneczny, Drogę Mleczną oraz odległe galaktyki w poszukiwaniu największych tajemnic Wszechświata: ciemnej materii, kosmicznej ekspansji i samego Wielkiego Wybuchu.

Lecąc rakietą przez nocne niebo, poznasz całą współczesną astrofizykę i astronomię, a także klasyczne odkrycia i teorie, na których są one oparte. Dowiesz się, dlaczego niektórzy naukowcy wierzyli, że znalezienie życia pozaziemskiego jest nieuniknione!

Dzięki naszym bohaterom poznasz:

?         Teorie na temat początku wszechświata, ewolucji i geometrycznych metod mierzenia i obserwowania ciał niebieskich, oraz jak astronomowie obliczają odległości w przestrzeni kosmicznej;

?         Odkrycia Kopernika, Galileusza, Keplera, Hubble'a i innych astronomów;

?         Zależności między temperaturą, rozmiarem i wielkością gwiazdy;

?         Tajemnicę kosmicznego promieniowania tła i przewidywania dotyczące przyszłości wszechświata.

Seria Manga guides łączy formę ciekawych i zabawnych japońskich komiksów z praktyczną wiedzą z zakresu tak popularnych ostatnio dziedzin jak: fizyka, informatyka, czy biochemia. To kompilacja graficznych prac najważniejszych japońskich artystów zajmujących się mangą i wiedzy specjalistów z najbardziej prestiżowych uczelni.

Wkrótce w serii ukażą się także komiksy na temat:

- mikroprocesorów

- baz danych