PIERWSZA PEŁNA BIOGRAFIA AUTORA ROZMÓW Z KATEM.
Życie Kazimierza Moczarskiego to nie tylko miesiące spędzone w celi z oprawcą warszawskiego getta. Bohater książki Anny Machcewicz w czasie wojny był oficerem Armii Krajowej, spędził ponad dziesięć lat w stalinowskim więzieniu i pomimo tak długiej przymusowej rozłąki z ukochaną żoną potrafił odnaleźć łączącą ich więź. Należał do straconego pokolenia - ale swojego życia nie stracił!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2009 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Przeczytane:2022-03-21, Ocena: 5, Przeczytałam, Powstanie warszawskie , 90 książek w 2022,
Ciekawa biografia Kazimierza Moczarskiego, choć nie należy do łatwych - dużo nazwisk, ugrupowań politycznych itp. Nie zniechęciło mnie to jednak i doczytałam do końca.
Dla zainteresowanych przedstawię krótko biografię pana Kazimierza Moczarskiego:
Urodził się w 1907 roku, należał więc do pierwszego pokolenia Polski niepodległej. Poznajemy pokrótce jego rodziców, dziadków. Przed i w czasie okupacji niemieckiej był mocno zaangażowany politycznie, służył w Armii Krajowej oraz był szefem Biura Informacji i Propagandy ZWZ-AK. Brał udział w powstaniu warszawskim. Całą okupację spędził w Warszawie.
Po wojnie został aresztowany i osadzony w więzieniu mokotowskim. Został skazany na 10 lat za działalność w AK. Później przebywał jeszcze w kilku innych więzieniach.
Od 2 marca do 11 listopada 1949 był przetrzymywany w jednej celi z Jürgenem Stroopem.
Po wyjściu z więzienia został później zrehabilitowany, urodziła mu się córka Elżbieta (żona Zofia również siedziała kilka lat w więzieniu).
Po wielu latach Moczarski napisał słynne "Rozmowy z katem", choć najpierw ukazały się we fragmentach, później wydano wersję ocenzurowaną (dwa lata po śmierci autora), a po wielu latach - dopiero w 1992 roku ukazała się wersja nieocenzurowana.
Moczarski zmarł po ciężkiej chorobie w 1975 roku.
"Jeżeli już jestem ze zbrodniarzami wojennymi, to niech ich poznam, niech próbuję rozłożyć na włókna ich życiorysy i osobowość".
"Rozmowy z katem"