"Jeżeli chcesz zmieniać świat, zacznij od siebie. Życie wielu osób staje się lepsze, jeżeli
same też pracują nad sobą. Przydarzyło się to i mnie. Dlatego uważam, że warto budować
swój charakter od najmłodszych lat. To dzięki dobrym ludziom świat staje się piękny” – tymi
słowami autorka, Amanda Kruk-Gawędzka, już drugi raz, po „Moje osiem cudów”, zaprasza
najmłodszych czytelników do fantastycznego świata najlepszych życiowych wartości.
„Chodzi tu o to, byś zawsze podchodził do ludzi z miłością, nawet do tych, którzy obdarzyli Cię przykrością”.
„Kiedy w sobie spokój masz, to szczęśliwsze życie znasz!”
Data wydania: 2023-12-15
Ilustracje:Urszula Topczewska Twisted Mouse
**PATRONAT MEDIALNY**
Dziś przychodzę do Was z propozycją dla najmłodszego czytelnika, książeczką skierowaną do dzieci od lat pięciu. "Jestem na piątkę!" to druga książka pani Amandy, której mam zaszczyt patronować.
"Jestem na piątkę!" to krótka opowiastka przybliżająca małym dzieciom takie zagadnienia jak oszczędność, pomoc innym, kontrolę nad własnymi emocjami, i jeszcze kilka innych. Napisana zabawną rymowanką, podzielona na przejrzyste rozdziały, pokazuje, jak ważne jest budowanie własnej wartości i wysokiej samooceny od pierwszych lat życia oraz przekładanie jej na relacje z rówieśnikami, opowiada, jak ważna jest pomoc w domu i że lenistwo zabiera czas na świetną zabawę...
Dziecko dowie się, dlaczego warto oszczędzać i dlaczego lepiej podchodzić do innych z uśmiechem niż złością.
"Jestem na piątkę!" to książeczka dedykowana także rodzicom i opiekunom- dla mnie genialny punkt wyjściowy do wielu inspirujących rozmów o tym co jest dobre a co złe.
Całość niezwykle barwna i przyciągająca wzrok całą rewią kolorów, realistycznymi ilustracjami sprawia, że nie chce się tej książeczki zamykać.
Sami przeczytacie ją w kilka minut, ale czytając z maluchem, wystarczy uruchomić wyobraźnię i mamy zagwarantowany długi czas z kreatywną zabawą, mnóstwem rozmów i przytulasów.
Książeczka jest ogólnie ładnie wydana, pełna edukacyjnej wartości, zabawnej treści, pięknych ilustracji. Bardzo się cieszę, że trafiła ona pod moje patronackie skrzydła, a biblioteczka mojego syna zyskała kolejną mądrą i wartościową pozycję, która inspiruje nie tylko treścią i barwą, ale pozwoli rozwijać się także wyobraźni.
Czy polecam?
Zdecydowanie tak. To książeczka przepełniona barwami, pięknymi ilustracjami, mądrym i bardzo kolorowym tekstem, który przykuwa uwagę na dłuższy czas.
Przed wami bajeczka, której zadaniem jest sprawienie, że nasze dziecko będzie miłe, uczynne i oszczędne. Zawiera w sobie pięć nawyków, które możemy wdrożyć dzieciom, by każdemu z nas we wspólnym domku żyło się lepiej. Każdą stronę zdobią kolorowe ilustracje ukazane w bardzo żywych barwach. Daje to też pretekst do zabawy lub nauki w kolory. Książka napisana jest w sposób rymowany, by łatwiej dzieciom było zapamiętać to, co autorka chciała im przekazać. Nie zawsze są to równe rytmy, ale za to przekaz jest mocno dosadny. Pierwsza zasada, która jest spisana dotyczy naszej przestrzeni osobistej. Jeśli jesteś wyśmiewany przez innych, nie odwracaj się do nich plecami, bo wtedy ukazujesz im przyzwolenie na poniewieranie sobą. Jeśli jednak uśmiechniesz się do przysłowiowego wroga i pokażesz, że nie jesteś zły na jego zaczepki, on zacznie ciebie traktować inaczej. Była to zasada szacunku. Jeśli pokarzesz komuś, że go szanujesz, to i on zacznie szanować ciebie. Niby proste i trudne jednocześnie, jednak jak wiadomo tylko odwagą można zdobyć świat. Punkt drugi dotyczył oszczędzania i umiejętnością dzielenia się pieniędzmi, kiedy ktoś jest w potrzebie. Autorka tłumaczy dzieciom, że największą radością dla nas i tej drugiej osoby jest pomaganie mu, w tym przypadku swoim rodzicom. Trzecią pozycją jest radzenie sobie z emocjami, czwartą inicjatywa i przywództwo, a ostatnią nawyk robienia więcej. Co się w tych punktach dzieje pozostawię w tajemnicy, ale przyznaję, że ich przekaz bardzo mi się spodobał. Ta malutka książeczka może sprawić, że dziecko zobaczy, które rzeczy są złe, a które dobre. Nawet samo może wskazać czyje zachowanie mu się spodobało, gdyż na obrazku widać smutne miny postaci, czyli samo odkryje za sprawą emocji, że ktoś zrobił tutaj coś złego lub sprawił komuś przyjemność. Pamiętajcie, że wartości nie mierzy się w wielkości. Bardzo mi się podobała, dlatego ją polecam!
Jest to już druga publikacja Autorki, którą miałam okazję przeczytać. I zarazem kolejna, przeznaczona głównie dla małych czytelników. Czego dowiemy się tym razem? Na jakie wartości Pani Amanda postawiła teraz? Zapraszam na moje wrażenia z lektury ;)
Książeczka jest podzielona na 5 rozdziałów. Pierwszy z nich nosi tytuł "Złota zasada". Tutaj dowiadujemy się, że jeżeli ktoś jest dla nas niemiły i nas obraża, mamy tak jak w Ewangelii św. Mateusza nadstawić drugi policzek. Znaczy to tyle, że zło mamy dobrem zwyciężać. Uśmiechnąć się do osoby, która wydawała nam się zła i pomóc jej w potrzebie. Ten rozdział traktuje o tym, że warto być zawsze dobrym, pomocnym i bezinteresownym. Bo pamiętajmy, dobro, które czynimy, zawsze wraca do nas z podwójną siłą.
Drugi rozdział brzmi "Nawyk oszczędzania". Poznajemy tutaj wartość pieniążków oraz tego, jak nasze zaskórniaki mogą pomóc w trudnej chwili naszym bliskim. Autorka uważa, że warto być oszczędnym i zbierać pieniążki, a nie od razu wydawać. Sądzi, że gdy rodzice będą w finansowym dołku, z pewnością ucieszą się, gdy ich pociechy dołożą się do domowego budżetu. Dostrzega, jak ważne jest oszczędzanie, a rodzice z pewnością docenią gest swojego dziecka.
Trzeci rozdział nosi tytuł "Samokontrola". Czyli traktuje o tym, jak mamy sobie radzić z własnymi emocjami. Gdy stanie nam się jakaś krzywda, nie duśmy tego w sobie. Umiejmy prosić o pomoc. Doceńmy również to, gdy ktoś bezinteresownie ją nam ofiaruje. Nauczmy się ją przyjmować. Przeczytamy również o przebaczeniu. Abyśmy nie robili nikomu tego, co jest niemiłe. Postawmy się na miejscu tej osoby, którą chcemy skrzywdzić. Jak byśmy się czuli, gdyby sprawa dotyczyła nas samych. Zawsze należy być dobrym i szczerym. Bo pamiętajmy, jeśli ktoś czyni zło, to ono prędzej czy później zawsze do niego wróci.
Czwarty rozdział traktuje o "Inicjatywie i przywództwie". Przeczytamy tu, o tym, że czasami warto wyjść przed szereg. Może to bowiem mieć pozytywne skutki. Najważniejszy jest jednak element zaskoczenia. Często słuchamy poleceń rodziców, których nie chcemy wykonywać. Żeby zyskać na czasie, najczęściej mówimy : później, nie chce mi się, niech ktoś inny to zrobi. Zamieńmy jednak kolejność. Zamiast ciągle słuchać tych samych tekstów, zróbmy coś, aby nie były one potrzebne. Zaskoczmy naszych bliskich. Sami, z dobrej woli, posprzątajmy, ugotujmy obiad czy zróbmy deser. Pokażmy, że nam również się chce, a efekt pozytywnego zaskoczenia będzie murowany. My za to, gdy zrobimy ktorąś z powyższych rzeczy, niewątpliwie zyskamy więcej czasu dla siebie ;) a przecież o to chodzi.
Piąty, a zarazem ostatni z rozdziałów nosi tytuł "Nawyk robienia więcej". Dowiemy się z niego, że za porządek w naszym domku odpowiadają wszyscy jego mieszkańcy. Dlatego, jesli chcemy było w nim czysto i przyjemnie, powinniśmy również robić coś w tym kierunku, aby zawsze tak było. Wyróbmy w sobie nawyki do porządku oraz do dzielenia się obowiązkami. Gdyż każdemu z nas zależy na tym samym ;)
Bardzo ciekawa pozycja dla dzieci, z których mogą dowiedzieć się wielu interesujących informacji. Na początku znajdziemy dedykację. Bowiem Autorka zadedykowała tę książkę wszystkim rodzicom. Uważam, że lektura doskonale wytłumaczy dzieciom poruszane w niej zagadnienia. A przepiękne ilustracje, dopełnią całości. Dzięki temu, naszym dzieciom będzie znacznie łatwiej wyobrazić sobie i zrozumieć konkretną sytuację.
Sądzę, że tego typu publikacje są potrzebne małym czytelnikom. Przy okazji, dzięki nim, rodzice mogą wspólnie z dziećmi czytać i od razu omawiać poruszane zagadnienia. Co pozwala na wspólne spędzanie czasu w przyjemny a zarazem edukujący sposób. Cieszę się, że po raz kolejny miałam możliwość, być jedną z patronek medialnych tak wartościowej publikacji dla najmłodszych. Polecam Wam gorąco, ponieważ moim skromnym zdaniem warto się z nią zapoznać. W tym miejscu, dziękuję serdecznie Million - Studio Wydawnicze za zaufanie oraz patronacki egzemplarz książki. Przyznaję 9 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów i czekam na więcej ;)
Bajka, na którą patrzysz, to osiem pięknych, wzruszających historii o ważnych obszarach naszego życia, jak na przykład pewność siebie, wyobraźnia, bycie...
Przeczytane:2024-02-24, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, 12 książek 2024, 26 książek 2024, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024, Patronat Medialny, Ulubione,
Właściwe zachowanie jest obecnie trudne do wypracowania u dziecka, jeżeli jedynymi właściwymi przykładami, które spotyka jest sposób postępowania najbliższej rodziny. Często rówieśnicy oraz treści płynące z mediów lub bajek nie są godne naśladowania, toteż warto poszukać dodatkowych wzmacniaczy tych pozytywnych wariantów funkcjonowania w społeczeństwie. Tylko w taki sposób mamy szansę przeciwdziałać tym niewłaściwym wzorcom.
Treść
W książce dzieci znajdą pięć rozdziałów poświęconych temu, jak należy się zachowywać, by nieść pomoc innym i być lubianym. Została przedstawiona zasada dotycząca tego, że nikt nie powinien się mścić za jakieś niewłaściwe zachowanie względem nas, tylko odpowiadać dobrocią serca. Innym zagadnieniem jest oszczędzanie, w wyniku którego dziecko będzie mogło wspomóc rodziców w sytuacjach kryzysowych. Kolejną kwestią jest samokontrola przejawiająca się w tym, co trzeba robić, by podczas silnych emocji kogoś przypadkiem nie odtrącić. Dwa ostatnie rudziały odnoszą się do obowiązków każdego domownika, a dokładniej rzecz ujmując czytelnik dowie się, że lepiej robić swoje codzienne czynności bez proszenia go o to rodziców i to, że warto wykazywać własną inicjatywę angażując się chociażby w sprzątnie mieszkania bez czyjejś zachęty. Jakie zostały przedstawiane przykłady? Jaki problem jest wam bliższy? Na co warto zwrócić uwagę? O tym dowiecie się po lekturze książki „Jestem na piątkę!” autorstwa Amandy Kruk-Gawędzkiej.
Walory wychowawcze
Wszystkie poruszone zagadnienia mogą wspomóc dziecko w odpowiednim zachowaniu zwłaszcza, jeśli omówimy z nim je po lekturze. Wykorzystałem w pracy z dziećmi tę książeczkę i były one bardzo zaangażowane w rozmowę na temat tych przykładów, rozumiały ich znaczenie oraz to dlaczego warto tak postępować. Niekiedy nasze luźne sugestie, czy nakazy dotyczące poprawy robienia różnych rzeczy nie trafiają do dzieci, gdyż łatwiej im będzie to zrozumieć na prostym przykładzie dotyczącym ich rówieśników. Pozycję można wykorzystać do wspólnego odegrania scenek, czy stworzenia na podstawie tych historyjek plakatów obrazujących dane zagadnienie, co może być doskonałą zabawą i zarazem okazją do utrwalenia sobie tych treści.
Podsumowanie
Książkę dzieci odebrały z dużym zainteresowaniem i z podawaniem przez nie przykładów z własnego życia po przeczytaniu każdego zagadnienia, co zwiększa prawdopodobieństwo utrwalenie konkretnych treści. Każda historyjka nie jest zbyt długa, ale za to bogata w przyciągające ilustracje. Całość została napisana prostym językiem, łatwym w odbiorze i jest skierowana do przedszkolaków oraz pierwszoklasistów, którzy mogą mieć ją przeczytaną przez członków rodziny, ale również jest doskonałym uzupełnieniem prowadzonych zajęć w placówkach oświatowo-wychowawczych. Okładka przykuwa wzrok małych odbiorców, bo każdy chciałby być bohaterem. Gorąco polecam pozycję wszystkim młodym czytelnikom, którzy dzięki niej spędzą przyjemnie chwile i dowiedzą się o tym dlaczego warto być grzecznym, dobrze się zachowywać i darzyć bliskich pozytywnymi uczuciami.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Studiu Wydawniczemu Million.