"Jedyna prawda" zabiera nas w mroczny, zimowy i surowy krajobraz południowej Szwecji, pełen
osobliwych postaci, gdzie napięcie kipi pod powierzchnią, a tęsknota i bezbronność ludzi stają
się wręcz namacalne.
Zimowa noc, nad skańską równiną szaleje śnieżyca. Joel Lindgren dostaje telefon. Słyszy
głos swojego ojca, Mårtena, z którym nie miał kontaktu od dwudziestu lat. Joel nie potrafi
zlekceważyć tej rozmowy, więc wyrusza przez zamieć do rodzinnego miasteczka Tomelilla, gdzie
mieszka Mårten.
Znajduje go wiszącego na haku pod sufitem. Na ścianie widnieje napis namalowany czerwoną
farbą: Ghadab Allah – Gniew Boga.
Mårten Lindgren zwrócił na siebie uwagę opinii publicznej kilka lat wcześniej, gdy na swoim
obrazie przedstawił proroka Mahometa pod postacią świni. Według wszelkich poszlak teraz
przyszło mu zapłacić za swój czyn.
Kiedy policja zatrzymuje podejrzanego o zabójstwo, inspektor kryminalna Fatima al-Husseini
zostaje wyznaczona do prowadzenia przesłuchań. Jej spotkania z fanatycznym Osamą al-Dinem
przeradzają się w psychologiczne starcie o to, czym jest prawa i kłamstwo, a czym dobro i zło.
Więzy krwi, od których Joel całkowicie się odciął, dają o sobie znać. Kim właściwie był jego
ojciec, którego przez całe życie tak nienawidził? Krętaczem, przemytnikiem, niewydarzonym
artystą? Im więcej się dowiaduje, tym mniej rozumie. Czy prawda jest tylko jedna, czy może
istnieje ich więcej? O tym dowiecie się wkrótce.
Informacje dodatkowe o Jedyna prawda:
Wydawnictwo: Rea