Odzyskaj spokój w świecie pełnym wyzwań

Poczucie bezpieczeństwa jest fundamentem zdrowia fizycznego i psychicznego. Teoria poliwagalna wyjaśnia funkcjonowanie autonomicznego układu nerwowego i jego wpływ na nasze ciała, emocje i relacje z innymi oraz pokazuje, jak wykorzystać tę wiedzę, by wspierać własny dobrostan.

Stephen i Seth Porgesowie w przystępny sposób przedstawiają neurofizjologię stresu oraz tłumaczą, dlaczego nawet w sytuacji komfortowej możemy odczuwać zagrożenie. Zawarte w książce wskazówki i ćwiczenia stymulujące nerw błędny pozwolą lepiej regulować emocje, wzmacniać rezyliencję oraz budować zdrowsze relacje. Pomogą również skuteczniej radzić sobie z chronicznym stresem, doświadczeniem traumy czy zaburzeniami lękowymi.

Z poradnika skorzystają zarówno osoby pragnące lepiej zrozumieć siebie i czuć się bezpiecznie w codziennym życiu, jak również specjaliści: terapeuci, pedagodzy oraz pracownicy socjalni.

Autorzy w przystępny sposób wyjaśniają teorię poliwagalną, czyniąc ją łatwą do zrozumienia i praktycznego zastosowania. Ich książka, ilustrowana przykładami z życia, pokazuje, jak nasze samopoczucie zależy od stanu fizjologicznego i dlaczego poczucie bezpieczeństwa jest kluczowe dla satysfakcjonującego życia. To książka pełna nadziei i inspiracji, którą z przyjemnością przeczytasz!

Pat Ogden, założycielka Sensorimotor Psychotherapy Institute i współautorka Psychoterapii sensomotorycznej

Książka Porgesów pokazuje, jak możemy rozumieć traumę i więzi dzięki teorii poliwagalnej. To nieoceniona lektura dla każdego, kto pragnie głębiej poznać siebie i stworzyć lepsze relacje z innymi!

Ewelina Ziółek psycholożka i założycielka Polskiego Instytutu Poliwagalnego

Wreszcie proste i wszechstronne przedstawienie jednego z najważniejszych osiągnięć współczesnej psychologii i fizjologii. Stephen W. Porges, wspierany przez syna Setha, umieszcza swoją przełomową teorię poliwagalną w kontekście naszego złożonego, popandemicznego świata, wskazując drogę do bezpieczeństwa - istotnego dla dobrostanu osobistego i społecznego.

Gabor Maté autor książki Mit normalności. Trauma, choroba i zdrowienie w toksycznej kulturze

Jednym z największych wyzwań w zrozumieniu siebie jest odkrycie, jak umysł, ciało i mózg współpracują ze sobą. W tej doskonałej książce, napisanej z myślą o szerokim gronie czytelników, Porgesowie przedstawiają przełomowe koncepcje teorii poliwagalnej. To obowiązkowa lektura dla każdego, kto pragnie zrozumieć, jak autonomiczny układ nerwowy reguluje stany emocjonalne i jak można świadomie wspierać swój dobrostan.

Paul Gilbert autor książki Compassionate Mind

Stephen W. Porges, PhD - profesor Uniwersytetu Indiany, założyciel i dyrektor Kinsey Institute Traumatic Stress Research Consortium, profesor psychiatrii Uniwersytetu Karoliny Północnej oraz profesor emerytowany Uniwersytetu Illinois w Chicago i Uniwersytetu Maryland. Były prezes Society for Psychophysiological Research oraz Federation of Associations in Behavioral and Brain Sciences. Laureat prestiżowej nagrody National Institute of Mental Health Research Scientist Development Award. Autor około 400 recenzowanych artykułów naukowych z takich dziedzin jak anestezjologia, inżynieria biomedyczna, neurologia, psychiatria, psychologia, fizjologia wysiłku fizycznego oraz terapia uzależnień.

Seth Porges - dziennikarz i reżyser filmowy, autor głośnego filmu dokumentalnego Class Action Park. Były redaktor ,,Popular Mechanics", felietonista ,,Bloomberg Businessweek".

Informacje dodatkowe o Jak trauma i poczucie bezpieczeństwa wpływają na nasze życie. Perspektywa poliwagalna:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2025-03-20
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: Our Polyvagal World: How Safety and Trauma Change Us

Tagi: Psychofizjologia i neuropsychologia

Kup książkę Jak trauma i poczucie bezpieczeństwa wpływają na nasze życie. Perspektywa poliwagalna

Bezpieczeństwo poliwagalne. Przywiązanie, komunikacja i samoregulacja
Stephen W. Porges0
Okładka ksiązki - Bezpieczeństwo poliwagalne. Przywiązanie, komunikacja i samoregulacja

Znaczenie bezpieczeństwa w naszym życiu Teoria poliwagalna szczegółowo wyjaśnia funkcjonowanie autonomicznego układu nerwowego i pomaga zrozumieć wpływ...

Neurofizjologiczne podstawy emocji i przywiązania w teorii poliwagalnej
Stephen W. Porges0
Okładka ksiązki - Neurofizjologiczne podstawy emocji i przywiązania w teorii poliwagalnej

Kolejna książka twórcy teorii poliwagalnej skierowana do psychoterapeutów Niniejsza książka to zbiór tekstów Stephena W. Porgesa, twórcy rewolucyjnej...

Elfie, mamy problem!
Marcin Pałasz