Jak rozmawiać z dzieckiem i być lepszym rodzicem

Skąd się biorą dzieci? Mamo, czy ty kiedyś umrzesz? Co to jest rozwód? Dlaczego ten pan tak dziwnie wygląda? Dlaczego jest wojna? Dlaczego nie wolno kraść, a niektórzy to robią? To tylko niektóre z pytań, jakie stawia dociekliwy dziecięcy umysł i na jakie muszą odpowiadać rodzice.

W tej książce znajdą oni podpowiedzi, jak podchodzić do trudnych rozmów z dzieckiem. Dowiedzą się, jak wyjaśniać mu skomplikowaną rzeczywistość, by nie wzbudzać niepokoju, nie burzyć pozytywnej wizji świata, nie odbierać typowego dla dzieci optymizmu. Będą mieli też szansę nauczyć się wykorzystywać takie rozmowy do pogłębiania więzi i bez stresu przygotowywania najmłodszych do dorosłego życia.

Autorka w przystępny sposób wyjaśnia prawidłowości rozwoju emocjonalnego dziecka. Przybliża skomplikowany świat jego emocji, tłumaczy motywacje i przyczyny jego problematycznych zachowań. Dzięki temu opiekunowie mają szansę zrozumieć dziecko i stać się dla niego lepszymi towarzyszami poznawania rzeczywistości.

Justyna Korzeniewska – psycholog i neuropsycholog, doktor nauk humanistycznych. Na co dzień wspiera chore dzieci i ich rodziców w Instytucie Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Propaguje ciepłe i pełne szacunku podejście do dzieci poprzez artykuły prasowe oraz jako ekspertka w programach telewizyjnych.

Informacje dodatkowe o Jak rozmawiać z dzieckiem i być lepszym rodzicem:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2025-01-22
Kategoria: Poradniki
ISBN: 9788381519236
Tytuł oryginału: Jak rozmawiać z dzieckiem i być lepszym rodzicem

Kup książkę Jak rozmawiać z dzieckiem i być lepszym rodzicem

Opinie o książce - Jak rozmawiać z dzieckiem i być lepszym rodzicem

„Jak rozmawiać z dzieckiem i być lepszym rodzicem” to poradnik Justyny Korzeniewskiej, który może okazać się niezwykle przydatny w procesie wychowywania dzieci, który jest bardziej skomplikowany, aniżeli wielu z nas początkowo zakładało. Justyna Korzeniewska jest lekarzem, który na co dzień pracuje z dziećmi, co wiąże się z dużym doświadczeniem, które posiada. Zdarzyło mi się wcześniej kilkukrotnie słuchać wypowiedzi pani doktor w telewizjach śniadaniowych, w których gościła. Przyznaję, że swoją wiedzą i przyjemnym stylem bycia zyskała moją sympatię, a teraz miałam okazję poznać jej książkę.Jestem mamą i coraz częściej w codziennym życiu borykam się z trudnymi pytaniami stawianymi przez moje pociechy. Zdarzają się takie, na które znam odpowiedzi od razu, nad niektórymi muszę pomyśleć, ale bywają i takie, które sprawiają, że nie wiem co powiedzieć. Dlatego chętnie sięgnęłam po ten tytuł i zdecydowanie była to bardzo dobra decyzja, bo autorka w niezwykle przystępny sposób podpowiada, jak powinniśmy rozmawiać z dziećmi, ale na wiele pytań podaje nam również gotowe odpowiedzi, z których możemy skorzystać, albo wykorzystać dopasowując ją do naszych poglądów, ale jakiś pomysł już mamy, więc zawsze łatwiej ułożyć swoje wypowiedzi. W pierwszej części książki znajdujemy odpowiedzi na te najbardziej problematyczne pytania, które najczęściej pojawiają się w naszych domach, w których oczywiście mamy pytanie o to, skąd biorą się
Kłopotliwe zachowania dzieci
Justyna Korzeniewska0
Okładka ksiązki - Kłopotliwe zachowania dzieci

Dzieci, będąc istotami niedojrzałymi, delikatnymi, naiwnymi, traktowane są jako obiekt troski, opieki, pomocy. Posiadają jednak również zupełnie inne cechy...

Kyle
T.M. Piro