Według starożytnych Rzymian wszystko zaczyna się ab ovo, czyli ,,od jajka": z wielkiego jaja powstała Ziemia, a ze skorupy Niebo. Życie na Ziemi też powstaje z jajek, tyle że mniejszych. Jaja rozpoczynały wszystkie rzymskie uczty, dziś królują na wielkanocnych stołach... Warto więc przyjrzeć się im bliżej: porównać jaja ptaków, gadów (także tych prehistorycznych), płazów, ryb, owadów i nawet ssaków. Sprawdzić zastosowanie jaj w kuchni, nauce, architekturze i wzornictwie, obejrzeć inspirowane nimi dzieła sztuki. A także poznać ludzi, którzy wolą trzymać się od nich z daleka...
Ta książka to prawdziwy literacki kogel-mogel, w którym w doskonałych proporcjach zmieszane są zjawiskowe ilustracje oraz tekst pełen fascynujących ciekawostek.
Asia Gwis - graficzka i ilustratorka. Absolwentka Wydziału Grafiki i Malarstwa ASP w Łodzi. Przez wiele lat pracowała jako grafik prasowy. Prywatnie kocia mama dla Antka, Koksika, Koko i Paprocha. Wielka miłośniczka podróżowania, szczególnie azjatyckich klimatów. W wolnych chwilach czyta nałogowo i prowadzi bloga kavkadesign. com
Eliza Piotrowska - autorka i ilustratorka książek dla dzieci, ilustrowanych przewodników po polskich miastach i innych książek edukacyjnych, tłumaczka z języka włoskiego, krytyk sztuki. Laureatka ogólnopolskich konkursów literackich i plastycznych, uczestniczka nagradzanych inicjatyw edukacyjnych. Mieszka w Brazylii, dużo podróżuje.
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2018-03-14
Kategoria: Edukacyjne
ISBN:
Liczba stron: 96
Dlaczego szkolne podręczniki są nudne jak flaki z olejem, gdy - jak pokazuje Eliza Piotrowska i Asia Gwis - można napisać (i narysować) mega ciekawą książką prawie że naukową? Taką, którą się czyta jednym tchem i z wypiekami na twarzy?
"Jajo" to książka o wszelkich aspektach, związanych z jajami, jajkami, jajeczkami. Są tu i wiadomości na temat budowy jaja, i o zwierzętach jajorodnych (czyli nie tylko o kurach i innych ptakach, ale tez o owadach, rybał, płazach, gadach oraz o dwóch gatunkach jajorodnych ssaków). Cały rozdział traktuje o pisankach - i myli się ten, kto uważa, że pisanki to "wynalazek" wielkanocny. Są opisane charakterystyczne dla poszczególnych krajów potrawy z jajek, są jajka w sztuce, w architekturze a nawet w dizajnie. Aż ma się ochotę krzyknąć: ale jaja!
"Jajo" to naprawdę ciekawa, świetnie zilustorwana książka popularno - naukowa.Świetna dla dzieci i dla dorosłych, zawiera mnóstwo ciekawych i zabawnych informacji.
I tylko żal, że te autorki nie piszą i nie ilustrują podręczników...
Dwie opowieści o znanej i lubianej myszce - Tupciu Chrupciu - w jednym tomie: Święta Tupcia Chrupcia oraz Umiem się dzielić. Dzięki tym historyjkom dzieci...
Kolejna książeczka z serii Święci uśmiechnięci opowiada o Świętym Franciszku. Poznaj historię człowieka, który kochał Boga, ludzi i przyrodę. Już jako...
Przeczytane:2018-03-24, Ocena: 6, Przeczytałam,
Muszę przyznać, że ostatnio na rynku wydawniczym mnóstwo jest interesujących książek skierowanych dla młodego czytelnika. Tak naprawdę, to można mieć problem jaki tytuł wybrać. Myślę, że trzeba też zerkać na wydawnictwa i właśnie Nasza Księgarnia nie powinna nas zawieźć. W tym przypadku moją uwagę przykuła forma graficzna, z którą spotkałam się już w fantastycznej. książce „Grzyby” autorstwa Lilianny Fabisińskiej. A wszystko za sprawą interesujących ilustracji autorstwa Asi Gwis, ogromnie charakterystycznych i nietuzinkowych, które swoją formą przyciągają uwagę zarówno starszego jak i młodszego czytelnika. Barwne, momentami humorystyczne, są ogromnym atutem tego tomu. Co tak naprawdę nieczęsto się zdarza, bardzo trafny jest tytuł, bo treść to faktycznie kogel-mogel informacji na temat jaja. Mnóstwo ciekawych informacji, o połowie nie miałam pojęcia, jak na przykład różnorodność ich kształtów, kolorów i wielkości. Niebieskie drozda, prawie jak śnieżna kula zimorodka i wiele różnych odcieni barw. Mojego syna najbardziej zainteresowała możliwość przeprowadzania ciekawych doświadczeń z jajek w roli głównej, nie mógł uwierzyć, że faktycznie zostaje wessane do butelki i że skorupka może wyglądać jak guma. Trochę jajek na te badania naukowe straciłam, ale radość badacza była ogromna.
W opracowaniu znajdziemy również różne formy ozdabiania na Wielkanoc, warto zerknąć może kogoś zainspirują. Dowiemy się kiedy kury są szczęśliwe, jak wygląda jajo od środka i o tym co ma z nim wspólnego architektura . Znajdziemy tu również przepisy, tradycje kulinarne i wiadomości do czego mogą przydać się skorupki. Do tego moc ciekawostek, również z artystycznego świata, przesądy i wierzenia i sposoby by stwierdzić czy świeże i czy na przykład ugotowane.
Zdecydowanie nie jest to książka na jeden wieczór. Każda strona to moc informacji, bogato ilustrowanych, zarówno związanych z różnymi dziedzinami wiedzy jak i życiem codziennym. Czy wiecie, że jajko gotowane dłużej niż dziesięć minut traci smak lub, że artyści uważają, że jest wzorem kształtu idealnego? Mało tego, mają one swój światowy dzień, obchodzony w drugi piątek października, by przypomnieć, że są one pyszne, zdrowe i potrzebne.
Ja już powoli przygotowuję świąteczne menu i jajka zdecydowanie będą w nim stanowić silną pozycję. Bo jak bez nich obejść się gdy mamy w planach sernik, żurek czy jajka faszerowane??
Zapraszam serdecznie do lektury, która wciąga, bawi i uczy. Idealna nie tylko w przedświątecznym czasie a na cały rok.