Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2012-05-09
Kategoria: Historyczne
Audiobook
Podziwiam tytaniczną pracę autora, bo stworzyć takie dzieło to nie lada sztuka, tym bardziej, że powieść została wydana w latach trzydziestych, gdzie dostępność do wszystkiego była o wiele trudniejsza niż obecnie.
Tytułowy Klaudiusz snuje opowieść o swojej rodzinie. Jest to dynastia panująca w Rzymie w początkach naszej ery. To rodzina na wskroś patologiczna, a przyjmując dzisiejsze kryteria to większość z jej członków to psychopaci (począwszy od babki Livii, a skończywszy na Kaliguli). Głównie mordowali siebie nawzajem, ale na tym niestety nie poprzestali i za ich rządów trupy ścieliły się gęsto. Narratorowi udaje się przeżyć, gdyż nikt nie widzi w nim zagrożenia, albowiem urodził się kulawy, stale się jąkał i uważany był za głupka, również przez swoją matkę.
Muszę przyznać, że zajmująca to opowieść i z dużą dawką humoru, choć opisy niektórych bitew mnie nużyły, ale nie stanowiły one większości książki.
Mam również zamiar obejrzeć, ponoć znakomity, serial BBC nakręcony na podstawie tej książki.
Warto sięgnąć po dzieło Roberta Graves'a "Ja, Klaudiusz", nawet jeśli się ktoś nie interesuje starożytnym Rzymem, bo to prawdziwa literacka uczta.
Mity greckie Roberta Gravesa (1895-1985) angielskiego pisarza (autora bestsellerowych powieści historycznych, między innymi Ja Kladiusz i Klaudiusz i Messalina)...