W poprzednim albumie syn Thorgala, Jolan, obiecał, że zostanie uczniem, a może nawet niewolnikiem istoty z międzyświata, Manthora. Choć ten nie jest ani bogiem, ani człowiekiem, jego potęga dorównuje mocy mieszkańców niebios. Jolan żegna się z Thorgalem i rusza na służbę do półboga. Jednak rzecz się komplikuje.
Aby zasłużyć na przebywanie w pałacu Manthora, Jolan musi przejść szereg prób, a po drodze zmierzyć się również z innymi kandydatami, którzy z własnej woli postanowili zostać sługami Manthora...
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2007-10-01
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Moi, Jolan
Język oryginału: Francuski
Tłumaczenie: Wojciech Birek
Ilustracje:Grzegorz Rosiński
Przeczytane:2022-02-16, Ocena: 5, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku,
Pierwszy tom z nowym scenarzystą jest interesujący, za pewne sprawia to mocne rozbudowanie historii na wczesnym etapie, co daje duże możliwości w kolejnych tomach. Ciekawie też zapowiada się wątek dziecka Kriss, gdyż ona sama okazuje się przyrodnią siostrą Manthora. Ilustrację w tym tomie bardzo dobrze wprowadzają zagadkowość wokół syna Thorgala, Aniela.