Kontynuacja historii bohaterów powieści And Vice Versa.
„Nigdy mu się do tego nie przyznam, ale najbardziej żałowałam tego, że zmarnowałam tyle czasu na tę bezsensowną walkę. A moglibyśmy teraz być razem i cieszyć się swoją obecnością. I żadne z nas nie byłoby już samotne”.
Layli w końcu udaje się wygrać z nałogiem, chociaż dziewczyna doskonale wie, że to pozostanie jej problemem już do końca życia. Młoda kobieta wychodzi z odwyku i zamieszkuje z matką na malowniczej norweskiej wyspie Nesøya. Ma nadzieję, że to jej nowy początek.
Jednak są ludzie, którzy przyciągają kłopoty jak magnes, i niestety Layla do nich należy. Już pierwszego wieczoru w miasteczku poznaje młodego mężczyznę mającego wobec niej ukryte zamiary.
W dodatku na jej drodze staje siedemnastoletnia Rosalie Hayes. Styl życia nowej znajomej przypomina ten, od którego uciekła Layla, i teraz dziewczynie grozi powrót na mroczną stronę.
I w tym wszystkim nie ma przy Layli jedynej osoby, na której jej najbardziej zależało.
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej szesnastego roku życia.
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2024-04-24
„Miałam ochotę paść przed nim na kolana i błagać go o wybaczenie. Ale im dłużej na niego patrzyłam, tym bardziej zdawałam sobie sprawę, że nikła...
"Wpatrywałam sie? w niego z tym samym bo´lem, kto´ry widziałam w jego oczach. Nagle cały s´wiat przestał istniec´ i zostalis´my tylko we dwoje. Zranieni...
Przeczytane:2024-05-20, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, Wydawnictwo NieZwykłe,
▪️▪️▪️
▪️Tytuł: If Only We Could. Tom 2
▪️Seria: Destiny
▪️Autor: Agata Moore
▪️Wydawnictwo: NieZwykłe
▪️Premiera: 24.04.2024 r.
▪️▪️▪️
"If Only We Could" czyli drugi tom serii Destiny i zarazem kontynuacja historii bohaterów powieści And Vice Versa 💚
Jeżeli czytaliście pierwszy tom to wiecie, że nasza bohaterka miała ogromny problem z używkami ale również i z depresją. Niestety w pewnym momencie doprowadziło to do tragedii i tego, że jej życie wisiało na włosku... Dosłownie... Na szczęście będąc na odwyku Layli udaje się wygrać z nałogiem choć dziewczyna ma świadomość, że będzie to jej wieczną słabością. Wraz z matką ma rozpocząć nowe życie na norweskiej wyspie Nesøya. Tylko czy to wystarczy aby uciec i uchronić się od wszelkich pokus oraz szemranego towarzystwa, które zwiastuje kłopoty...?
Myśląc o powyższej książce pierwsze co nam się nasuwa to "Layla, po drugiej stronie lustra". W naszym odczuciu autorka dołożyła tu wszelkich starań aby odzwierciedlić to jak ciężkie jest wyjście z nałogu ale co ważniejsze jak ciężkie jest zachowanie czystości umysłu i zdawanie sobie sprawy z tego jak ogromny problem się ma oraz z jakimi konsekwencjami on się wiąże.
Obserwując poczynania Layli, widzimy, że niejednokrotnie będzie ona toczyła sama ze sobą silną walkę o to aby nie ulec pokusom jakie będą ją otaczać i nie wrócić do dawnego życia a mówiąc szczerze to miałyśmy wrażenie, że ta walka jest znacznie cięższa niż samo odstawienie używek gdyż ją człowiek toczy codziennie w tak naprawdę każdej sekundzie swojego życia.
W tym tomie momentami pojawiać się będą wzmianki na temat postaci, które poznaliśmy już w pierwszym tomie ale i w życiu Layli zawitają nowe osoby, które względem dziewczyny będą miały pewne zamiary. Oczywiście tego co to będzie zdradzić nie możemy ale jesteśmy przekonane, że nudzić się nie będziecie 😉
"If Only We Could" to książka, która naszym zdaniem bardzo dobitnie potrafi pokazać co z życiem człowieka potrafią zrobić narkotyki i alkohol i do jakiego jego upadku mogą one doprowadzić. Z pewnością daje do myślenia i głęboko wierzymy w to, że niejedną osobę od takiego losu historia ta będzie w stanie uchronić.