I wojna światowa 1914-1918 Historia militarna

Toczona w latach 1914-1918 wojna była pierwszym konfliktem prawdziwie globalnym, gruntownie przekształcającym bieg historii. Na skutek tego konfliktu kilka imperiów zostało osłabionych lub się rozpadło, a z ich popiołów powstały nowe państwa. Wojna zwichnęła światową gospodarkę, przynosząc kryzys, który w decydujący sposób wpłynął na losy milionów ludzi. Zrozumienie tego, w jaki sposób doszło do wybuchu tej wojny, oraz jej przebiegu jest niezbędne dla zrozumienia historii XX wieku. W tym wielkim dziele słynny historyk Peter Hart analizuje ten konflikt, łącząc wyniki najnowszych badań historycznych z relacjami świadków wydarzeń. Cytowane wypowiedzi generałów i admirałów pozwalają zrozumieć przyczyny podejmowanych przez nich działań, a obrazowe relacje ich podwładnych ukazują straszliwe skutki zaciętych walk. Hart skupia się przede wszystkim na aspekcie strategicznym wojny i rozwoju taktyki wojennej oraz na wprowadzanych nowinkach technicznych, które miały decydujący wpływ na jej wynik.

Peter Hart - pracuje w dziale historii mówionej Imperial War Museum w Londynie, gdzie zajmuje się przeprowadzaniem wywiadów z weteranami współczesnych konfliktów zbrojnych. Jest autorem kilku uznanych publikacji z historii pierwszej wojny światowej, w tym The Somme, Bloody April, Aces Falling, 1918: A Very British Victory oraz Gallipoli. Od lat pracuje też jako przewodnik po polach bitew frontu zachodniego i Gallipoli.

Informacje dodatkowe o I wojna światowa 1914-1918 Historia militarna:

Wydawnictwo: Rebis