Historia Ziemi Świętej w obrazach

Historia Ziemi Świętej sięga zarania dziejów i obfituje w niezwykłe wydarzenia: od starć granicznych po wielkie najazdy, od wędrówek Abrahama i patriarchów po doniosłe nauczania proroków. Od historycznych początków do 1948 r. przewinęła się przez tę krainę cała mnogość władców i niejedno imperium, a ona sama stała się tyglem wielu kultur i wierzeń. To tutaj znajdują się miejsca święte dla judaizmu, chrześcijaństwa i islamu, sprawiając, że owa wyjątkowa Ziemia i jej mieszkańcy wywarli i wciąż wywierają znaczący wpływ na losy świata. Niniejszy album oferuje rzetelny, choć krótki opis tej fascynującej historii, ilustrowanej pięknymi fotografiami, wśród których znajdują się oryginalne ujęcia z XIX i XX w., pochodzące ze zbiorów École Biblique w Jerozolimie.

Książka ta to prawdziwa uczta dla oczu i ducha, zabierająca czytelnika w niezwykłą, trwająca blisko cztery tysiące lat podróż.

Autor: Peter Walker, studiował filologię klasyczną i historię wczesnego chrześcijaństwa na Uniwersytecie Cambridge, gdzie później był wykładowcą w Wycliffe Hall. Obecnie profesor biblistyki w Trinity School for Ministry (koło Pittsburgha w USA). Prowadził badania nad chrześcijaństwem w Jerozolimie i przewodził licznym wyprawom naukowym do Ziemi Świętej. Autor książek, m.in. In the Steps of Jesus – popularnego przewodnika po miejscach opisywanych w Ewangelii.

Odbiorcy:
- szerokie grono czytelników zainteresowanych bogatą historią Ziemi Świętej, jej różnorodną kulturą, cennymi zabytkami i znaczeniem w świecie.

Dlaczego warto przeczytać tę książkę?
- historia Ziemi Świętej profesjonalnie, przystępnie i atrakcyjnie opowiedziana w siedmiu rozdziałach, odpowiadających siedmiu najważniejszym stuleciom: od epoki patriarchów i okresu zasiedlania Kanaanu (1950–1050 r. przed Chr) po Brytyjski Mandat Palestyny oraz utworzenie państwa Izrael
- olśniewające urodą, duże fotografie ukazujące piękno tej krainy, jej cenne zabytki i pozostałości starożytnych osad, a także oryginalne czarno-białe zdjęcia dokumentujące jej współczesne zmiany
- praktyczna mapa Ziemi Świętej, z miastami i osadami oznaczonymi za pomocą różnych kolorów, przypisanych do poszczególnych rozdziałów, w których poznajemy burzliwe dzieje tych miejsc.

Informacje dodatkowe o Historia Ziemi Świętej w obrazach:

Wydawnictwo: Jedność