Historia niedokończona. Francuscy intelektualiści 1944-1956

Tony Judt, jeden z najwybitniejszych historyków XX wieku, kreśli panoramę ideową powojennej Francji, ówczesnej mekki europejskiej kultury i obiektu westchnień inteligentów ze Wschodu. Historia niedokończona to napisana z prawdziwą furią polemika z Jean-Paulem Sartre'em, Emmanuelem Mounierem, Maurice'em Merleau-Pontym czy Simone de Beauvoir – plejadą francuskich filozofów i radykalnych pisarzy, którzy po II wojnie światowej zostali „towarzyszami podróży” sowieckiego komunizmu. Autor monumentalnego Powojnia stworzył dzieło pouczające – i kontrowersyjne; błyskotliwe i niesprawiedliwe zarazem. Historia niedokończona to lektura obowiązkowa dla tych, który chcą zrozumieć dylematy XX-wiecznej historii.

Historia niedokończona to książka o tej szczególnej odpowiedzialności intelektualistów; to także książka o Europie Wschodniej i o tym, co Tony Judt nazywa „wielkim milczeniem” – milczeniem o „krwi innych”. Marci Shore

Informacje dodatkowe o Historia niedokończona. Francuscy intelektualiści 1944-1956:

Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2013-01-08
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Historia niedokończona. Francuscy intelektualiści 1944-1956

Historia niedokończona. Francuscy intelektualiści 1944-1956 - opinie o książce

Avatar użytkownika - Olena
Olena
Przeczytane:2013-05-23, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2013, Mam,
Świetnie napisana, niezwykle zajmująca i momentami bardzo niesprawiedliwa publikacja. Autor ocenia surowo, ale i grzechy oskarżonych nie są drobne. Judt opisując fascynacje francuskich intelektualistów komunizmem stara się wyczerpać temat, przedstawiając m.in. czynniki, które doprowadziły do owej długotrwałej miłości, która w wielu przypadkach nie była tak ślepa, jak mogłoby się wydawać. Pisze między innymi o antyamerykańskich i antyliberalnych nastrojach, panujących pośród rozczarowanych szarą rzeczywistością francuskich myślicieli oraz o ich przeświadczeniu o zbawiennych skutkach jakiejkolwiek zmiany, o dostrzeganiu przez nich coraz to większych wynaturzeń nowego systemu, oraz o ich przekonaniu, że w ostatecznym rozrachunku błędy te okażą się drobnostkami. W kilku miejscach autor pozwala sobie na personalne wycieczki, które jednakowoż nie są pozbawione trafności i dowcipu. Często zdarza mu się humorystycznie przedstawiać swoje myśli: "Pragnienie wiary w system, który codziennie dostarczał dowodów przeciwko sobie, mogło zrodzić się jedynie z najsilniejszych (...) pobudek. niczym maltretowana żona, niekomunistyczni intelektualiści lewicy wracali do swoich oprawców, zapewniając policję, że 'chciał dobrze', 'miał swoje powody' i że go 'kochają' bez względu na wszystko. I podobnie jak mąż brutal, komunizm żerował na wierze pokładanej przez jego ofiary w ich początkowym zauroczeniu". Przez książkę przewijają się niebagatelne postaci: Simone de Beauvoir, Jean Paul Sartre, Maurice Merleau-Ponty, Emmanuel Mounier i wiele innych "gwiazd", których zdanie bez wątpienia kreowało opinię publiczną. Wyciągnięte zostają wypowiedzi i artykuły prasowe, o których po latach większość intelektualistów wolałaby zapomnieć, z których niektórzy próbowali się tłumaczyć. Judt niekiedy zdobywa się na wyrozumiałość, innym razem nie ma litości. Jedno jest pewne - obok tej książki nie sposób przejść obojętnie.
Brzemię odpowiedzialności: Blum, Camus, Aron, i francuski wiek dwudziesty
Tony Judt0
Okładka ksiązki - Brzemię odpowiedzialności: Blum, Camus, Aron, i francuski wiek dwudziesty

Léon Blum był przywódcą Francuskiej Partii Socjalistycznej w okresie międzywojennym. Dwukrotnie, w latach 1936 i 1938, był też premierem rządu sformowanego...

Kiedy zmieniają się fakty
Tony Judt0
Okładka ksiązki - Kiedy zmieniają się fakty

Autor Powojnia i Rozważań o wieku XX.   Kiedy zmieniają się fakty, zmieniam zdanie. A pan? - John Maynard Keynes.   Pośmiertny wybór...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk