Równina w pobliżu Kann zmieniła się w przesiąknięte krwią pola śmierci, arenę jednej z najkrwawszych bitew w historii wojen. Kto odniesie ostateczne zwycięstwo? Czy będzie to Hannibal, prowadzący doświadczone zastępy wojowników, weteranów licznych kampanii, czy wspaniałe legiony Cesarstwa Rzymskiego.
Hannibal pragnie rzucić Rzym na kolana. Jednym z dowódców jego doborowych oddziałów jest młody oficer, Kartagińczyk o imieniu Hanno.
Tak jak jego wódz Hanno pała nienawiścią do Rzymu. Jeszcze nigdy w historii wieloletniego konfliktu Kartagina nie była tak blisko pokonania odwiecznego wroga.
Tymczasem rzymscy dowódcy mistrzowsko realizują strategię uników, obliczoną na wyczerpanie przeciwnika.
Czas uchylania się od walki dobiega jednak końca i wreszcie dwie ogromne armie gotowe są stanąć do rozstrzygającej bitwy w palących promieniach słońca na równinie pod Kannami – na polach krwi.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2018-09-05
Kategoria: Historyczne
Tłumaczenie: Arkadiusz Romanek
Hannibal, wielki wódz kartagiński, nigdy nie zapomniał porażki swego rodu. Gorycz doznanego upokorzenia i nienawiść do Rzymu kiełkowały w nim od...
TRZECH MĘŻCZYZN Tarkwiniusz, etruski wojownik i wróżbita. Brennus Gall, jeden z najbardziej przerażających rzymskich gladiatorów. I Romulus, chłopiec-niewolnik...
Przeczytane:2018-10-22, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, 52 książki 2018,
Ben Kane z mistrzowską precyzją oddaje atmosferę ówczesnych czasów. Zapierające dech w piersiach opisy bitew są bardzo realistyczne, a grono wiarygodnych postaci sprawia, że historia ożywa w całej swej makabrycznej i krwawej rzeczywistości. Czułam ogrom autentycznych emocji ... bezsilność tych, których los jest poza ich kontrolą, obezwładniający strach żołnierzy czekających na nieuchronne starcie z wrogiem.