Jak wylądować bezpiecznie na planecie zwanej życiem
Wyposażeni w genetyczny pakiet startowy ruszamy podbijać świat. Po sprawdzeniu prognozy pogody i skontrolowaniu naszej maszyny zajmujemy pas startowy, dociskamy manetkę mocy i z nieskończonej liczby tras wybieramy tę dającą szczęście i spełnienie. A potem osiągamy wysokość przelotową i poziom lotu, który zapewni nam spokojne życie, brak napięć, rodzinę, przyjaciół i drobne przyjemności. No, chyba że trafimy na turbulencje…
Ile wspólnego ma lot w przestworzach z naszą ziemską drogą życiową? Czy uda się przewidzieć wszystkie potencjalne zagrożenia? I wreszcie – jak bezpiecznie wylądować i zdać egzamin przed samym sobą?
Instrukcja obsługi życia wzbogacona lotniczymi anegdotami z życia pilota. Zapraszamy na wspólny lot!
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-07-06
Kategoria: Poradniki
Pisząc swoją opinię tak naprawdę ciężko jest mi ją ubrać w odpowiednie słowa, głównie z uwagi na to, że książka w moim odczuciu ma bardziej formę pamiętnika niż poradnika. Głównym tematem jest lotnictwo, które jest porównywane do życia w formie opisu przeżyć autora, nawiązywanie do badań naukowych, faktów historycznych, w tym dat i różnych historii życiowych. Autor ukazuje, że w genach mamy zapisane pewne umiejętności połączone z predyspozycjami i choćbyśmy nie wiadomo jak próbowali i się starali to pewne rzeczy nam tak czy siak nie wyjdą. Stwierdzenie, że prawie wszystko da się wyjaśnić biologią i genetyką. Jednocześnie odwoływanie się do badań naukowych, w tym do filozofii i socjologii. Przekaz książki jest dla mnie niezrozumiały - być może nie dojrzałam jeszcze do tego, by ją zrozumieć. Może książka jako całość to metafora, którą trzeba odnieść do życia? Nie wiem.
Czy książka mi się podobała? Niestety nie. Miałam inne wyobrażenie o treści zawartej w środku. To, co jest w książce plusem to dobre pióro autora, jasny i konkretny przekaz. Na pewno znajdą się osoby, które będą zachwycone tą pozycją - mamy wielu pasjonatów naukowych.
Przeczytane:2022-09-11,
Krótki poradnik na jeden wieczór o instrukcji obsługi życia wzbogacona lotniczymi anegdotami z życia pilota. Humorystyczna książka na poprawę humoru, ale znajdziemy w niej też masę wartościowych przekazów. Ta niepozorna książka jest swoistym porównaniem życia do lotu samolotem.
👉 "Przy planowaniu każdej podróży lotniczej warto pamiętać o dwóch regułach: po pierwsze, od tego, co wiemy, dużo ważniejsze jest to, czego nie wiemy, i po drugie, para majtek wystarczy maksymalnie na cztery dni, i to przy odpowiednim serwisowaniu. Jeżeli zapamiętamy te reguły, cała reszta okaże się nieco łatwiejsza."
👉 Powyższy cytat powinien przekonać do przeczytania książki po to, żeby się pośmiać, ale też dowiedzieć nieco na temat funkcjonowania samolotów. Wiele razy podczas książki śmiałam się do rozpuku- mimo,że krótka jest naprawdę zabawna. Sporo anegdot lotniskowych, również z życia załogi. Porusza wiele podróżniczych dylematów- sporo wskazówek dla podróżujących.