Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował „Fizjologię smaku”, która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
Informacje dodatkowe o Fizjologia smaku :
Wydawnictwo: PIW
Data wydania: 2015-05-06
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN:
978-83-64822-12-4
Liczba stron: 256
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2019-03-08, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam, 26 książek 2019,
Klasyka na temat jedzenia. Intrygujące spojrzenie, ciekawe anegdoty. Jeśli ktoś lubi ksiąki z XIX wieku, poczuje się spełniony.