Fizjologia dla ratowników medycznych

Książka powstała z myślą o studentach ratownictwa medycznego. Na rynku brakowało podręcznika z fizjologii, który zwracałby uwagę na zagadnienia istotne z perspektywy medycyny przedszpitalnej.

Marzyliśmy o ilustrowanym, ciekawym podręczniku i przekazanej wiedzy, z której korzystaliby Państwo nieustannie w swojej praktyce zawodowej.

Rozumienie fizjologii umożliwia stosowanie obowiązujących algorytmów ze zrozumieniem.

Pomysł przygotowania podręcznika powstał w trakcie prowadzenia przez Panią Profesor wykładów i zajęć ze studentami ratownictwa medycznego. Tematy książki wybrano starannie i pod kątem odbiorcy książki. W publikacji omówiono zagadnienia fizjologiczne, które pracujący samodzielnie ratownik medyczny musi rozumieć równie dobrze jak lekarz specjalista. To niezbędna wiedza, która jest przydatna w ratowaniu ludzi w bezpośrednim zagrożeniu życia.

Podręcznik jest zgodny z programem przedmiotu ,,fizjologia z elementami fizjologii klinicznej". W każdym rozdziale opisana jest część kliniczna, umieszczone odniesienia do patofizjologii i farmakologii, zwłaszcza w tym zakresie, w którym dotyczy to leków samodzielnie stosowanych przez ratowników medycznych.

Informacje dodatkowe o Fizjologia dla ratowników medycznych:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Data wydania: 2024-02-23
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę Fizjologia dla ratowników medycznych

Kyle
T.M. Piro