Excel. Analiza danych biznesowych

Wykorzystaj Excel w swojej firmie Przeprowadzaj analizy statystyczne. Steruj procesami w firmie. Monitoruj obciążenie systemów. Excel jest jedną z najpopularniejszych aplikacji biurowych, znaną niemal wszystkim posiadaczom komputerów. Jednak większość użytkowników wykorzystuje jedynie część możliwości tej aplikacji, nie wiedząc, że -- oprócz obliczania sum i średnich w standardowych arkuszach -- może ona ułatwić pracę na wiele sposobów. Narzędzia oferowane przez Excel, m.in. te, które służą do analizy i wizualizacji, warto stosować w znacznie szerszym zakresie, gromadząc i przetwarzając dane z wielu innych systemów. Książka "Excel. Analiza danych biznesowych" przedstawia sposoby zastosowania tej aplikacji do realizacji zadań związanych z kierowaniem przedsiębiorstwem bądź zespołem produkcyjnym. Czytając ją, poznasz przykładowe aplikacje Excela i nauczysz się korzystać z wbudowanych w ten program narzędzi. Dowiesz się, jak przeprowadzać analizy za pomocą wykresów i tabel przestawnych, wyznaczać trendy na podstawie danych historycznych, korzystać z modułu Solver oraz tworzyć własne moduły obliczeniowe. Obliczenia i analizy statystyczne Korzystanie z tabel i wykresów przestawnych Tworzenie modeli matematycznych Prognozowanie obciążenia Monitorowanie systemów i procesów Optymalizowanie funkcji Import danych ze źródeł zewnętrznych Prezentacja danych Przekonaj się, jak bardzo Excel może usprawnić działanie Twojej firmy.

Informacje dodatkowe o Excel. Analiza danych biznesowych:

Wydawnictwo: Helion