Zupełnie nowe spojrzenie na zjawisko empatii.
OSHO przygląda się źródłom tego słowa i bierze pod lupę jego potoczne rozumienie. Wiele aktów empatii wypływa z poczucia osobistej misji i potrzeby zwrócenia na siebie uwagi. Inne empatyczne działania mają na celu nie tyle pomoc innym, co wymuszenie na nich pożądanej zmiany. Odwołując się do historii z życia Jezusa I Buddy, a także filozofii Zen, OSHO wskazuje ścieżkę autentycznej empatii, która wyrasta z wewnątrz, czerpiąc z głębokiej akceptacji i afirmacji siebie. Empatia może rozkwitać w siłę, która uzdrawia, jedynie wtedy, gdy zakorzeniona jest w bezwarunkowym uznaniu drugiej osoby i zgody na to, kim jest.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2023-04-12
Kategoria: Duchowość, religia
Tytuł oryginału: Compassion: The Ultimate Flowering of Love
Słowa empatia używa się na co dzień określając nim wiele różnych zachowań takich jak zrozumienie, współczucie, przebaczenie, litość czy altruizm. OSHO...
Autor ukazuje zasady otwierania trzeciego oka i orientalne sposoby wspierania tego procesu. Porusza też tematyke astrologii, jako kształtującą los człowieka...
Przeczytane:2023-06-25, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2023, 26 książek 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2023, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, 12 książek 2023,
To moje pierwsze spotkanie z książkami autora i mogę je uznać za niezwykle inspirujące.
W tej części skupia się on na empatii oraz jej związku z miłością. Możemy się przyjrzeć jak najczęściej rozumiana jest empatia i co tkwi dla nas w tym słowie. Przygląda się również temu z jakich pobudek ludzie potrafią być empatyczni. Niekoniecznie te motywy są czyste i bezinteresowne.
Jest to swoisty poradnik psychologiczny, ale nie tylko.
Możemy dowiedzieć się w jaki sposób podążać drogą autentycznej empatii ku miłości i szczęściu.
Nie każdemu jego porównania mogą się podobać, jednak warto być otwartym na filozofię życia płynącą z jego słów.