Najnowsza książka autorki bestsellerowych ,,Zaplątanych nastolatek" i ,,Pod presją". Pomoże rodzicom zrozumieć intensywne i pełne emocji życie nastolatków i podpowie sposoby wsparcia na tym krytycznym etapie rozwoju.
Presja szkolna, stres związany z mediami społecznościowymi, obawy o przyszłość i zdrowie psychiczne - to wszystko skutkuje poczuciem przytłoczenia. Ale nie musi tak być.
Lisa Damour opisuje:
o przebieg rozwoju emocjonalnego nastolatka
o sygnały alarmowe, które niepokoją rodziców
o jak rozmawiać o emocjach
o strategie wspierania w uzyskaniu samoświadomości
o typowe wyzwania: konflikty w domu, ryzykowne zachowania, trudności w przyjaźniach i związkach
Książka zawiera oparte na badaniach wyjaśnienia, przykłady z życia oraz konkretne i praktyczne wskazówki.
Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2024-04-24
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: The Emotional Lives of Teenagers: Raising Connected, Capable, and Compassionate Adolescents
Najlepszy, doceniony na całym świecie poradnik dla rodziców nastoletnich dziewczynek Życie z nastoletnią córką nie musi przypominać jazdy na rollercoastrze...
Jako rodzice czasem pragniemy zredukować poziom stresu w życiu naszych córek. Czy rzeczywiście musimy to robić, czy raczej powinniśmy wyposażyć dziewczynki...