Emisariusz Jur

Rolę kurierów z Warszawy odegrało około trzydziestu osób. Niektóre z nich ogłosiły już swe wspomnienia. Na pierwszym miejscu stawiam wśród nich książkę Lerskiego, a to z powodu służebnego stosunku do spraw publicznych, większego zajęcia się rolą innych osób niż własną, bogactwem informacji jakie zawiera i fascynującej atmosfery bijącej z jej kart. (...) Jego dzieło ponadto jest prawdziwą kroniką lat wojny i okupacji, skarbnicą nazwisk i encyklopedią wydarzeń w wielu wypadkach osłoniętych dotychczas tajemnicą. Dla przyszłych historyków będzie ono nieocenionym źródłem informacji.

Informacje dodatkowe o Emisariusz Jur:

Data wydania: 1989 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 83-85083-00-6

Kup książkę Emisariusz Jur

Emisariusz Jur - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2016-03-09, 52 książki w 2016 roku, Mam,
Wspomnienia polskiego emisariusza, Jerzego Lerskiego pseudonim Jur. Kilka pierwszych lat wojny spędził za granicami Polski, z polecenia przyjaciela Jana Karskiego przygotowywany na kuriera do Warszawy, zrzucony do Polski w 1943 roku, kilka miesięcy spędził w Warszawie współpracując z organizacjami państwa podziemnego, wysłany z raportami z powrotem do Anglii, cudem uniknął śmierci. Blisko współpracował z najważniejszymi osobami państwa podziemnego i rządu polskiego w Anglii, Wojna opisana z perspektywy człowieka, który spędził tylko miesięcy w okupowanej Polsce, inne spojrzenie, warto przeczytać.
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak