Elementarz pielęgnacji. Twoja droga do pięknej i zdrowej skóry krok po kroku

To przepiękne, albumowe wydanie monografii stanowi kompleksowy przewodnik po pielęgnacji skóry. Zwraca uwagę na to, że piękno zaczyna się wewnątrz, a kwestia zewnętrzna stanowi integralną część ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia. Zauważa, że nic nie jest w stanie zastąpić zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej i dobrze dobranej pielęgnacji, a do każdej skóry należy podchodzić indywidualnie, rozpoznając jej potrzeby. Odpowiada na pytania dotyczące m.in.. fizjologii skóry i wynikających z niej potrzeb. Opisuje, jak rozpoznawać te potrzeby, jakie składniki aktywne na nie odpowiadają, jak właściwie pielęgnować skórę i jakie elementy wpływają na jej zdrowie i wygląd.

Książka została podzielona na sześć części. W pierwszej z nich - Poznaj swoją skórę - zdobędziesz wiedzę na temat budowy i funkcji skóry a także wpływu genów na jej wygląd i kondycję. W drugiej - W drodze do zdrowia skóry - dowiesz się co sprawia, że skóra jest nawilżona, bez przebarwień, zaskórników czy stanów zapalnych. Pielęgnacja domowaodpowiada na pytania, jakie są główne cele pielęgnacji i w jaki sposób pielęgnować swoją skórę. Kolejna część prezentuje zabiegi gabinetowe, które mogą być uzupełnieniem Twoich starań w drodze do pięknej cery. Część piąta udziela odpowiedzi na pytanie, dlaczego kosmetyki nie zawsze działają oraz jak możemy wpłynąć na zdrowie i wygląd swojej skóry. Rozdział zatytułowany Spowolnić starzenie skóry przybliży Ci zagadnienia z obszaru healthy aging. Dowiesz się, co wpływa na proces starzenia się i jak możesz go spowolnić. Część ostatnia - Piękno rodzi się z harmonii - przedstawia dobre praktyki, które pomogą Ci odnaleźć wewnętrzną równowagę.

Książka jest polecana osobom zainteresowanym holistycznym podejściem do pielęgnacji, poszukującym wiedzy na temat potrzeb skóry i sposobów, w jaki mogą wpłynąć na jej zdrowie i wygląd.

Informacje dodatkowe o Elementarz pielęgnacji. Twoja droga do pięknej i zdrowej skóry krok po kroku:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2025-01-09
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Medycyna - zagadnienia ogólne

Kup książkę Elementarz pielęgnacji. Twoja droga do pięknej i zdrowej skóry krok po kroku

Kompleksowa terapia problemów skórnych. Podejście interdyscyplinarne
Agata Zejfer0
Okładka ksiązki - Kompleksowa terapia problemów skórnych. Podejście interdyscyplinarne

Publikacja Kompleksowa terapia problemów skórnych. Podejście interdyscyplinarne została przygotowana przez Agatę Zejfer - praktykującego kosmetologa. Monografia...