El Clasico. FC Barcelona kontra Real Madryt

FC Barcelona i Real Madryt, dwa najpotężniejsze i najpopularniejsze kluby piłkarskie świata, toczą najbardziej zażartą rywalizację na naszej planecie. Sedno tego współzawodnictwa, daleko wykraczającego poza granice sportu, tkwi w historii Hiszpanii. El Clásico sięga do korzeni rywalizacji między piłkarskimi potęgami, opisując jej przebieg, rysując charaktery uczestników, przywołując krytyczne momenty w historii obu klubów, m.in. wojnę domową, 40 lat faszyzmu, porwania graczy… W książce znalazły się wywiady z gwiazdorami tej rywalizacji, takimi jak: Luis Figo i Christo Stoiczkow (dwiema najbardziej znienawidzonymi postaciami z obu klubów), Joan Laporta (prezes FC Barcelona, pod którego rządami klub odnosił największe sukcesy, ale też symbol katalońskiego separatyzmu), a także liczni eksgracze, ekstrenerzy, agenci, sędziowie, kibice, dziennikarze, historycy, artyści i znane postacie kibicujące obu klubom. El Clásico to sportowa historia, której bohaterowie, jak np. Leo Messi i Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho czy Pep Guardiola, rozpoznawani są na całym świecie, ale także opowieść o kraju, przez który przebiegają głębokie podziały.

Informacje dodatkowe o El Clasico. FC Barcelona kontra Real Madryt:

Wydawnictwo: Bukowy Las