Dzikowy skarb II

Tom 1 cyklu Powieści Piastowskie

Seria powieści piastowskich Karola Bunscha doskonale wprowadza nas w czasy dawnych dziejów Polski. Opowiadania w których skład wchodzą: Dzikowy skarb I i II, Ojciec i syn I i II, Rok tysięczny I i II, Bracia, Bezkrólewie, Imiennik - śladem pradziada, Imiennik - miecz i pastorał, Przekleństwo, Zdobycie Kołobrzegu, Psie Pole, Powrotna droga, Wawelskie wzgórze, Wywołańcy, Przełom - oddają dość wiernie kawałek historii i nie pozwalają oderwać się od książek.

Informacje dodatkowe o Dzikowy skarb II:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 1970 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Dzikowy skarb II

Dzikowy skarb II - opinie o książce

Aż zła jestem na swoją nauczycielkę od historii w liceum, że nie powiedziała nam o tak wspaniałej serii. O Jasienicy też nam nie powiedziała. Jedynie o Łojku, jakby to było najważniejsze. W bibliotece też mi tego nie pokazano. Mój dziadek tego nie znał. W sumie o JAsienicy powiedziały mi koleżanki na studiach, a o Bunschu OLX. Dlatego dopiero teraz zaczęłam czytać tę wspaniałą serię, cykl. Tyle tytułem skargi.
Powieść jest napisana bardzo współcześnie, w typie przygodowym, walteroscottwskim. Teraz już tak powieści historyczne piszą wszyscy, którzy się tym parają, ale myślę, że w 1945, gdy powstał 'Dzikowy skarb', to wzorzec Kraszewskiego był popularniejszy. Powieść walteroscottowska zawiera postacie historyczne, ale i fikcyjne. Fikcyjnymi autor może dać więcej życia wewnętrznego, puścić poły fantazji. Tutaj mamy barwne postacie fikcyjne, ale zgodne z duchem epoki: Dzika, Szmatkę, Sofię, Zbrozłę. To oni trzymają oś narracji, ale w połączeniu z losami Mieszka i państwa Polan, zgodnie z wydarzeniami znanymi z historii.
Powieść pokazuje więc kilka warstw. Warstwa pierwsza to losy Dzika i Szmatki. Obaj byli zbójcami, ale każdy z nich inaczej sobie ułożył życie. To postacie, którymi kierują inne motywy, inne mają hierarchie wartości i konstrukcję wewnętrzną.
Druga warstwa to postać Mieszka i jego wbudowany w tok narracji konstrukt psychiczny pierwszego władcy Polski i człowieka, który zmienia losy kraju. Są też i inne postacie z tej epoki: Gero, Jordan, Adelajda, Dobrawa itd.
Trzecia warstwa to wprowadzanie chrześcijaństwa do Polski. Nie jest to tu pokazane jak u Matejki lub w żywotach świętych, ale tak jak to musiało być naprawdę, czyli że było ono przeszczepiano powoli, jako coś obcego, wbrew ludziom. Mi się to kojarzyło, jak czytałam, z dylematem mojego pokolenia czy wybrać Unię Europejską dla Polski. Te obawy Polaków, czy nas nie 'zniemczą'. I decydujące przed referendum słowo papieża Jana Pawła II, że on jest za. Tu, w powieści jest podobnie z chrześcijaństwem. Mieszko wie, że to konieczność, że trzeba 'wybrać przyszłość', że to dobre dla kraju i że w sumie nie mamy wyboru..... Ale powieść pokazuje też, że wprowadzane tego do kraju prostym nie było. No z historii znamy, że niespełna pół wieku później bunt przeciwników wnuka Mieszka II prawie zniszczył wszystko, co było chrześcijańskie. Świadczy to o tym, że światopoglądu nie zmieni się ot tak.
Czwarta warstwa to budowa państwa polskiego. Ta warstwa rozciągnie się na cały cykl. Przypuszczam, że w połączeniu w opowieścią o dynastii Piastów, ich sposobie panowania i tym, jak to wpłynęło na ziemie, na których mieszkamy.
Podsumowując, mamy w powieści znakomitą, wartką fabułę, trochę historii w ciekawym wydaniu. Całość czyta się jednym tchem i wcale się nie zestarzała pomimo osiemdziesięciu lat. I widać to nawet na portalu sprzedażowym, gdzie usłyszałam o istnieniu tego cyklu. Książki są wciąż chodliwe, a powieści, które jeszcze trzy lata temu królowały na blogach, już nie są nawet wyszukiwane.

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2013-10-18, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 (190) książek w 2013, Historyczne, Mam,
Dzik odkrywa ciepło domowego ogniska, jednak Zbrozło wyciąga go na wyprawę, z czego nie jest zbyt zadowolona Sofia. Mieszko wraz ze swoimi ludźmi przyjmuje chrzest i rozpoczyna się chrystianizacja kraju, z czego nie wszyscy są zadowoleni, zwłaszcza, że duchowni coraz bardziej narzucają swoją władzę. Pojawia się też przyszły następca tronu. Ten tom trochę bardziej spodobał mi się niż pierwszy. O tym, że w 966 roku Polska przyjęła chrzest każdy dowiaduje się już na pierwszych lekcjach historii, lecz podręczniki nie podają szczegółów jak to naprawdę wyglądało. Bunsch przedstawia to bardzo barwnie i interesująco. Przygody fikcyjnych bohaterów sprawiają wrażenie, jakby czytelnik znalazł się w tych czasach naprawdę.
Więcej o książce tutaj: http://www.granice.pl/recenzja,dzikowy-skarb-i,8585. (Ocena: 5/6)
Avatar użytkownika - annakp
Przeczytane:1983-07-19, Ocena: 6, Przeczytałam,
Imiennik Miecz i pastorał
Karol Bunsch0
Okładka ksiązki - Imiennik Miecz i pastorał

W tej samej serii: Dzikowy skarb, Ojciec i syn, Rok tysięczny, Bracia, Bezkrólewie, Odnowiciel, Imiennik (Śladem pradziada), Przekleństwo, Zdobycie Kołobrzegu...

Warna 1444 O Zawiszy Czarnym opowieść
Karol Bunsch0
Okładka ksiązki - Warna 1444 O Zawiszy Czarnym opowieść

Poseł króla Zygmunta, graf Henryk, zastał Wielkiego Księcia Witolda w Oranach, gdzie kniaź zatrzymał się w powrotnej drodze z nowogrodzkiej wyprawy. Doszły...