Bieszczady epoki gierkowskiej. Nad rozległymi połoninami i lasami w imieniu PZPR
sprawują władzę wojskowi. Tajny ośrodek wypoczynkowo-myśliwski w Arłamowie jest
ulubionym miejscem pobytu dostojników z „bratnich krajów”. Bieszczady w niniejszej
książce to miejsce niezwykłe, miejsce działania duchów i demonów otwierające się na różne
czasy i przestrzenie. Obok Edwarda Gierka, Piotra Jaroszewicza, pułkownika Kazimierza
Doskoczyńskiego oraz generała Zygmunta Berlinga pojawiają się Eutropiusz, Konstantyn
Wielki, Justynian Wielki, Władysław Warneńczyk, Tamerlan, Stalin. Akcja przenosi
Czytelnika do Konstantynopola początków chrześcijaństwa, Moskwy czasów „kultu
jednostki”, aż po Warszawę lat 70. Podróż przez ponad 1500 lat umożliwia zrozumienie, a
raczej odczytanie na nowo, teraźniejszości.
Autor Duchów Arłamowa ukazuje, jak pewne odległe zjawiska historyczne znalazły swoją
kontynuację w epoce budowy komunizmu. Stalin, tworząc państwo radzieckie, korzystał
całymi garściami z doświadczeń i osiągnięć Bizancjum. Leninowski terror odwoływał się do
Wielkiej Rewolucji Francuskiej, zaś stalinowski – do rządów Justyniana Wielkiego. Niemal
bizantyjską władzą dysponowali także polscy dostojnicy partyjni, łącznie z pułkownikiem
Kazimierzem Doskoczyńskim, któremu po bizantyjsku zamarzyło się zmienić nazwę
Mucznego na Kazimierzowo.
Henryk Nicpoń urodzony w 1956 r. w Stalowej Woli, na stałe mieszka w Rzeszowie. Pisze
artykuły i reportaże dla polskich dzienników. Otrzymał m.in. nagrodę im. Władysława
Orkana za twórczość literacką: „Lewiatan królowej Bony”, zbiór reportaży „Za wrotami
cudów” oraz „Tajemnica Soliny”. Jest również autorem tomiku poetyckiego „Zapach
maciejki”.