Droga Steve'a Jobsa

Znakomicie napisana, fascynująca biografia, która rozprawia się ze stereotypowym postrzeganiem Steve'a Jobsa jako geniusza i drania.

Droga Steve'a Jobsa odpowiada na fundamentalne pytanie o życie i karierę współzałożyciela i prezesa firmy Apple: jakim sposobem młody człowiek, lekkomyślny i arogancki aż do tego stopnia, że wyrzucono go z własnego przedsiębiorstwa, stał się jednym z najbardziej skutecz-nych i wizjonerskich przywódców biznesowych naszych czasów?

Opierając się na obszernych wywiadach z osobami z najbliższego kręgu Jobsa, członkami rodziny, przyjaciółmi i konkurentami, uzna-ni dziennikarze - Brent Schlender i Rick Tetzeli - portretują Steve'a w świetle wydobywającym o wiele więcej odcieni i szczegółów niż opublikowane dotychczas biografie. Przeprowadzając dogłębną i zajmującą analizę początków kariery Jobsa, Schlender i Tetzeli tworzą solidny fundament opowieści o skomplikowanej, usianej przeciwnościami drodze, którą w poszukiwaniu nowej biznesowej tożsamości podążał współtwórca Apple'a. Ewolucja Jobsa, która rozpoczęła się od założenia firmy NeXT i przyspieszyła po zakupie Pixara w 1986 roku, to historia wzlotów i upadków, przebłysków geniuszu i błędów, a także niesamowitych, szczęśliwych zbiegów okoliczności.

Sam Jobs nie przepadał za oglądaniem się za siebie i roztrząsaniem minionych wydarzeń; tymczasem - jak pokazują autorzy - dopiero taka retrospekcja pozwala odkryć niewidoczne na pierwszy rzut oka wpływy, które przyczyniły się do jego późniejszego sukcesu. Jobs przejął wiele umiejętności menedżerskich od Eda Catmulla, prezesa Pixara; dojrzał, stając się po raz drugi ojcem na początku lat dziewięć-dziesiątych; wykorzystał szlak, jaki swoimi biznesowymi osiągnięciami przetarł na rynku komputerów osobistych Bill Gates; sporo też zawdzięczał skupionej wokół siebie ekipie lojalnych menedżerów, którą starannie osłaniał przed prasą. Jak twierdzi żona Jobsa, Laurene, Steve był ,,nieustannie uczącą się maszyną"; edukacja ta trwała zresztą przez cały czas po powrocie do Apple'a w 1997 roku.

Informacje dodatkowe o Droga Steve'a Jobsa:

Droga Steve'a Jobsa - opinie o książce

Avatar użytkownika - Patrycja30733
Patrycja30733
Przeczytane:2016-01-10, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki - 2016 ,
Książka Brenta Schlendra i Ricka Tetzeli to biografia założyciela znanej na całym świecie firmy Apple. Autorzy przedstawiają nam Jobsa jako biznesmena, ale przede wszystkim człowieka. Wielu z Was zna Jobsa jako zarozumiałego dupka, który jest indywidualistą i egoistą, który każdy sukces przypisywał sobie. "Droga Steva Jobsa" przedstawia nam jak ten zarozumiały Steve z mijającym czasem, z coraz większym gronem porażek, zmienia się z tego kim był w młodzieńczych latach na lepszego, a nawet można powiedzieć że bardziej doroślejszego człowieka. Autorzy postarali się przedstawić założyciela Apple z każdej strony zarówno pokazując jego wady jak i zalety. Czytając tą biografię parę razy zastanawiałam się jakby to było, gdyby Steve i Woźniak nie stworzyli pierwszego komputera "Apple", a później kolejnego urządzenia, które tak zrewolucjonizowało świat. Wyobrażacie sobie dzisiaj życie bez komputera? Ja jakoś nie mogę, a w latach siedemdziesiątych nikt nawet nie przypuszczał, że mógłby mieć w domu swój własny komputer, który byłby łatwy w obsłudze. Oczywiście w tamtych latach istniały już komputery, ale były to potężne maszyny, a żeby je obsłużyć trzeba było wykwalifikowanych ludzi. Jobs postanowił, że stworzy komputer osobisty, który będzie łatwy i prosty w obsłudze, a dzięki temu, że pewnego dnia wybrał się do fabryki Xerox PARC, zobaczył tam graficzny system operacyjny oparty na pracy z myszką i klawiaturą. Ten system graficzny idealnie wpasował się do planu Jobsa. W osobistym komputerze "Apple" zastosowano system podpatrzone w Xerox PARC w komputerze "Lisa". Niestety komputer okazał się niewypałem, ale mimo to krytycy bardzo pozytywnie komentowali nową grafikę. Steve Jobs to genialny biznesmen, a książka Schlendera i Tetzeliego świetnie przedstawia nie tylko to kim był z zawodu, ale także to jakim był człowiekiem. Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Niektóre biografie są ciężkie i nie łatwo przez nie przebrnąć, jednak ta taka nie jest. Gorąco polecam.
Avatar użytkownika - magdalenalesz
magdalenalesz
Przeczytane:2022-05-05, Przeczytałam, 2022,
Avatar użytkownika - slk
slk
Przeczytane:2015-12-07, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2015, Czytam z Legimi ,