Droga do prawdy: Autobiografia

Lech Wałęsa ze swadą opowiada o swoim życiu (we wrześniu skończył 65 lat) na szerokim tle wszystkich ważnych wydarzeń, w jakich uczestniczył – począwszy od grudnia 1970. Wiele faktów ujawnia po raz pierwszy, dementuje plotki. Spojrzenie Wałęsy na siebie i historię poszerzają wspomnienia Danuty Wałęsowej oraz wypowiedzi wielu innych osób, m.in. Vaclava Havla, Bronisława Geremka, Tadeusza Mazowieckiego, kardynałów Glempa i Dziwisza, historyków, dziennikarzy. Wiele niepublikowanych dotąd zdjęć i dokumentów. Wstęp abp. Tadeusza Gocłowskiego.

Informacje dodatkowe o Droga do prawdy: Autobiografia:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2008-10-01
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-2471-165-9

Kup książkę Droga do prawdy: Autobiografia

Droga do prawdy: Autobiografia - opinie o książce

Czy rzeczywiście to dr

Czytając autobiografię legendarnego przywódcy ''Solidarności", mam poważne wątpliwości. Dostajemy kolejną, hagiograficzną książeczkę, w której autor rozpływa się nad własną wspaniałością i osiągnięciami. Sęk w tym, że nie on jeden walczył o wolną Polskę. Pan Lech Wałęsa w swoich wywodach jest tendencyjny, nieobiektywny i niesprawiedliwy.

Były prezydent ewidentnie pomija niewygodne dla siebie fakty i systematycznie się pogrąża. Tytuł publikacji nieadekwatny do tego, o czym pisze polityk zaangażowany w działalność jednego stronnictwa. W zasadzie niekiedy trudno zrozumieć o co chodzi temu człowiekowi. Mnóstwo pretensji do wszystkich, tylko nie do siebie. Nie zdarza się często, aby dobrze o kimś powiedział.

Lech Wałęsa odwołuje się do wydarzeń Grudnia 1970 roku, nawiązuje do strajku w Stoczni Gdańskiej (nie szczędzi przy tym uszczypliwości Annie Walentynowicz i innym). Przywołuje stenogram rozmów z Borysem Jelcynem odnośnie wycofania wojsk radzieckich z naszego kraju. Następnie gładko przechodzi do zarzutów Sławomira Cenckiewicza i Piotra Gontarczyka o współpracę ze Służbą Bezpieczeństwa w latach 1970-1976. Reakcja działacza związkowego nie jest nowa, ponieważ od lat, wobec adwersarzy, stosuje tę samą narrację: obelgi, zaprzeczanie faktom, brak krytycyzmu wobec siebie.

Nie ukrywam, że jest to kolejna nieudana publikacja w dorobku piśmienniczym noblisty. Czy Wałęsa dementuje plotki? Absolutnie nie, sądzę, iż niedowiarków nie przekonał, a oponentów utwierdził w słuszności obranej drogi. Niestety. Oskarżenie o współpracę z SB to poważny zarzut, a nie pogłoska.

Lech Wałęsa demonizuje wszystkich tych, którzy prezentują inny, odmienny tok myślenia. Bywa emocjonalny, irytujący i hałaśliwy; próbuje wszystkich zakrzyczeć. Kolejny raz zabrakło szczerości głównego bohatera.

Wedle mojego przekonania, były prezydent zmarnował potencjał swoich książek. Miał szansę ustosunkować do wszystkich inkryminacji, lecz nie skorzystał z tego. Owszem, próbuje się bronić, ale czyni to nieudolnie, nieracjonalnie i niewiarygodnie. Dzisiejsze występy Wałęsy tylko to potwierdzają.

W dywagacjach zamieszczono wypowiedzi innych osób, większości przychylnych politykowi, między innymi: Vaclava Havla, Danuty Wałęsy, Bronisława Geremka, Tadeusza Mazowieckiego i innych.

Avatar użytkownika - ania2626
ania2626
Ocena: 5, Czytam, Mam,
Ksiazka napisana prostym jezykiem, czyta sie szybko, ciekawa . W kazdym rozdziale dodane sa wypowiedzi innych osob, znajomych , politykow .
Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Moja III RP (miękka oprawa)
Lech Wałęsa0
Okładka ksiązki - Moja III RP (miękka oprawa)

Były prezydent opisuje dzieje III RP i staje w jej obronie przeciw obecnej ekipie rządzącej kulisy władzy, sukcesy i niepowodzenia; miejsce Polski w świecie...

Moja III RP
Lech Wałęsa0
Okładka ksiązki - Moja III RP

Były prezydent opisuje dzieje III RP i staje w jej obronie przeciw obecnej ekipie rządzącej.Kulisy władzy, sukcesy i niepowodzenia; miejsce Polski w świecie...

Kyle
T.M. Piro