Dosiad naturalny nie jest stylem jazdy, jak na przykład ujeżdżenie czy western. To raczej sposób reedukacji umysłu i ciała jeźdźca, nastawiony na uzyskanie równowagi duchowej i cielesnej, która jest podstawą efektywnej komunikacji z koniem.Autorka tej nowatorskiej teorii Sally Swift zrewolucjonizowała dotychczasowe podejście do jeździectwa, udowadniając, jak ogromny wpływ na jakość jazdy konnej ma prawidłowe użycie ciała człowieka. W swojej pierwszej książce na ten temat zdefiniowała cztery elementy podstawowe, które tworzą fundament i doktrynę dosiadu naturalnego. Uzyskanie harmonii między jeźdźcem a koniem jest możliwe tylko wtedy, kiedy człowiek uświadomi sobie znaczenie elementów podstawowych.Siedemnaście lat temu Sally Swift wydała swoją pierwszą książkę zatytułowaną Harmonia jeźdźca i konia, która została przetłumaczona na 9 języków. Książka ta jest nadal jedną z najlepiej sprzedających się publikacji o tematyce jeździeckiej, a swoją popularność zawdzięcza temu, że tematyka w niej poruszana nie traci na aktualności. Dosiad naturalny. Harmonia jeźdźca i konia 2 to kontynuacja nowatorskiego podejścia Sally Swift do jazdy konnej. W ciągu lat praktyki metoda ta ewoluowała, a Sally wypracowała nowe techniki, którymi dzieli się z Czytelnikami. Ponadto, w drugiej książce, autorka więcej uwagi poświęca koniowi i podpowiada, w jaki sposób, stosując dosiad naturalny, poprawić jego muskulaturę i chód, a w konsekwencji komfort jazdy. Taki jest cel tej metody efektywne partnerstwo konia i jeźdźca, które polega na współpracy i harmonii.
Informacje dodatkowe o Dosiad naturalny. Harmonia jeźdźca i konia:
Wydawnictwo: Galaktyka