Torty i torciki na każdą okazję, czyli jak wyczarować truskawkową kulę lub ciasto w kształcie smoka.
Serniki i inne ciasta, czyli jak zadowolić kubki smakowe wybrednych smakoszy
Bezy, ciasteczka, desery, pralinki, czyli jak przygotować pyszne codzienne małe co nieco
Dawno, dawno temu, czyli w czasach, kiedy w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu pojawiało się pachnące, świeże, domowe ciasto, zapewne mało kto z nas doceniał, o ile lepsze i zdrowsze jest ono od tego kupionego w cukierni. Dziś ten piękny zwyczaj powoli wraca do łask, a miłośnicy ciast, ciasteczek i deserów mogą liczyć na garść inspiracji. Prawdziwą kopalnią sprawdzonych, gotowych przepisów jest książka Joanny Niedobeckiej, prawdziwej kulinarnej czarodziejki, założycielki bardzo popularnego bloga Domowe-Wypieki.pl. Co więcej, mogą do niej sięgnąć także osoby na diecie bezglutenowej, gdyż wszystkie proponowane tu pyszności można przygotować w dwóch wersjach.
Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu.
Napełnij dom aromatem świeżego ciasta!
Joanna Niedobecka — pasjonatka kuchni, fanka domowych wypieków, gospodyni cenionego bloga kulinarnego Domowe-Wypieki.pl, mama trójki dzieci. Od czasu, gdy u jej średniej córki zdiagnozowano celiakię, eksperymentuje z przepisami bezglutenowymi i ma świetne osiągnięcia w tej dziedzinie. Mieszka w Niemczech, w okolicach Monachium.
Informacje dodatkowe o Domowe wypieki bez glutenu:
Wydawnictwo: Septem
Data wydania: 2015-11-30
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
9788328310254
Liczba stron: 216
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2019-03-10,
Patrząc na okładkę, zauważamy piękne zdjęcie tortu, który zachęca nas do dalszej lektury dzieła. W środku znajdujemy bajeczne torty, ciasta, ciasteczka i praliny. Publikacja posiada przeróżne przepisy tradycyjne, a także dla ludzi które przeszły na dietę bezglutenową.
Musimy sobie odpowiedzieć na pytania. Czy lubimy domowe smakołyki? Czy lubimy piec lub uczyć się piec? Jak odpowiedź brzmi tak, to właśnie ten bestseller jest skierowany dla was miłośnicy pieczenia. Trzeba pamiętać słodkości poprawią nasz humor, będzie dobrym dodatkiem do kawy i herbaty, w czasie spotkać ze znajomymi. Zauważmy, że ciasta które sami upieczemy w naszych domach są lepsze, wydajniejsze i zdrowsze niż te z cukierni. W momencie kiedy naszych wypiek przypadnie gościom do gustu, to możemy liczyć się z pochwałą, co będzie dla nas na pewno radością i przyjemnością. Publikacji znajdziemy przeróżne przepisy tradycyjne, które są podzielone ze względu na swoją trudność wykonywania: łatwe, proste i trudniejsze. Przepisy trudniejsze będą wymagały od nas poświęcenia więcej czasu i siły. Zawsze warto spróbować.
Składniki przepisów znajdujących się w książce są powszechnie dostępne. Oglądając publikacje zauważymy, że każdy przepis zaprezentowany w utworze jest opatrzony zdjęciem, dokładnym opisem, poradami autorki, podpowiedziami, np. jaki składnik możemy zastosować jako zamiennik zwykłej mąki lub w jaki prosty sposób upieczemy ciasto bezglutenowe.
Pozycja wydawnicza podzielona jest na 6 rozdziałów. Teraz przyjrzyjmy się każdemu działowi z bliska. Pierwszy z nich to strony poświęcone poradom kulinarnych, tak żeby łatwiej nam się piekło, np. biszkopt, ciasto kruche. Na kolejnych stronach rozdziału znajdziemy już gotowe przepisy na biszkopt, ciasto kruche, ciasto parzone lub bezy. Po za tym w tym fragmencie publikacji możemy przeczyć o sposobie przygotowania domowej masy marcepanowej, cukru waniliowego, w jaki sposób szybko i łatwo otworzyć kokos, a także jak wykonać krokant, etc.
Drugi rozdział jest poświęcony ogólnie mówiąc tortom. Na kolejnych stronach tomiku znajdują się bajeczne, apetyczne torty wraz z przepisami. Na zdjęciach wyglądają smakowicie, przepysznie i zachęcają nas to upieczenia ich własnoręcznie. Każdy znajdzie coś dla siebie, np. tort czekoladowo-chałwowy, migdałowy z krokantem, ptysiowy, toffifee, etc.
Trzeci dział to przepisy na serniki. Te ciasta są uwielbiane przez moją rodzinę, na pewno kiedyś wypróbujemy na jakoś uroczystość. Zdjęcia serników są bardzo apetyczne, śliczne i zachęcają do zjedzenia kawałku ciasta.
Czwarty rozdział to ogólnie ciasta. Znajdziemy tutaj przepisy na rożne wypieki, np. mocno czekoladowe brownie z bananami i bitą śmietaną, ciasto biszkoptowe, z owocami, kruche albo z masami przeróżnymi. Dla każdego coś pysznego.
Piąty dział tutaj mamy małe wypieki i ciasteczka. Znajdziemy przepisy na muffinki, ptysie, kruche ciasteczka. To wszystko znajdziemy w tym rozdziale.
Szósty rozdział to przepisy na trufle i pralinki. Istnieje możliwość wykonania samodzielnie, domowych, własnoręcznie, zdrowych i smacznych smakołyków niż w sklepie.
Właśnie w taki sposób prezentuje się książka "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Zachęcam do lektury i wypróbowania smakołyków własnoręcznie.