Zamknięte w słoiku smaki wiosny, lata i jesieni ubogacą każde danie, będą doskonałą przekąską, a także bazą do innych smakowitych potraw. Kiszonki to także wspaniały pomysł na zdrowy posiłek – pełne witamin są naturalnymi probiotykami, które wspomagają naszą odporność. Weganka, Magdalena Pieńkos, instruuje, jak kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przygotować fermentowane, pełne zdrowia napoje i pomysłowe posiłki z kiszonek.
Wydawnictwo: SBM
Data wydania: 2018-06-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 192
Język oryginału: polski
Przeczytane:2024-09-13, Ocena: 5, Przeczytałam,
Ostatnio kiszonki wracają do łask, po odkryciu jak fantastycznie działają na nasze jelita, a przy tym na odporność naszego organizmu, więcej osób po nie sięga. W książce domowe kiszonki znajdziemy przepisy na klasyczne warzywa jak ogórek czy kapusta, jednak przepisy na nie są bardzo różnorodne, no bo czy próbowaliście kisić ogórki z miodem lub papryczką chili? Przepisy są innowacyjne, znajdziemy tu oprócz klasyki przepisy na selera, paprykę, bób, marchewkę, kalafiora i wiele innych. Oczywiście nie brak tu grzybów, buraczków czy kimichi. Przepisy obejmują też owoce (niezapomniany sak mego dzieciństwa to gruszki), ale mamy też napoje, jogurty, sery i fermentowane dodatki. Z tej książki dowiemy się od czego zacząć kiszenie, wszystko znajdziemy na kolorowych ilustracjach. Same przepisy są dość proste w wykonaniu, wszędzie mamy zdjęcia dania jakie wykonujemy, oraz opis właściwości danej kiszonki. Twarda oprawa sprawi, że książka nawet często używana w kuchni nie zniszczy się szybko. To co kto kisi ze mną pomarańcze z chili?