Dominikana przewodnik NG 2008

Najwyższe góry na całych Antylach, otoczone wianuszkiem zadziwiających plaż? Republika zajmuje wschodnie 2/3 wyspy Haiti, którą dzieli z tak samo nazywającym się krajem. Nigdzie indziej w regionie kontrasty przyrodnicze nie są tak wyraziste, jak właśnie na Dominikanie. Od suchych jak pieprz pustynnych kotlin po spowite w obłoki lasy deszczowe. Tak zróżnicowane środowiska są domem wielkiej egzotycznej menażerii, nierzadko buszującej po starych warowaniach czy kryjących się w jaskiniach, obfitując

Informacje dodatkowe o Dominikana przewodnik NG 2008:

Dominikana przewodnik NG 2008 - opinie o książce

Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2013-06-13, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2013,

Dominikana to drugie po Kubie największe państwo zaraz po Kubie na Morzu Karaibskim. Zajmuje 2/3 powierzchni wyspy Haiti.

O Dominikanie niemal wszystko wie Christopher P. Baker, który po studiach geograficznych na Uniwersytecie Londyńskim i latynoamerykanistce na Uniwersytecie Liverpoolskim zamieszkał w Kalifornii. Tam zajął się pisaniem , fotografowaniem oraz został wykładowcą. Jest autorem kilku przewodników po Kubie i Hawanie, a także po Jamajce, Bahamach , Portoryko i Kalifornii. Teraz napisał przewodnik podróży po Dominikanie.

Autor zabiera nas w podróż historyczno-obyczajowo-krajobrazowo po tym kraju. Kiedy 6 grudnia w 1492 roku na Haiti zacumował statek z Krzysztofem Kolumbem , to ten był pewien , że przybył do wybrzeży Japonii i przyłączył tę tropikalną wyspę do korony włoskiej

Od tego momentu na Dominikanie rozpoczęły się niekończące zmiany. Rozpoczęły się długie i kolonialne podbije, a wyspa przechodziła z rąk do rąk. Po panowaniu hiszpańskim przyszło haitańskie, a następnie amerykańskie. Niepodległość Dominikańczycy odzyskali w 1844 r. a i ten zabieg nie dał im bezwzględnej wolności, ponieważ do ostatniej ćwierci XX wieku republiką rządzili despoci i tyrani.  Baker dużo uwagi poświęcił walorom fauny i flory Dominikany. Wymienia on liczne atrakcje, które kuszą celebrytów oraz zwyczajnych turystów odwiedzających ten kraj. Wychwala , opisuje i zachęca do odwiedzenia m.in.  miasta- Santo Domingo, liczne wodospady, baśniowe plaże i inne. Twierdzi również, że ten kraj stwarza idealne warunki do uprawia m.in. kiteboardingu i windsurfingu.
Przekonuje do rozsmakowania się w dominikańskiej kuchni, która jest skromna, niewyszukana, ale wyjątkowo smaczna. A przedkolumbijskie malarstwo jaskiniowe jest obowiązkową atrakcją. Wyspa słynie także z malowniczych raf koralowych . Nic dziwnego,że fani nurkowania są tu częstymi gośćmi. Lecz oprócz pięknych krajobrazów, które obejmują gamę od suchych jak pieprz kotlin po wilgotne lasy mgliste, to Dominikana słynie na całym świecie z dwóch darów natury, które wykorzystali na swoją korzyść i stali się ich światowymi potentatami. Jednym powodem do dumy, ale także i sporego dopływu gotówki jest produkcja cygar. Grube cygaro jest symbolem Republiki Dominikańskiej na równi z rumem. Niesłabnącą sławą na świecie cieszą się takie marki jak: Arturo Fuentez, Davidoff (znane również w Polsce) i La Flor Dominikana uchodzą za najwyśmienitsze, dorównują cygarom kubańskim. Drugie bogactwo kraju przybliża je do nas. Dominikanę i Polskie nie łączą tylko historyczne aspekty, czyli liczne zrywy niepodległościowe, ale łączy nas - bursztyn. Bursztyn (jantar) to kopalna żywica drzew iglastych rosnących przed milionami lat. Sączący się  sok zastygał, tworząc przezroczysty, twardy kamień. W Dominikanie bursztyn jest klejnotem narodowym. Dominikana to także ludzie . Mężczyźni, którzy mają rozbuchane ego i czują się w obowiązku uwieść i spełnić oczekiwania wielu kobiet.  Dominikana to także narkotyki. Dlatego, gdy wybieracie się do tego kraju, uważajcie na mężczyzn, którzy uwielbiają białe kobiety, ale i tę drugą nieprzyjazną rzecz. Policja dominikańska, choć bardzo skorumpowana  jest bardzo uczulona na przemyt narkotyków, ale i na jego posiadanie. Kary są bardzo wysokie. Chciałabym wspomnieć o osobie fotografa, który pięknymi zdjęciami dopełnił istotę treści. Mianowicie jest nim Gills Mingasson. Podsumowując. Dominikana jest królestwem turystycznym . Czy jest takie drugie? Kto wie.
Poznań. Plan miasta
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Poznań. Plan miasta

Plan miasta zawiera: plan centrum w skali 1:10000, komunikację miejską, numerację domów....

Brzydkie kaczątko
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Brzydkie kaczątko

Baśnie i bajki dla dzieci w podręcznej formie. Doskonałe także dla najmłodszych, gdyż posiadają sztywne strony. Doskonały wstęp do samodzielnego czytania....

Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak