Dom Rothschildów. Prorocy finansów 1798-1848

Rotszyldowie to najbardziej wpływowa rodzina najnowszej historii. Potężni bankierzy i przemysłowcy żydowskiego pochodzenia, którzy trzęśli dziewiętnasto- i dwudziestowiecznym światem, znacząco wpływając na historię całych państw. A wszystko zaczęło się od jednego lombardu założonego w połowie XVIII wieku we frankfurckiej kamienicy z czerwonym szyldem. Dom Rothschildów Nialla Fergusona są bestsellerową biografią ujawniającą tajemnice rodu i jego wielkiego sukcesu. Ukazujący się właśnie w Polsce pierwszy tom Domu Rothschildów trafił na listę dziesięciu najlepszych książek roku ,,Business Week".

Jest to również opowieść o świecie XIX i XX wieku: o gospodarce, kulturze, ewolucji wielkiej finansjery i znaczeniu tych przemian dla naszego współczesnego życia.

Fergusonowi udało się nie tylko błyskotliwie opisać losy tego wielkiego rodu, zdołał również zajrzeć za kulisy ekonomicznych, politycznych i militarnych rozgrywek dziewiętnastowiecznej Europy. -- ,,Publishers Weekly"

Fascynującą historię Rotszyldów opowiadano już wiele razy, ale jeszcze nigdy tak przekonująco i szczegółowo. -- ,,New York Times"

Informacje dodatkowe o Dom Rothschildów. Prorocy finansów 1798-1848:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2016-03-03
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Dom Rothschildów. Prorocy finansów 1798-1848

Dom Rothschildów. Prorocy finansów 1798-1848 - opinie o książce

Wielka degeneracja. Jak psują się instytucje i umierają gospodarki
Niall Ferguson0
Okładka ksiązki - Wielka degeneracja. Jak psują się instytucje i umierają gospodarki

Zmierzch Zachodu - ile mamy jeszcze czasu? Jakie są przyczyny kryzysu zachodniej cywilizacji? Dlaczego reszta świata tak szybko nas dogania? Co powoduje...

Cywilizacja. Zachód i reszta świata
Niall Ferguson0
Okładka ksiązki - Cywilizacja. Zachód i reszta świata

Historia świata Zachodu od Magellana do Ronalda Reagana! Napisana z rozmachem historia naszej cywilizacji począwszy od XV wieku po współczesność. Niall...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;